Тайната загубена война на България

В цял свят се наблюдава засилена конкуренция на великите сили за власт и ресурси. В следствие на това се получават конфликти, като този в Украйна и всички започнаха да демонстрират сериозна загриженост за армиите си.

 • Китай се отнася неутрално към събитията в Укрйна, но засили военното си присъствие около Тайван. В момента тече модернизация на тяханта армия с цел достигане на стабилност в   периферия.  
 • Пентагонът се опитва да  блокира тези усилия, защото това значи загуба на влияние в региона на Азия и Тихия океан, което е заплаха за националните интереси на САЩ.
 • Русия: провежда политика на реванша и след събитията в Украйна е обвинена в разширяване на своята власт в Евразийското пространство. Освен това Русия използва възможността на киберпространството и социалните медии, за да влияе на възприемането на нейните действия в чужбина и да осигури прикритие на мащабна война, наричана от тях самите „Специална военна операция“.  След падането на желязната завеса, Русия беше изолирана и днес води политика на реванша. Нещо повече в доклада си на международна конференция по сигурност в Москва на 28.01.2015 г. Президентът на  Колегията на военните експерти и член на съвета по национални стратегии генерал –майор Александър Владимиров обяви, че Русия се намира във война със  САЩ!!! Преди започване на операцията в Укрйна, президента Путин съобщи, че целта е да се изтласка НАТО от бившият съветски блок.
 • Иран също провежда цялостна военна модернизация с цел прекъсване хегемонията на САЩ в Близкия изток в областта на енергетиката.

Днешната концепция не се ограничава само до визията на бъдещите военни операции със срещуположни страни, но и изтъква необходимостта да се намали възможността за действия вътре в страната.  Врагът може да се появи в неизвестен формат и вътре в страната.

Първата световна война, от гледна точка на геополитиката, беше война на империи, и от гледна точка на концепциите, това е война на вярвания и култури. След нея следва срив на монархически империи (руска, Австро-Унгарската, Османската, британска) и колапс на вероизповеданията (православие и мюсюлманство). От друга страна, победители са САЩ и Антантата – католическата култура и либерализма.

Втората световна война, завърши с поражението на националсоциализма и съвместното победата на коалиция от либерални и комунистически държави. Католическото християнство се утвърди като хегемон.

След това дойде Студената война. Това е глобална война на идеологиите! Война между комунистическата идеология и либерално-демократическата. Приключи с пълна победа на либерал –демократичните общества. Победата на идеята за глобално влияние над идеята за суверенна национална държавност.

В същото време естеството на въоръжения конфликт ще зависи главно от промени в геополитическата среда, причинени от борба за власт и ресурси.

По отношение на България, комунизмът падна, но България претърпя  поражение в културата и духовността. Успешната замяна на празното място на националния идеал с лишеното от национална етика, чувство за консумация, ползи и загуба на вяра в националните елити.

Загубата на войната е когато загубиш своята национална култура, осоебнно видно е при анализа на следните параметри:

 1. Когато ние се борим за употребата на родния си език, като основа на своята национална идентичност, а не да мислим и да говорим от гледна точка на Западната култура.
 2. Когато живеем така, че все едно войната никога няма да ни се случи и да казваме, че в 21 век такива неща не стават.
 3. Когато говорим за войната, но щабовете не я планират.
 4. Когато ръководните кадри, който трябва да решават всичко, не решават нищо, а всичко се диктува зад Океана!
 5. Когато търговски ползи и приходи са широко разпространени в умовете и практиките на хората и те не гледат кое би могло да бъде полезно за война, а за джоба им.
 6. Когато образованието и здравеопазването са водени от „Здравната каса“ за да бъдете погребан с първия изстрел.
 7. Когато цялото ни национално и културно и информационно  пространство е изпълнено с текстове, филми и хора от друга култура.

Това означава, че ние не сме вече във война, а може би вече сме я загубили?!

P.S. Moля, дайте гласа си в нашето малко проучване за патриотичните нагласи на потребителите на сайта:

Ще се запишете ли като доброволец за защита на България, ако се провежда мобилизация при нужда?