Интернет рекламите в България

Интернет реклами

Интернет реклами – съществува ли такова чудо у нас?

Да започнем с фактите.
Вече се изясни, че имаме един от най-бързия Интернет в Европа и на база използването му сред населението сме съизмерими със страните от централната част на континента.
И с това се изчерпват добрите новини.
Ако разгледаме процента отделян за реклама от общия маркетингов бюджет ще видим, че докато в Полша е 18 %, то в България е не повече от 5 %. Ние сме на едно от последните места в Европа по инвестиции в реклами.
budjet

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТОВА ИЗОСТАВАНЕ В РЕКЛМАИТЕ?
1. Нашите бизнесмени са тип Бай Ганьо и не искат да дават, а само да получават.
2. Поради това, че имаме свръх малък пазар, рекламните агенции са си го разпределили, заедно с аудиторията и рекламните приходи по между си.
3. В България виреят само два от световните брандове – Google и Facebook.
4. Всички по отделно притежаваме креатив, но нямаме подготвени хора за рекламен микс. За това въпреки, че всички обичаме да говорим за новостите, като например мобилния маркетинг, него никакъв го няма в реалността.
5. Големите рекламодатели в БГ предпочитат да рекламират в телевизията, защото търсят краткосрочен удар, а нямат дългосрочна стратегия.

За това телевизионната реклама представлява над 60 % от рекламата в БГ, а интернет рекламите се използват за подсилване на ТВ рекламата.
Специалистите предричат, че телевизионната реклама ще се увеличава за сметка на пресата и радиото. Външната реклама също може да се увеличи незначително през годината.
reklama
Въпреки, че интернет рекламите са единствените измерими реклами (което е добре за рекламодателите), те обхващат само поколението след 1987, което не гледа телевизия.
Брутните годишни приходи от Интернет реклами за 2010 надхвърлят 30 млн. лева. Предпочитана реклама в България е дисплейната на база импресии или на период от време за по-малките сайтове.
Интернет рекламите са единствените с ръст 11 % спрямо миналата година.
Тук водещи рекламодатели са финансовите институции и мобилните оператори, следвани от хобита, мода, спорт, хранителни добавки и магазини. Най-големите рекламодатели изобщо са Nestle Blg, P&G, мобилните оператори, банките, Coca Cola, Bella, Данон.
Всичко останало е просто хамалогия за дребни стотинки.

Източници: IAB България, Piero 97, TV Plan/TN.