Оптимизация за Google +

Оптимизация за Google +

Юли 2011 г. ще влезе в учебниците по маркетинг с появата на Google + .

Нaй-голямата търсачка стартира своята социална мрежа!  За отрицателно време новата социална мрежа Google + достигна почти същото количество потребители като Facebook и преобърна търсенето с краката нагоре.

Със стартирането се промени начина на търсене и алгоритъма за класиране на сайтовете.

+Естествено, че Google + ще има успех, защото всичко започва от търсенето!

Google интегрираха в него всички елементи на SMM (Social media marketing).  Както знаете SMM има два основни елемента SEO  (Search engine optimization ) и SMO (Social media optimization).

Според проучванията компаниите:

 • които имат блог генерират 67 % повече потенциални сделки;
 • 69 % от тях насочват своят бюджет към социалните медии;
 • 41 % придобиват нови клиенти от Facebook.

Представяте ли си какво прави Google +?

След започването на Google + големия брой публикации вече не е най-доброто решение.  Изключително важно е качеството! Ако нямате какво да кажете по –добре не казвайте нищо.

Дизайн и настройки на Google +

Всяка социална мрежа по същество е иновация, а според изследванията на Еверет Роджърс всеки, който се ангажира с иновации принадлежи към някоя от следните групи:

 • Иноватори (2,5%) умни хора, които виждат промяна (в социалните мрежи това са Google + и Foursquare)
 • Ранно приспособяващи се хора (34%) уважавани личности и лидери (Linkedin)
 • Ранно мнозинство 34% – скептици, които приемат новите идеи след като започне да ги използва мнозинството
 • Изоставащи 16 % – традиционалисти, които приемат нова идея само когато е станала обща (Facebook).

Google + за разлика от Facebook предоставя някои предимства,  като възможността да следвате хора, които не ви следват. Като влезнете в Google + ще видите горе в ляво един бутон с къщичка до която пише НАЧАЛО – от там се влиза в менюто.

Като го маркирате с мишката ще изскочи падащо меню, най-долу ще видите едно зъбно колелце, чрез натискане на което стигате до Настройки. Натиснете го и ще се озовете в тази страница https://www.google.com/settings/plus

Много хитра услуга в Google + е Sparks – задавате ключови думи по теми, които ви интересуват за да ги следите. Това може да стане, като във формата за търсене в Google + напишете някоя ключова дума и след това я потърсите. При натискането на бутона от долу ще забележите една синя лента с нов бутон  „Запазване на това търсене“ – когато го натиснете тази дума ще се прибави към останалите ключови думи, които следите в Google +.

Естествено има и много други опции, като “Освобождаване на данните” с които може да изтеглите като архив цялата информация.

След като си направите акаунт в Google Plus може да си направите фирмена страница на каквато и да е тема от тук http://www.google.com/+/business/

Настройки на страницата

Менюто на Google + e в ляво, но като натиснете Табло за управление ще се появи едно хоризонтално меню от което се правят основните дейности по оптимизацията. Там има “Общ преглед, известия, мениджъри, свързани услуги, джаджи за сайта ви и настройки”. Ако не се вижда натиснете “Още”.

След като се оправите с дизайна и настройките на вашата нова страница за да започнете същинската оптимизация свържете страницата си в Google+ с Конзола за API на Google и наблюдавайте ефективността на мобилните си приложения и уебсайта. Това може да го направите, като от горното хоризонтално табло за управление намерите „Свързани услуги“. Вижте документацията тук https://developers.google.com/+/features/analytics. За да извлечете максимума от вашата Google + страница трябва да оптимизирате въз основа на активността на потребителите, а от тук ще може да ги следите и разбирате.

Убедете се, че в меню  „Настройки“ е нагласено всеки да може да споделя с вас. От приложения и активност може да направите при натискане на +1 бутона да се вижда от всички, защото така повече хора ще посетят вашите страници. След това от „Вашите кръгове“ кликнете на “Персонализиране” и отбележете всички отметки, така че да може да споделяте с всички типове кръгове.

