Поуки от практиката на военния здрав разум

По време на войни и бойни операции, военните често се сблъскват със ситуации, за които не са били правилно обучени или не са подходящо оборудвани. В интерес на подобряването на бойните способности, тези проблеми внимателно се изследват и проучват. Офицерите от щаба наричат тези изследвания „Поуки от практиката“ и много обичат да ги събират и класифицират в бази данни. Следващият път, когато има война, те си казват неща като „Хей, ето ти нови уроци“ и веднага започват да ги подреждат.

За разлика от тях, пехотинците ги наричат „Идентифицирани уроци“ и следващия път, когато има война си казват „Все още не сме направили нищо за тях“ и ги игнорират. Както казва Левски, „Целите сме изпогорени от духане и още не сме се научили да духаме“. Само британците, може да се каже, че имат правилното отношение, като наричат тези изследвания „Грешки, които сме длъжни да повторим„.

Много от проблемите на живота могат да бъдат обяснени от военните и приложени към здравия разум …

  1. „Понякога си мисля, че войната е Божия начин да ни учи на география“. (Пол Родригес)
  2. Хлъзгавата екипировка може да позволи на гранатомет Javelin да стреля, когато най-малко го очаквате.
  3. Когато щифтът е изтеглен, гранатата не е наш приятел.
  4. Ако врагът е в обсег, вие сте на ход.
  5. Ето едно изказване на Генерал Макартър по повод на информационнта война: Който и да е казал, че писалката е по-могъща от меча, очевидно никога не е срещал автоматични оръжия!!!
  6. Ако атаката ви върви твърде добре, вие сте нападнали засада.
  7. Не привличайте огънят, това дразни хората около вас.
  8. Мините са оръжия с равни възможности.
  9. Ако се окажете в честен бой, не сте планирали мисията си правилно.
  10. Вашата работа е да убиете другите, преди да ви убият, за да могат вашите лидери да договорят мир, който ще продължи толкова дълго, колкото е нужно на мастилото да изсъхне.