Как рухна популярността на руските сайтове в Украйна?

украйна интернетНяма спор, че в Украйна се води война. Тя се води на всички фронтове, включително в Интернет пространството!

След изостряне на отношенията президента на Украйна Петро Порошенко забрани използването на редица руски уеб сайтове, използвани от милиони хора в страната.

Списъкът включва такива гиганти като VKontakte и Odnoklassniki, а  в допълнение заповяда на доставчиците да блокират всички услуги на Yandex и Mail.ru, забранена беше употребата на антивирусните програми Kaspersky и DrWeb. За забраната на телевизии като НТВ-Плюс, RBC, REN, TNT и други изобщо не е необходимо да говорим.

Факт е, че блокирането на тези Интернет ресурси изисква финансови средства на стойност повече от 1 милион долара и огромен човешки ресурс от Интернет специалисти. Все пак това е част от съвременната война в Интернет!

В следствие на прилагането на това решение Gemius Украйна проведе свое собствено проучване, за да разберете как се промени използването на Интернет в страната,  след налагането на тези забраняващи санкции.

  • Резултатът е, че от датата на влизане на това решение – 15 май 2017 г.  до днес VKontakte изгуби 3,7 милиона украински потребители, като общият му обхват в страната е намалял около 40 %.
  • Социална мрежа Odnoklassniki е загубила около 2.6 милиона потребители в Украйна или някъде около 10-15% обхват.
  • Mail.ru пада с 2,5 милиона потребители или около 25%.
  • Yandex е загубила около 2 милиона потребители и пада с 28 %.

Смисълът на цялата работа е, че някои докато губят,  други със сигурност печелят.  Основният победител тук е Facebook – който стремглаво завзема дяловете на загубеното пространство от руските сайтове и увеличи за една седмица аудиторията си с повече от 5,3 милиона души, с което Украйна се доближава до западния свят!