Сложете отметка на “Достъпност”, така че страниците ви да работят по-добре с екранни четци и други подпомагащи инструменти. Не забравяйте да сложите отметки и на автоматичното одобряване и автоматичните отметки, които ще улеснят живота ви.

Как работи Бутонът +1?

Бутоните +1 служат като рейтинг система за търсачката и тя отбелязва страниците с плюсове като значими. Тя се показва приоритетно на хората, които са я харесали. След изследвания на специалистите се констатира, че сайтовете, които използват Google+ се класират по-добре. Това са тъй наречените социални сигнали, които се превръщат във все по-важен фактор за класиране.

Тук важат подобни правила на горе написаното – името на профила или страницата ви е вашия title, а за meta description се визуализира името на страницата, следвано от слогана и накрая представянето. Така, че най-важната информация трябва да е във вашия слоган (девиз).

Най-хубавото тук е, че линковете в Google+ са  DoFollow.

 

Ето и няколко трика за оптимизация на вашата нова страница в Google +:

❶  Естествено всичко започва със създаването на общност с определена тематика. Създайте съдържание, което да се споделя. Най-подходящо е да използвате видео и да общувате с хората в релевантно за тях време.

❷ Активно споделяйте и направете споделянето лесно за другите като инсталирате Google +1 бутон http://www.google.com/+1/button/.

❸ Google препоръчват да направите вашия раздел +1 публичен . За целта трябва да влезнете в https://plus.google.com/me натиснете бутона „Редактиране на потребителския профил“ , отиде на раздела +1 и натиснете отметката „Показване на този раздел в потребителския профил“ след което бутона Запазване. Когато направите публичен профил в Google + и натиснете бутона +1 на някоя случайна страница в Мрежата вие казвате на останалите, че я харесвате. С това действие се добавя ваша малка снимка в дясно от линка при показване в резултатите на търсене с линк към профила в Google +. От друга страна  +1  влиза в алгоритмите за търсене и ще класира по –високо страниците с повече натискания на +1.

❹ Направете съдържанието си лесно да се добавя в Google + и по правилния начин с картинка и описание. Това е подобно на Open Graph протокола.  Синтаксисът трябва да е като дадения по –долу:

<body itemscope itemtype = “http://schema.org/Article”>

<h1 itemprop = “name”> article name</h1>

<img itemprop = “image” src= “thumbnail.jpg/>

<p itemprop = “description”> Описание на статията</p>

</body>

 ❺ Украсете вашите постове в Google +, чрез вкарване на заглавие, удебелен текст и други трикове:

 • Когато искате удебелен текст оградете го с звездички без прекъсване *Удебелен текст*;
 • Наклонен текст се получава чрез долно тире     _Наклонен текст_
 • А чрез обикновено тире става   –Зачертан текст–
 • Също така може да споделяте снимки видео и линкове, чрез влачене до полето за споделяне. Ако имате повече от една профилна снимка те се сменят, когато кликнете на профилната си снимка.
 • Ако искате да тагвате хора добавете + или @ пред името им.

Бързи бутони:

 • Space – скролира потока ви надолу;
 • Shift – скролира нагоре;
 • J – скролира един пост надолу;
 • K –скролира един пост нагоре;
 • Q –прехвърля на чата;
 • Enter –прехвърля ви на селектирания коментар;
 • Tab+ Enter – край на коментара.

❻ Ако сте разработчик, може да се абонирате за Google + новини за разработчици, чрез тази форма https://services.google.com/fb/forms/plusdevelopers/

❼ Тези, които искат да наблюдават своята онлайн репутация в Google + може да използват следните инструменти :

Препоръчани SEO инструменти

❽ Не на последно място не забравяйте да награждавайте ангажираността на читателите и поощрявате споделянето.

❾  Най-хубавото обаче на цялата схема е, че всичко това може да се интегрира с останалите продукти на Google, като Blogger, Picasa, Youtube, Gmail, Analitics, Chrome, Android, Docs, Maps, a скоро и Google TV.

<<SEO за Facebook §  SEO книга съдържание  § Автоматизация за twitter>>