Оптимистична теория за Българския Интернет предприемач

Интернет потребителитеБългарските  Интернет потребители сме много интересен народ! Обичаме новостите и технологиите, но винаги сме някак закъснели с поне 2-3 години след Европейските страни?

Постоянно тръбим, че живеем в непрестанна криза и обичаме да се жалваме от това, но най-много обичаме да „хейтим“ т.е да пишем негативни коментари за нещо, което е направил някой друг.

Все пак вижте малко статистика за финансовата криза в България.

Цели 87 % от фирмите са рязали малко или много от разходите си и на въпроса „Кое е първото перо, което ще съкратите?” са отговорили, че ще отрежат от Интернет маркетинга и рекламата –  26%, работниците 6 %, а 67% са заявили други разходи, но без нито един да отреже нещо от производство!  Въпреки това цели 60 % са стартирали нов проект.

Това говори, че освен да мрънкаме и да се оплакваме, все пак имаме останал дух на предприемчивост. Ясно се вижда в Интернет по безбройното количество новосъздадени  сайтове, които запалено се опитват да правят онлайн бизнес.

На въпроса „Какъв е проблема на онлайн бизнеса у нас?“ повечето Интернет предприемачи са отговорили в непредвидимостта – 42 % и в манталитета – 40 %.  Като най-много са инвестициите в нови пазарни ниши, маркетинг и образование. С други думи положението не е толкова отчайващо. Имаме доста предприемачи желаещи да стартират нов Интернет бизнес въпреки манталитета на Интернет потребителите, ако намерят нова пазарна ниша.

Проблемът на предприемачите е, че когато стартират, те искат да бъдат успешни. Първата им мисъл е да направят уникален продукт, за който никой не е чувал и да спечелят сърцата на потребителите, но от 100 начинания едва ли ще има и 1 такава иновация.

Най-голямата пречка в този старт е страхът от провал.  Около 95 %  от начинаещите се провалят.  Точно тук е разковничето на успеха, този провал е натрупан опит и знания за следващия път.  Това е възможност за създаване на нови идеи.

За да успеете в които и да е бизнес, още повече в Интернет бизнеса е важно да изберете правилните партньори. Трябва да се разбирате добре, да се допълвате взаимно и да може да работят в постоянно променяща се среда и да генерират неспирно нови идеи.

Най-важно е да бъдете ентусиазирани, да вярвате в това което правите за да може да убедите другите. Да давате повече от колкото получавате.

Всеки допуска грешки в началото, това е част от процеса. За да изградите устойчив Интернет бизнес Ви трябват следните няколко неща:

  •  детайлен Интернет маркетинг план;
  •  ясни дългосрочни и краткосрочни цели;
  •  комуникация.

Най-вече да имате готов отговор на въпроса  – Защо продължавате?  Винаги ще има хора, който няма да харесат това, което правите и помнете – парите не са всичко.