Корпоративни правила за използване на социалните медии от служители на държавните институции и големи организации

Оптимизация за социални мрежи

Социалните медии се превърнаха в неразделна част от съвременния живот. Те ни помагат да останем в контакт с приятели и роднини и да научим новини от целия свят, както и ни позволяват да бъдем чути. Социалните медии се превръщат в мощен инструмент и за бизнес компаниите, но  в България прави впечатление, че държавните институции не знаят как да ги употребяват! Всяка корпорация, фирма или институция не трябва да пренебрегва тяхната сила правейки се, че не ги вижда, а напротив, трябва да има политика за използване на социалните медии в тяхна полза.

Добър пример е корпорация Intel, която е публикувала на сайта си, съвети към своите служители за държанието им в социалните мрежи. Те казват, че имат три искания към техните служители,  относно публикуването на информация в интернет:

  1. Да демонстрират сътрудничеството си с Intel;
  2. Да защитават репутацията на Intel;
  3. Да се придържат към здравия разум при публикуване на информация.

Какво означават тези три изисквания? – Това означава, че те вярват на служителите си!  Дори ги карат да се гордеят, че работят за тази корпорация, защото привлича в тяхната общност интелигентни и образовани хора, които могат да  взимат умни решения. Това им дава възможност да се похвалят, да кажат на света защо Intel е невероятно място. Това се казва безплатна реклама, а кой служител в България ще вземе да се хвали във Facebook от своя работодател?

Демонстрация на сътрудничество

Всеки има право да говори за всичко в интернет. Това е както силната, така и слабата страна на тази платформа. Когато публикувате информация в интернет, вашите лични качества стават видими за света, така че се опитайте да бъдете етични, честни и достойни.

Когато публикувате информация за продукти на фирмата или организацията, използвайте предварително създаден хаштаг, например #IamIntel. Това ще накара хората да осъзнаят, че сте служител на съответната организация.  

Ако лично се интересувате от това, което обсъждате, трябва  да укажете това и да посочите, че то е ваше лично мнение.

Бъди себе си! Придържайте се към вашата област на експертиза. Пиши само за това, което знаеш!

Ако спрете да работите за компанията, не забравяйте да актуализирате работното си място в сайтове за социални мрежи.

Ако говорите за компанията, използвайте следната бележка: „всички мнения са мои.“

Защитете репутацията на вашата организация

Запазването на поверителността е ключова част от бизнеса. Много служители имат информация за корпорацията, която може да има отрицателно въздействие върху съответния бизнес. Всички служители трябва да знаят, че защитата на репутацията е част от работата им.

Не публикувайте поверителна информация в интернет.  Това включва финансова информация, продуктова информация и правна информация.

Не критикувай корпорацията и конкурентите. Това се прави само от упълномощени представители, които имат право да коментират публично резултатите от дейностите на конкурентите. Упълномощените представители са идентифицирани, избрани и одобрени от съответните ръководители на звена и началници. 

Всичко, което публикувате трябва да бъде достоверно и да не е подвеждащо, и всички изявления трябва да бъдат подкрепени и обосновани.

Ако не сте сигурни дали можете да публикувате информация, тогава не го правете.

Придържайте се към здравия разум

Когато сте онлайн, вие представлявате съответната организация: нейните служители и ценности. Няма място за нетолерантност, пристрастие и омраза.

Избягвайте изразите като „нашите продукти са по-технологични, по-бързи и по-продуктивни“ при публикуване на информация в социалните медии.

Освен това, ако забележите неподходяща информация в социалните мрежи или други уеб ресурси е добре да я посочите на PR отдела на организацията. Някои компании дори дават награди на служителите си, които ги популяризират в социалните мрежи и за целта са разработили системи от хаштагове за да следят какво публикуват служителите им.

Все пак пишете само за вашия опит. Дайте примери и предоставяйте надеждна информация за това, което наистина знаете.

Помнете, че Вие носите отговорност за публикациите си.