Парадни функции – армиите от Балканския полуостров

Паради на Българската армия – преди и сега,  сравнение с армиите на съседните страни.

Военните са мъже на дълга, съвестта и честта- ген. Де Гол

Днес ако напишете в Google.BG думичката „парад“ ще ви излязат резултати, като „гей парад, София прайд“ и всевъзможни подобни глупости. За съжаление няма и следа от военните паради, които са повод за патриотична гордост на всякъде по света, но не и в България.

Ако намерите случайно някой клип от Гергьовденския парад в Интернет пространството , ще видите само стари, аматьорски клипчета с лошо качество. За разлика от „парада на Победата“ в Москва  на 9 май, когато се качват пропагандно още на същия ден клипове с много високо качество. Това говори, че нашите PR институции не смятат разпространението на парада за важен момент от мероприятието и повод за гордост на българските граждани.  Може би има защо, тъй като Българската армия се свива всяка година, заедно с намаляване на държавността като цяло.

Вижте кратка ретроспекция на парадите на Българската армия по Георгьовден, 6-ти май в София през годините.
Нека започнем с тъй наречения Луков марш на Гергьовден през 1937 година в който поразената след Ньойския мирен договор Българска армия се съвзема и прави многохиляден  парада пред Цар Борис III. Царя е облечен в парадна униформа на генерал и с каска на главата отдават чест на преминаващите войски цели 6 часа! Половин ден по жълтите павета преминават военни блокове, мотоциклетисти, танкове, оръдия в конски впрягове, артилерийски влекачи и камиони. В небето летят самолети Месершмит и Юнкерс. Някои чуждестранни военни аташета мислят, че това е невъзможно и частите обикалят площада и преминават отново по няколко пъти,  но това не е така Българската армия отново е учудила света с мощ и сила.

Парад на Българската армия при Цар Борис III 
Парадите по онова време са били предвождани от Министъра на войната, като колоните са били дълги от Цариградско шосе през Орлов мост до Александър Невски. Цялото софийско множество се е струпвало там да усети патриотичния дух и упование на войската си.

БА през социализма.
Сто и десет хилядната Българска армия продължава да бъде номер едно на Балканите през времето на социализма, когато казармата е задължителна и през нея минават всички мъже. Разполагала е с една от най-модерната техника за времето си. Клип на цялостен парад от архива на БНТ1 с участието на Тодор Живков и Добри Джуров

И от идването на демокрацията насам, на парадите почти не сме показвали техника! Може би копираме американците на които също трудно ще намерите военни паради в Мрежата. Все пак дори и без техника ни става мило, като видим гвардейците с червените униформи.

Какво е положението в армиите на нашите съседи днес?

Както се казва нека видим „Къде са те, къде сме ние?“. Разгледайте клиповете от парадите им миналата година по-долу и се запитайте, защо е нужно цялото това дрънчене на оръжие, като НАТО  пази почти целия Балкански полуостров?
Може би ще ви е интересно да започнем с любимите ни македонци, които показаха по случай 20 години от създаването на армията си парад с над 100 единици разнообразна военна техника, Хамъри, БТР-80, бронетранспортьори „Хермлин“, танкове,  ракетни системи БМ-21 „Град“ и „Пламен“, танкове Т-72 и авиация Ми-24,  Ми-17 и Злин 242Л.
Парад на Македонската армия (АРМ) :


Парад на Румънската армия, която по принцип не си пада по парадите, но все пак днес показва малко повече от нашата.


Парад на Сръбската армия през 2013 година
Парада 2014 година пред президента на Руската федерация Владимир Путин в който изкараха над 4000 войници и огромно количество техника включително Дунавска флотилия кораби и авиошоу на Руските Стрижи.


Парад на Гръцката армия. Забележете как танковете се движат на две и три колони, както при нас през комунизма, а разправят, че били в криза. Криза, криза, но не и за армията, която е символ на държавата.

И накрая вижте парад на Турската армия. Турция се превърна в регионална супер сила с ясна доктрина и единна нация след като се опря на широките плещи на своята армия. Макар, че няма по-добри от Руснаците в парада на победата на 9-ти май и турския парад е достатъчно мащабен и грандиозен. Техника, техника, сила и уважение. А там все още има наборни войници?

Нещо тъй тържествено нелогично и тъй красиво безсмислено, каквото е армията, не може да бъде оставено единствено под контрола на политиците, защото то подлежи на собствения и народ. Вярвате ли, че ще дойде време, в което демокрацията, свободата и глобализацията  ще победят в целия свят, повече няма да има войни, хората по целия свят ще станат добри? Дали и ние като тези народи, които изковаха от мечовете си плугове, ще орем нивите на онези, които не го сториха?

P.S. Изводите оставям на вас. Мисля, че видеото говори само. Българската армия може да е малка, но си е нашата армия и ни е най-мила .