Нова бойна тактика в Сирия с БЛА

На 27 февруари Турция започна операция „Пролетен щит“ и веднага започнаха интензивни бойнни действия в близост до Алепо. Още първите дни новните съобщиха за много загинали и от двете страни.

Интересното в тази военна операция е масовата употреба на дронове!!! Според Блумберг веднага след случая с 33-та загинали войници, Турция е разположила безпрецедентно число безпилотни летателни апарати (БЛА) в района, което драматично промени хода на операцията.

След като небето на Сирия е покрито от Рускaта ПВО, турските БЛА заеха междинно пространство над земята и незабавно започнаха унищожаване на бойни машини и жива сила на противника.
Това принуди силите на Асад да започнат да крият машините, оборудването и хората в сгради и други укрития.

Турски дронове

Практически се доказва извода, че употребата на БЛА минимум нарушава инфраструктурата и логистиката на противника. Никой не може да бъде в безопасност, особено на открито. Сирийците ще трябва да се научат да крият оборудването си. Всъщност, при условията на гражданска война БЛА са в състояние да заменят авиацията на войските.
Ако е невъзможно да се използва авиация, БЛА са достатъчно ефективно средство за въздействие над противника.

Турците имат около стотина дрона Байрактар TB2. Това са наистина много успешни устройства и много неприятно оръжие за врага. Турците ги придобиха през 2014 г., когато американците и израелците отказаха да им продадат свои подобни разработки.

Те могат да летят на доста голяма надморска височина, трудно се откриват и остават във въздуха до 24 часа. Могат да поразят до 6 цели, да провеждат разузнавателни мисии или да насочват ракети. Могат да се използват комбинирано, като единият ще открие обекта, а другият ще изстреля ракета от разстояние от няколко километра и операторът ще я закара до целта. Очевидно е, че тяхната роля във войната ще се увеличи. И турската армия води в това състезание.

Провежданата въздушна кампания в Сирия, използва безпилотни летателни апарати, чиито действия се подкрепят от артилерия и MLRS.

Още на 2 март турското министерство на отбраната публикува в Twitter как техните дронове унищожават сирийски бойни машини, камиони и други цели. Министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че от началото на операция „Пролетен щит“ турската армия е унищожила два военни самолета, осем хеликоптера, 135 бронирани машини и 77 други превозни средства, пет системи за въздушна отбрана, 86 оръдия и повече от две хиляди войници и офицери. Освен това с помощта на дроновете са атакували военно летище в окръг Неираб, в резултат на което, летището е станало неизползваемо!