Facebook разузнаване!

Как да търсим във Facebook?

В България най-употребяваната търсачка безспорно е Google.BG, но с течение на времето Facebook също придоби огромна популярност у нас и българите започнаха да прекарваме все повече време в този сайт, поради което често ни се налага да търсим определена информация там. Случвало ли ви се е да не можете да намерите фото изображение или видео клипа, който сте харесали миналата седмица на стената си?

Колкото и да е чудно се оказва, че много малко хора използват търсачката на Facebook!
Преди известно време от компанията използваха търсещата машина на Bing, но след като се разделиха тя се нарича Graph Search.  Това е много мощен инструмент, който търси по специални команди, написани под формата на въпроси на английски език.

Първите показани резултати от търсенето са свързани с по-близките ви приятели, после се показва информация на приятелите на вашите приятели и т.н. Graph Search е по-подходяща за търсене на хора по интереси, места, заведения, снимки, видео, месеци, години или неща, които сте харесали по-рано, но може да се използва и за разузнавателен анализ на връзките. Така например може да намерите „софтуерни програмисти, които живеят в София, работят в министерство на Енергетиката и знаят Руски език“,  (в търсачката се пише: software programmers who work for Ministry of Energy, live Sofia and speak Russian).

Оператори за търсене във Facebook!

Може да видите основните оператори с които да търсите, като в полето за търсене горе в ляво напишете нещо и настинете лупичката, а не с Ентер. Вижте как изглеждат:

Търсачка Facebook

Операторите с които може да търсите хора, снимки, страници, видеоклипове, места, групи, приложения и събития са оградени в червено под номер 1. След като сте написали дадената ключова дума в полето за търсене, просто натиснете желания оператор.

Под функция номер 2  може да отбележете дали показваните резултати да са публикувани от приятел или не.

Под номер 3 от кое място да е дадения резултат, а под 4 по кое време да е публикуван.

Освен да използвате горните функции, може да въведете всичко ръчно за да разберете как работи търсачката и да направите допълнителни начини за търсене.

Как да търсим видео във Facebook?

За търсене на видеоклипове се използва оператора videos, като след него му казваме къде да търси с командата taken in/taken at/of/at и написваме мястото или субекта, а накрая от кой период да покаже резултатите.  Например:

 • videos taken in Islamic State from november 2015 to february 2016 − видеоклипове, заснети в Ислямска държава от ноември 2015 до февруари 2016 година;
 • videos taken at Ataturk Airport from 2016 − видеоклипове, заснети на летище Ататюрк през 2016 година.

Търсене на фото изображения във Facebook

Това става по аналогичен начин с командата photos. Например: Photos taken at islamic state from 2016 – показва изображения на Ислямска държава за 2016 година.

Имайте в предвид, че хората може да пишат по-различен начин имената на географските обекти, затова ако не сте сигурни може да използвате подсказката на Facebook. Когато влезете на страница си, в в полето за създаване на запис натиснете Check in (Регистриране). Когато започнете да въвеждате името, Facebook ще ви предложи готови варианти.

Географски оператор

Как да търсим хора?

В тази търсачка много лесно може да търсите различни хора,  сортирани по месторабота, образование, професия, интереси, местожителство и др. с помощта на следните оператори:

 1. (my) friends − за приятели;
 2. my non-friends/people who are not my friends − за всички, които не са ви приятели;
 3. people − всички.

Например:

 • People who graduated university of Oxford in 1999 and live in Bulgaria − хора, които са завършили Оксфорд университет през 1999 година и живеят в България.
 • People who are not my friends and like Postvai and live in Plovdiv, Bulgaria − хора, които не са мои приятели, харесват страницата на Postvai.COm във Facebook и живеят в Пловдив.
 • My friends who follow Галена — приятели, които следят Галена във Facebook.
 • my non friends who like ISIS and live in Bulgaria — хора, които не са мои приятели, харесват ИДИЛ и живеят в България.

Търсене на определени постове

Често ни се налага да търсим публикувано съобщение на отделни потребители. Това става с оператора posts
Например: posts of Boiko Borisov from November 2015 – показва публикуваното от Бойко Борисов през ноември 2015 година.

Освен това може сами да си създадете линкове за търсене по идентификационен номер или по ключова дума
За търсене по ID се използва https://www.facebook.com/search + ІD на потребителя /1414642146 + тип съдържание, което търсим:

 • /stories-commented
 • /photos-liked
 • /photos-of
 • /photos-commented
 • /photos-uploaded

Например:  https://www.facebook.com/search/377194225665804/photos-liked – показва лайкнатите снимки на човека с този Идентификационен номер. Може да видите какъв е вашия номер, като отворите заглавната  снимка и горе в УРЛ адреса ще има ID.

Търсенето по ключова дума става със същия адрес https://www.facebook.com/search,  но след него слагаме ключовата дума. Ако е фраза на кирилица, между думите ние слагаме знака плюс, например: /str/Народно+събрание+София/pages-named
Така линка общо става https://www.facebook.com/search/str/Народно+събрание+София/pages-named

Други онлайн инструменти за търсене във Facebook

Понякога се случва при търсене на кирилица търсачката на Facebook да не показва точни резултати,  затова много специалисти препоръчват използването на специализирани онлайн инструменти.
Такъв онлайн помощник може да бъде сайтът Graph.Tips, където има предварително подготвени запитвания и трябва само да въведете специалния номер на потребителя.

Facebook шпионаж

За целта просто въведете краткото име на акаунта си в първата форма в която пише Username и инструмента ще попълни останалите полета автоматично с вашия ID.  Освен това може да намирате и ID-то на който и да е друг потребител. Така може да намирате постовете или фотографиите, които този потребител е публикувал, харесал или коментирал дори без да сте му приятел.  Възможно е също търсене по места за ID на дадения потребител, да разберем къде е бил, какви заведения обича и т.н.

Има и още едно чудесно разширение за Chrome на Inteligence Software с което можем да сортираме потребителите по харесвания, работа, местожителство, приятели, образование, посетени места, групи и т.н.

Разузнаване Facebook

В крайна сметка се вижда, че търсачката Graph Search има големи възможности, които ни помагат да търсим не само забравени снимки, но и информация за сортиране, анализи и разузнаване на връзките на потребителите по подбрани критерии.
Все пак Facebook предоставя шанс и на тези, които искат да скрият своята лична информация, вижте как става тук http://search.fb.com/.

Author: Петко Димов

Bibliography:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.
2. Тарас Назарук –  StopFake.org.