Инструменти за защита поверителността на данните

Internet of Things

Както ни показва случаят Cambridge Analytica, нашите лични данни могат да бъдат събирани и използвани по нежелан от нас начин. След скандала през 2018 г. се разбра, че данните от милиони потребители на Facebook са били използвани за влияние върху изборите и целеви лица с много специфична реклама.

С появата на COVID-19 и увеличената отдалечена активност за работа от вкъщи се указа, че много хора не са подготвени да защитят своята онлайн сигурност. В тази статия ще разгледаме най-добрите приложения за защита на личните данни в интернет.

Видеоконференции: Jitsi, Jami, FaceTime

Много хора по света използват Zoom, а това рязко нарастване на новите потребители доведе до редица проблеми с поверителността и приложението беше компрометирано. За разлика от zoom, услугата за видеоконферентни срещи JITSI е наистина криптирана от край до край и дава всички необходими функционалности на своите потребители.

Друга алтернатива на Apple за груповите разговори е FaceTime, които позволяват безплатно включване до 32 участника с Apple устройства.

Jami е друга цифрова алтернатива, която работи в множество операционни системи, която заявява, че събират само „анонимни и обобщени данни за анализ на статистиката за посещенията на уебсайта им“.  Ако все пак имате нужда от корпоративна поддръжка най-добри си остават Microsoft Teams.

И докато сме на темата за видеоконференциите ето още няколко съвети за защита на неприкосновеността на личния живот от Националния институт за стандартизация и технологии.

Чат: Signal

 Сигнал е чудесна възможност за осъществяване на сигурна комуникация. Безплатното приложение е криптирано от край до край (E2EE), така че да е невъзможно трети страни да се включат в разговорите ви. Приложението е особено популярно сред експерти в областта на киберсигурността и журналистите, които се занимават с поверителна информация, тъй като е възможно да се използва анонимен номер от Google.

 Търсачка: DuckDuckGo

За да избегнете следенето на Google в света на търсачките може да използвате DuckDuckGo. Тази търсачка стартира през 2008 г. с цел да се направи обратното на това, което Google се опитва да постигне. тя премахва персонализираните реклами на Google, като пази личните данни на потребителя.

ClearUnited, е стартирала гама от смартфони, фокусирани върху поверителността, наречени ClearPhone. Това са нов вид Android устройства, които дават пълен контрол над блокиране на рекламите, бисквитките, тракерите, профилиране на поведението, фишинг, вируси, шпионски софтуер и зловреден софтуер.

Поща: ProtonMail

 ProtonMail е сигурно приложение за имейл комуникация. Компанията е основана през 2013 г. с вграденото E2EE криптиране. Услугата за електронна поща е проектирана да бъде без рекламодатели и гарантира предотвратяване на прихващане на съобщения от трети страни. Докато достъп до ProtonMail е безплатен, малка месечна такса е необходимо да се вдигне определени граници. За допълнителна защита, неговите сървъри са разположени само на две места в Швейцария, за да бъдат извън юрисдикциите на ЕС и САЩ.

Съхранение на файлове и архивиране: Resilio Sync и OneDrive

Прехвърлянето на файлове е от решаващо значение за отдалечената работа, но тъй като файловете ви съдържат чувствителни данни е важно да ги поставите в сигурни ръце. Resilio Sync предлага частна синхронизация, съхраняване и архивиране на файлове, които никога не се съхраняват на един сървър в облака!

Настройки за поверителност

Освен използването на тези лесни за внедряване инструменти, трябва да се уверите, че вашите отдалечени работни устройства са оптимизирани за поверителност. Вижте едно ръководство за поверителност и настройка на устройството.