Операциите на ИДИЛ в Европа

Мащабните терористични атаки на ИДИЛ от миналата година бяха един умишлен преход към създаване на глобална война между мюсюлманския и християнския свят.   Основният архитект на тази кампания беше говорителят на ИДИЛ Абу Мохамед ал-Аднани, който проповядваше „неверниците“ да се избиват по всевъзможен начин и навсякъде по света.

Нa скоро Аднани беше убит, което може да доведе до нови атаки за отмъщение на Запада, а много от европейските политически партии започнаха да налагат рестрикции върху мюсюлманите,  като забрана на бурките и др.  За жалост това подкрепя целта на ИДИЛ за отчуждаване на мюсюлманите от модерното общество и допълнително изостря отношенията.  ИДИЛ фокусира атаките си в центъра на Европа – Германия, като използва напрежението с бежанците за допълнителна дестабилизация.

Тенденциите в тези атаки е да се извършват автономно от индивидуални нападатели, а не се предвижда една по-мащабна координирана, зрелищна атака, но все пак нападателите предварително се инструктират от центъра.

Вижте карта на чуждестранния корпус на ИДИЛ и техните цели,  създадена по данни на Soufan Group по данни от август 2016 г.

 

От анализ на резултатите в изследването се вижда, че активността на ИДИЛ е съсредоточена в Германия.  Към момента България не е цел на ИДИЛ, но все пак на територията на нашата страна са извършвани арести на привърженици на ИДИЛ, което може да се превърне в потенциална опасност. Може да видите колко са бойците на ИДИЛ

  • https://postvai.com/voenni-analizi/isliamska-dyrjava-bulgaria.html
  • Institute for the study of war – http://www.understandingwar.org
  • Soufan Groupe
Чуждестранен корпус на ИДИЛ