А вие ще се биете ли за България, ако се наложи?

В навечерието на националния празник на България – 3 Март ви предлагаме кратко проучване на патриотичните нагласи на потребителите на сайта. Проучването се състои само от един въпрос, който беше зададен и преди 6 години в Reddit. Тогава резултатите бяха, че само 1/4 от българите биха се били за страната си при евентуална война. Интересно как е сега, след като войната в Украйна е толкова близо до нас?

Ще се запишете ли като доброволец за защита на България, ако се провежда мобилизация при нужда?

Резултати от старото изследване

Тогава международното проучване показа, че на всеки 100 анкетирани българи на въпроса „Ще се биете ли за страната си цели 25 от тях отговарят положително!? А останалите 75 % не мислят така!? Те си живеят мирно и не смятат, че охраната и отбраната на страната е важно перо от техния живот.

патриотизъм

 От приложената карта с резултати на старото изследване се вижда, че се доближаваме до Западния свят, за разлика от заобикалящите ни Балкански страни.

  • Учудващо е, но Турците са най-войнствените от всички изследвани в Европа – цели 73 %. Като тук трябва да се има в предвид, че голяма част от изследваните лица са жени и възрастни хора.
  • Гърците имат също един от най-високите проценти – 54.
  • Сърбия е малко след това с 46 човека, много над средното за Европа.
  • Румънците и Македонците по 38 от 100. Като се има в предвид, че те не са с много по-различна психология от нашата е явно, че в тези страни се извършва добра морално-патриотична пропаганда и подготовка.

Ето и къде се намираме ние в световната класация:
боици

А вие какво мислите, дали тези резултати са достоверни?

Източник: https://www.reddit.com/r/europe/comments/4wgjns/infographic_would_you_fight_for_your_country/