Методи на екзекуция и смъртно наказание в Ислямска държава

Социални наказания в Ислямска държава (Худуд) и методи на екзекуция на ИДИЛ!

Худуд е термин в ислямското право, с който се описва приетата практика за наказание при престъпления, които нарушават обществения ред. Тази арабска дума в буквален превод се разбира като „ограничения“ и определя минималните изисквания за прилагане на наказание.
Ислямското правосъдие действа според убеждението, че Бог е последна инстанция за престъпленията, а създадените от човека закони просто контролират поведението, но нямат сила да опрощават греховете. Това е дело на Бога. В наши дни шариатското право съществува редом с модерните закони в редица страни от Близкия изток, но в Ислямска държава тo е „ултрахудуд„.  Версията на Ислямска държава е далеч по-сурова от най-строгите наказания в Саудитска Арабия. Там правото е така устроено, че всички наказания да бъдат изпълнявани точно по модела на исляма в VII век.

Престъпникът, независимо какво е извършил бива изправен пред шариатски съд, случаят се изслушва и се определя наказанието. Обикновено затворниците се задържат за известно време в затвора „Хисба“, тъй като в Ислямска държава има дълъг списък от чакащи.

Видовете наказания в Ислямска държава

Известната фраза „око за око“ се възприема твърде буквално от лидерите на Ислямска държава. Ако сте изгорили някого ( или сте го бомбардирали от небето), ще бъдете изгорен жив. Поради тази причина често така загиват заловените противникови пилоти. Ако сте взривили някого с ръчен гранатомет ще ви затворят в кола и ще ви обстрелват с РПГ.
Управленското тяло на ИДИЛ в Алепо излезе със следната версия на худуд:

 • Богохулство – смърт;
 • Обида на пророка – смърт, дори при покаяние;
 • Прелюбодеяние – убийство с камъни за женен или 100 удара с камшик за неженен;
 • Содомия (хомосексуалност) – смърт. Това е публично зрелище, което с цел още по-голямо унижение се извършва пред семейство, съседи и приятели. Предпочитания метод е хвърляне от високо място.
 • Кражба – отрязване на ръка.
 • Употреба на алкохол – 80 удара с камшик. Бичуването най-често се извършва с бамбукова тояга или традиционно сорго. Соргото може да покрие тялото със синини и да причини отворени рани.
 • Клевета – 80 удара с камшик. Боят нанасян от ИДИЛ много прилича на нападенията на салвадорските наркобарони: група мъже се нахвърлят върху жертвата и я удрят кой с каквото може.
 • Шпионска дейност – смърт, най-често обезглавяване с традиционен нож на „Калашников“ или с церемониален ислямски меч (сайф). В едно видео разспространено в социалните мрежи на ИДИЛ показаха обезглавяване на 7 души с овъртян около вратовете им детониращ шнур.
 • Вероотстъпничество – смърт
 • Убийство – смърт след това разпъване на кръст;
 • Самоубийство – смърт;
 • Кражба по време на бандитизъм – отрязване на левия крак и дясна ръка;
  тероризиране на други хора – изгнание.Рязане на ръка

Методи за екзекуция

Щом става дума за изпълнение на екзекуция, лидерите на Ислямска държава проявяват безгранично въображение. Подобно на талантливи артисти, който не просто крадат, а „крадат със стил“, те  приемат за официално наказанието – смърт чрез обезглавяване.  Според анализа на Postvai.com някой от най-изобретателните убийства на ИДИЛ са специално направени от медийната машина на Ислямска държава, като обезглавяване чрез детониращ шнур увит около вратовете на жертвите за да може главите на няколко човека да хвръкнат една след друга.

1. Смъртно наказание изпълнено чрез обезглавяване

Обезглавяване на една или повече жертви – този метод може да се приеме за официален в Ислямска държава. Често се използва за наказване на предатели и вероотстъпници.
обезглавяване Снимката е от видео на което са обезглавени 21 египетски християни на брега в Триполи. С окървавяването на водите на морето се прави препратка с трупа на Осама Бен Ладен, който е хвърлен в морето. Говорителя казва, че „мръсната кръв е само част от отмъщението, което очаква кръстоносците“.

2. Екзекуция чрез застрелване

Застрелване на жертва в тила – най-често се използва за умъртвяване на противникови бойцизастрелване

3. Изпълнение на удавяне

Смърт чрез удаване – при един случай е заснета клетка с пет жертви, който се потапят в плувен басейн. Оператора заснема жертвите в момента когато са над повърхността на водата, а после с подводни камери, докато всички не се удавят един по един, а от устите им излиза бяла пяна, когато клетката се вади над водатаудавяне

4. Изгаряне на живи хора

Изгаряне – жертвите се поставят в клетки или окопи, пълни със запалителна течност, след което се запалват. Има и вариант „жива факла“, който се практикува често от ИДИЛ. Жертвите се обесват като човешки люлки, а под тях има пътечки със запалими вещества. Огъня се приближава до гърчещите се хора, те се подпалват и започват да горят като факли. Посланието е ясно, всеки който убие член на ИДИЛ с огън, умира от огънизгаряне

5. Смъртно наказание, чрез заравяне

Смърт чрез заравяне– причинена на сирийски деца от религиозната полиция за неспазване на пости;

6. Смъртно наказние, чрез премазване или осакатяване

Смърт чрез премазване или осакатяване на тялото – обикновено се практикува при прелюбодеяние или изневери, чрез хвърляне на камъни. Беше разпространен клип как слагат човек да легне с главата си върху голям камък, двама терористи взимат друг голям камък и го хвърлят върху главата на жертвата. После оператора показва как той бълва кръв през устата сиубийство с камъни

7. Хвърляне от високо

Смърт чрез падане от високо – използва се при хомосексуалистите. Обикновено се закачат да висят на ръба или се блъскат от ръба на покрива, както седи на стол. Този начин на екзекуция символизира теологичната идея за „падналия човек“. Тялото на жертвата се натрошава според височината на падане, а ако остане жив след това се довършва с камънихвърляне от високо

8. Смъртно наказание чрез премазване с танк

Смърт чрез прегазване с танк – предателите или вражески убийци се премазва с танк.Премазване с танк

9. Разпъване на кръст

Често мъртвите тела се излагат на показ разпънати на кръст, за да демонстрират до какво води противопоставянето на религиозните предписания. На тялото се поставя табелка с описание на престъплението.

разпъване на кръст

През известно време в медиите излиза информация за намерен масов гроб в районите от които се е оттеглила Ислямска държава. До момента на писане на статията (31.08 2016 г. ) са намерени 72 масова гроба в освободените територии с общо число на жертвите  между 5 000 и 15 000 души.

Author: Петко Димов

Bibliography:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.

 1. Нанс, М. ИДИЛ Кой са те, как се сражават, в какво вярват? Милениум, София, 2016;
 2. Saudi Arabia executes ‘a person every two days’ as rate of beheadings soars under King Salman http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-executions-amnesty-international-beheadings-death-sentences-rate-under-king-salman-10470456.html
 3. ISIS Kills 50 Syrian Soldiers, Beheads Many In Raqqa http://www.ibtimes.com/isis-kills-50-syrian-soldiers-beheads-many-raqqa-1639948
 4. http://heavy.com/?s=isis
 5. http://jihadology.net/2016/05/16/new-statement-and-video-messages-from-an%E1%B9%A3ar-al-yatim-a-helping-hand-from-the-mujahidin-in-khurasan/
 6. https://postvai.com/internet-analizi социални-медии-ислямска-държава.html