Анатомия на търсенето в Интернет

как работят търсачкитеТърсенето в Интернет не е проста работа, а още повече оптимизацията за търсачки. За да успеете в популяризацията на вашия сайт да го класирате на по челни позиции, трябва да знаете как работят търсачки и как търсят хората в тях.

В тази статия сме се опитали да класифицираме основните видове търсене:

 1. Традиционно търсене, чрез търсещи машини (търсачки).
 2. Социално търсене. Използва се в социалните мрежи като Facebook и първо показва резултатите публикувани или харесани от вашите познати и приятели.
 3. Търсене в реално време – т.е. съдържанието да бъде открито, докато се качва. Това е най-новата тенденция в търсенето. Предлага се от нови търсачки като http://collecta.com/, One Riot,  http://topsy.com/ .
 4. Локално търсене – около мястото на което се намерите. Според направеното изследване на Syncapse.com днес локалните резултати при търсене са с 36 % по-ефективни. От този извод следва, че за да имаме успех в глобалните резултати, трябва да ги постигаме, като съвкупност от локални страници.
 5. Мобилно търсене. Мобилните импресии вече заемат 12% от платените търсения и ще оказват все по-голямо влияние над трафика към вашия сайт, така че ориентирай те се навреме към отзивчивия Уеб дизайн.
 6. Персонализирано търсене осигуряващо резултати според вашите интереси е сравнително нова идея на http://www.google.bg/cse/ . С други думи вашият браузър запаметява сайтовете в които сте влизали и ви показва други подобни. При всеки човек се показват различни резултати при търсене на една и съща дума. За да го изключите ако искате да видите реалната картина е необходимо да направите следното. Първо излезте от акаунта си в Google. Второ влезте в Google.bg, направете някакво търсене и изберете зъбчатото колело в десния ъгъл. Деактивирайте персонализацията въз основа на извършени търсения от историята . Използвайте комбинациите в Internet Explorer и Firefox – Ctrl+Shift+P , a във Google Chrome Ctrl+Shift+N.

Google оператори за търсене в помощ на SEO оптимизатора

Това са няколко дребни трика за работа с търсещата машина на Google, които много ще улеснят живота ви и ще ви помогнат бързо и лесно да намерите желаните данни, както и много информация за оптимизацията на сайта. Просто копирайте и поставете в лентата за URL адреси на вашия браузър:

 • Info:postvai.com – показва информация за съответната страница като подобни на нея, снимка на страницата, страници който имат връзки към нея, или съдържат името на вашата.
 • site:postvai.com – подходящо при линк билдинг и проследява всички споменавания на вашия бранд изписан след site:.
 • Link:postvai.com – показва всички който имат връзка към нашия сайт.
 • site:postvai.com inanchor:постинг –  ще покаже всичките страници с думата постиинг в сайта Postvai.COM от който да си изберете коя да оптимизирате.
 •  inurl:blog копирайтинг – показва всички блогове с думата копирайтинг. Може да се замести с forum.

Статистика на търсенето в Интернет:

Инструментът за социални мрежи http://pagelever.com/ предоставя проучване за разпределение на трафика в което се казва, че цели 34 % от всички външни референции към един сайт са от търсачки. От тях 27 % са на Google, 4 % на Bing, 6% на Yahoo, a Youtube е с забележителните 9 %. Като се има в предвид закупуването му от Google се оказва, че търсачката държи около 2/3 от пазара за търсене. В България е доста повече, за да не кажем чак 100 %.

Доставчиците на Интернет реклами обикновено се интересуват от още един много важен въпрос „Кой прави търсенето?

Конкурентът на Google – Майкрософт знае кой търси, защото потребителите на тяхната търсачка Bing влизат с профила си от Facebook, който е в комбина с Майкрософт. Така и двете компании се възползват от данните на потребителите и рекламите стават много по-релевантни и насочени към правилната аудитория. Те знаят кой какво обича и например на човек, който обича чалга изпращат реклами на чалга!

Как да не кликнеш на това, което те интересува?

Поради тази причина Google въведоха бутона +1 и веднага след него, стандарта за извеждане на съдържанието при натискане на +1. Това е подобно на Open Graph протокола на Facebook. Затова се промени и алгоритъма при търсене в Google.

Бутона +1 се появява в резултатите от търсене и когато го натиснете, Google приема, че желаете харесаните страници да са публично достъпни и страниците с +1 от социалния кръг в Google Plus излизат на по-високи позиции.

Навремето оптимизацията се е базирала на проста регистрация в директории, после на тъй наречения on-site модел. Днес определящи за търсенето е теорията за авторитета на линка Link Authority и авторитета на сайта Site Authority. Следващата стъпка е оптимизация в социалния граф. По аналогия може да се нарече авторитет на харесването. С други думи, колкото по-голям авторитет има една връзка и колкото повече хора са я харесали толкова по-нагоре ще се класира в Google. Затова се появиха и новите алгоритми Панда и Колибри за класирането на по-полезните за хората текстове на по-челните места в Google.

В крайна сметка ако искате да успеете с оптимизацията на вашия Уеб сайт трябва да знаете как работят търсачките и да играете с техните правила