Казармагедон – помните ли казармата?

Армията – нашия малък Апокалипсис!!!

Тези, които са влизали в казармата сигурно помнят това и подобните обръщения към новобранците от близкото минало?

„Здравейте капути и капутчета. Мамини синчета, градски боклуци и нечистоплътни селяндури. Добре дошли в родната казарма, която ще изтрие девствения мъх от детските ви задници,  ще направи ръцете ви корави от чекии и бачкане. Ще направим така, че да ви боли, да ви болят свинктерите, както майките ви ги е боляло при раждането ви!!!“

Да, казармата беше незабравимо събитие в живота на младежа. Първият симптом при влизане в нея беше  – запек! При някои действаше обратно. В казармата може да е кофти, но да си в казармата и да ти се сере е няколко пъти по-кофти!  Защо беше необходимо всичко това?

Тогава ни обясняваха, че е нужно да се служи по простата причина, че ако ти,  баща ти, брат ти  и т.н. не служеха, а се скатаваха, то ние всичките, ти, майка ти, сестра ти и гаджето ти,  щяхме да правим свирки на турци с бради по 3 педи.

Както се казва на тоя свят житието определя битието, а армията е концентриран израз на този свят. Всеки гледа те преебе, дори майка ти ще те направи на кръв и пестил. Всеки навън си води малки войнички.  Затова да не чувам, че тая война дето ви е организира Министерство на отбраната не е истинска. Тя е училище за живота.

При влизане първо ще ти смъкнат дрехите, но няма да свършат с това. Ще изсмучат и най-малкото достойнство, което ти е останало.  Ще загубиш и онова, което смяташ за свое рожден право – правото да живееш. И щом те облекат на ново нямаш право, дори да боднеш една бележка на гърдите си „това съм аз“.  Току виж намерил се някой, който не иска да върши онова, което се иска от него.  Нещо тъй тържествено нелогично и тъй красиво безсмислено, каквото е армията не би допуснало да бъде отслабено от нечие несъгласие.

Въпреки всички твърдения, в армията не се променя характера,  които си е влязъл лайно,  излиза още по-голямо лайно. Ако си влязъл пич,  излизаш още по-голям пич.  В армията мухъла се разваля, а желязото става още по-калено. И в армията и в цивилизацията никога не давай на стария да си помисли, ч си лайно. 

С други думи казармата е учебно поле на живота! Може да опознаеш унижението, болката, гнуста, гърча и мизерията, след това да идеш от другата страна на барикадата и  да станеш старо куче. Дои да започнеш да си пееш:

„Гаджето ме чака на портала, моли всеки срещнат офицер: „Пусни пешо за минутка, за да види ще е п..ка Ой китаро, чуй тъгата ми!“

Известна максима в социалната психология е, че когато обществото иска да накаже някого,  винаги го лишава от е.ане! Така е и в казармата. Нещо повече, някои тук за първи път хващат работа. А по-гадна работа от тази в казармата,  няма и не може да има. 

Живота в армията учи как да се справиш със всяка ситуация.  Военно разузнаване само по себе си е абсурден термин, защото никой военен няма достатъчно ум в главата си за да разузнае каквото и да е.  

Който се скатава от армията,  става жертва на себе си. Войника бяга от скука за да измами армията. Когато бяга и вече не го хващат,  може да се уволни защото точно от тази армия вече няма какво да научи.

В армията ставаш мъж не защото си готов да посрещнеш апокалипсиса утре, а защото по най-безопасния начин разбираш как изглежда той. Никой не иска армия, никой не иска война. Обаче война има. Не може без война, както без жени, алкохол и американско кино. А на война не може без армия. Не може да си представите какво щастие е,  че имаме една малка, но Българска армия .

Военните много обичат да говорят в съкращения, ето превод на няколко военни съкращения:

 • СНВО – Ситуацията е нормална всичко е осрано;
 • Положението е ОВП – т.е. Осрано без Възможност за Почистване;
 • NATO – Now Action Talking Only;
 • ППО – предварително пълно осиране;
 • Обучение с цел тормоз – сплотяване;
 • ФГО номер 1 е  командира  с П на квадрат – в превод значи „фактор за групово осиране № 1 е прост посран командир,
 • Основен закон в бойните действия е законът на 7те П:  – правилната,  предварителна,  подготовка,  предотвратява,  пръдливото,  пикливо,  посиране.
 • Факторите за успех са  – дързък боен дух, недвусмислено водачество, изчерпателно планиране, ефективно и решително придвижване, не трябва да ти харесва просто го направи
 • ШУТ – шумен ужасен и тъп
 • Бов – Бъди особено внимателен
 • ППП – просто на погрешен път;
 • 007 – 0 процента амбиция, 0 процента желание за работа и 7 почивки за кафе.
 • ТРЪТЛА – тлъста ръбеста тъпа лайнарка от армията.

Използвана литература:

Книгата „На изток от рая“ на Джон Стайнбек

„Дълго сбогуване“ Р. Чандлър