Как да създадем успешен сайт и да печелим от него?

Как да създадем сайт
Обикновено първият въпрос, който хората си задават е, колко ще струва, но всъщност истинският въпрос е, защо искате да имате уебсайт и за какво искате да ви служи. Ако направите една анкета сред компаниите (чиято основна дейност е производствена примерно), които имат такъв, ще останете изненадани от отговорите. Ще видите, че на хората просто им се иска да имат уебсайт, защото всички имат. И наистина, в днешно време някои компании имат сайт още преди да са взели съдебната си регистрация, но същевременно вече се знае какво дава и какво не дава резултат във виртуалното пространство. На първо място се замислете за вашите цели и тези на потребителя, все пак виртуалното пространство се ползва доброволно, хората ще посещават вашия сайт, ако искат и ще вземат от него само това, което искат. И така, като знаете какви са целите на вашия сайт, помислете защо хората биха искали да го посетят и ако това са вашите потенциални клиенти, как чрез този сайт, вие ще се доближите до тях.

 

Независимо дали ще правите сайт на компанията си или искате да започнете онлайн бизнес, задължително трябва да проучите конкурентите си. Не забравяйте, че Мрежата дава неограничени възможности на всички, не само на вас. Преценете също и какво бихте желали да бъде видяно от конкурентите ви и какво не. От друга гледна точка, бихте могли да научите много, преглеждайки сайтовете на съперниците си, както по отношение на бъдещия уебсайт, така и относно бизнеса като цяло. Представете си например, че сте в ресторантьорския бизнес, можете да обходите виртуално, толкова от тях, колкото си пожелаете, както у нас, така и в чужбина. Освен това, можете да погледнете на техните сайтове и като на свой собствени и така да прецените какво бихте искали да фигурира във вашия и какво не…

 

Несъмнено върху тази точка трябва да се замислите най-много, особено ако възнамерявате на правите онлайн бизнес. Трябва да се уверите, че с вашия сайт ще задоволите нуждите на някого, който би си платил за това. Принципно не можете да разчитате на случайни посетители, защото те ще намерят вашия сайт само когато го потърсят. В това отношение Интернет се различава от другите медии, а също и от бизнес гледна точка. Ако имате магазин на оживена улица, спокойно можете да разчитате на случайни клиенти. Същото се отнася за телевизията, хората могат да гледат шоуто ви, просто защото случайно са попаднали на него, докато са прехвърляли каналите. Ако правите списание, много хора случайно могат да решат да си го купят, изправени пред вестникарската будка… За хубаво или за лошо, виртуалното пространство не дава на потребителя възможността да е пасивен.

Веднъж пристигнал във вашия сайт, неговата работа тепърва започва. Може би много потребители биха предпочели просто да четат един уебсайт, но това е невъзможно. Във всеки един момент те трябва да взимат решение накъде да отидат в следващия. И ако не могат да разберат, намерят или да се движат из сайта ви, то вие моментално ги губите. Следователно вашият сайт трябва да изглежда, да бъде организиран, да бъде написан и да предлага, това което потребителите очакват да видят. Ето защо е толкова важно да познавате своите потребители, техните нужди и желания. От съществено значение за успеха на вашия сайт е колко добре сте анализирали бъдещите потребители. Например: кои са те, на колко са години, откъде са, поведение, дейности, нужди, биха ли имали финансовата възможност да заплатят за това, което им предлагате; колко са на брой, не можете да планирате събитие, без да знаете колко хора ще го посетят, същото важи и за уебсайтовете. Как влизат в Интернет, хората чувстват виртуалното пространство по различен начин, в зависимост от тяхното местоположение, професия, възраст, оборудване и т.н. Колкото повече знаете за тях, толкова по-добре ще пригодите и сайта си за техните нужди. От особено значение е да осъзнаете, че вие не сте вашия потребител, нито вашия съпруг или приятелка. Образно казано, представете си, че вашия потенциален потребител е счетоводител с малко дете и програмист-тинейджър, какво бихте предложили на единия и какво на другия… Така ще можете да сегментирате потребителите и да решите кои са важни за вас и кои не чак толкова. Друга интересна възможност на Мрежата е, че можете да наблюдавате действията на потребителите си чрез файл-дневниците на трафика си, кои характеристики се използват и на кои не се обръща внимание. Можете също и да пуснете онлайн анкета в сайта си, с цел да разберете какво посетителите ви харесват и какво не. Не вярвайте обаче сляпо на резултатите от такива запитвания, те могат да покажат интерес към нещо, което никога няма да използват. Например ако попитате няколко човека защо предпочитат градския живот, много от тях ще споменат културните събития, като опера или балет, но можете да се обзаложите, че 90% от тях не са посетили нито едно от двете…

 

Може да се каже, че няма човек, който да не разбира от дизайн. Дизайнът всички го обичат. Сигурно защото всички го разбират, не е като дънна платка, която повечето хора не биха разпознали, дори и животът им да зависи от това… Повечето хора обаче подценяват или по-скоро не разбират уеб дизайна. Точно както и красотата, уеб дизайнът е по-дълбок от външния вид. Тоест, това че някой е хубав, не значи обезателно че вие ще се разбирате с него… И така, дизайнът на един сайт започва със структурата и най-вече функционалността му и чак след това се избират цветове, шрифтове и т.н. Все пак сайтовете се правят, за да се използват, а не просто да бъдат гледани. От тази гледна точка трябва да се замислите за технологията, как ще се рендира съдържанието, как ще се реализира движението от една страница към друга. С други думи, уеб дизайнът е равен брак между технология, концепция и естетика. От технологична гледна точка страниците се изграждат с HTML, често да бъдат пренасяни чрез бавни мрежи и да бъдат отваряни на различни браузъри и системи. Концепцията има също огромно значение – хората трябва да разберат моментално за какво служи сайта ви, как да открият това, което търсят, както и всичко, което им предлагате. И чак тогава идва естетическото предизвикателство, чиято основна роля е да накара потребителя да се почувства добре.