Минималистичен Уеб дизайн

Уеб дизайнВъв всички изкуства, минимализмът е синоним на изчистеност и икономичност.

Както казват „Всеки може с много, майсторите го правят с малко”.

Така е и в Уеб дизайна. Теми от рода на Minima и Minimal са все по-често срещани в Интернет пространството. Уеб дизайнерите предпочитат изчистения стил и хората започват все по-често да осъзнават, че повечето не е непременно по-добро.

Минималистите са сравнително модерно течение в Уеб дизайна и се опитват да постигнат същата цел, чрез премахване на излишните елементи в  дизайна на един сайт. Така  вниманието на посетителя се насочва само върху това, което е наистина важно. Все едно имате кола, която се нуждае от няколко основни елемента за да стигнете от точка А до точка Б  – двигател, колела, гориво и така нататък. Тя може да работи и без аудио система.

В Уеб дизайна е същото. Вместо да включите всичко от някоя готова тема, която да кастрирате, по-добре е да започнете с празен лист и  да включите само най-важното, което да надграждате. Крайната цел е уеб дизайн, който помага на потребителя и изпълнява задачите колкото се може по-бързо.

При проектиране на минималистичен уеб сайт, трябва да имате в предвид три неща:

 1. Тема.  А какво е най-важното нещо за един уеб сайт?  Ефективното водене на потребителя,  ангажирането му и концентрирането му в определена точка.
 2. Потребителско преживяване. Това е един модерен израз в дизайнерските среди. Той се базира на впечатленията на потребителя. Трябва да намерите елементите, който могат да подобрят лекотата при употреба на уеб сайта.
 3.  Баланс.  Това е избора на подходяща йерархия на компонентите в тяхната визуалност и лекота за употреба.

Тези три елемента са всъщност най-важните в уеб дизайна и са в основата на всеки модерен уеб сайт. Започнете да изграждате вашия сайт,  чрез създаване на основното съдържание и добавяйте сам това, което е необходимо. Създайте сайт, който да работи специално за своята цел и мисия. При създаването на Уеб съдържание препоръчваме следните елементи:

 • Бял фон Създава се впечатление за простор и лекота – по този начин изпъкват по-добре и елементите, които са представени.
 • Текстови навигации Без никакъв графичен момент може да се представи добре навигация от чист текст (след обработка на кегела и шрифта, да речем). Би могло текстът да се разположи хоризонтално и вертикално. По начин нещата определено изглеждат прости, без никакво затруднение за потребителя.
 • Минимално количество цветове
 • Понякога употребата на по-малко цветове е едно добро уеб дизайн решение. Дори когато се използват само черно, бяло и сиво може да се постигне доста ефектен резултат. Всички зависи от оформлението.
 • Игра с шрифтовете Тук разнообразните и завъртяни шрифтове стоят по-добре, отколкото в по-цветните и изпълнени със съдържание сайтове. Минималистичният уеб дизайн ви окуражава да създадете и свой собствен шрифт и да го представите умело.
 • Графики Един сайт може да каже достатъчно и с уеб дизайн решение от една основна графика, около която има лек информационен текст (контакт и пр.) В зависимост от ситуацията може да изглежда доста ефектно.
 • Прекален минимализъм Подобен тип решение си е крайност в минималистичния уеб дизайн – текст в един-два цвята. Не се залъгвайте, тук добрият вкус също може да си проличи.
 • Решетка Една решетка, която да съдържа няколко полета, които се запълват с нещо. Добра идея е да се остави повечко пространство между границите на решетката за да се чувства лекотата на минималистичния уеб дизайн. В зависимост от нуждите и реализацията, понякога изглежда ефектно.

Всички по-горни правила са основата на минималистичния уеб дизайн. Те се използват различно в зависимост от ситуацията, може и да се използват и пак да се получи резултат, както и може да се използва всякаква комбинация между различните похвати. Творчеството тук е пълно и не е лесно да се избистри идеята, целта и похватите.

Има много ползи от проектирането на минималистичен уебсайт.

Първата е очевидна – много по-малко код. Това в крайна сметка означава повече производителност, подобрена използваемост и по-добро потребителско преживяване. Това не означава, че проектирането му е по-лесно. То отнема точно толкова време, колкото и на всеки друг сайта, дори и повече.

По-важната причина обаче е, че без външни елементи в дизайна, съдържанието на сайта се подчертава. Чрез добавяне на повече празно  пространство, което оставя съдържанието да диша и подходящата типография се  създава впечатление за лукс. А за хората с малко артистични умения и владеене на Photoshop, това е направо перфектно. Читателите получават възможност бързо да се съсредоточат върху съдържанието, без да си отвличат вниманието.

Както ние всички сме чували до сега, „съдържанието е цар„, затова всеки ред код, който пишете, трябва да служи на съдържанието по някакъв начин.

Днес, когато имаме нови уеб стандарти и технологии, като CSS3 и HTML5 на наше разположение, ние трябва да преценим какво е необходимо, така че да избегнем  прекалената им употреба. Трябва да използваме цветовете, иконографията и визуални ефекти, които да добавят лека интрига на потребителите, без да ги  смущават.

Ако минималното е само външен вид, без да вникнем в целта на сайта, то ние сме свършени.  Точно,  както всеки друг жанр в изкуството, стилът на дизайна трябва да бъдат добре разбран, за да бъде добре изпълнен.  Не трябва да има неяснота или двусмислие. Последното нещо, което искаме,  е да объркаме потребителя и той да не може да намери продукта. Стремете се да подобрите четивността, навигацията и използваемостта за да създадете приятно потребителско преживяване.

Вижте пример от безплатни темплейти с минимален дизайн.

Все пак смисълът на уеб дизайна е да улесни потребителя и да му предаде необходимата информация по един лесен и приятен начин, нали?