Рекламна кампания – Как, Какво, Кога?

Рекламна кампания

Примери за добра рекламна кампания.

За да е успешна една рекламна кампания трябва правилно да сме подбрали стратегията си.

Стратегията трябва да е съобразена с това, какво искаме да постигнем, какви цели си поставяме и с правилното таргетиране на аудиторията. Всички винаги казват, че целевата аудитория са заможни хора от 18-60 години !!! Това е несериозно. Все едно папа Юлий II, като е извикал Микеланджело да изрисува тавана на Сикстинската капела да му е казал: „Изрисувай я така, че да се вижда, като я погледнеш от долу“.

Бюджетът е най-важен за успеха на всяка рекламна кампания. Всички знаем, че бюджета е намален, но ако е твърде малък просто ще изхарчим едни пари. Затова трябва да го подберем нито малък, нито прекалено голям, а толкова колкото трябва.

После трябва да подберем правилната форма, формат, подходящо време за лансиране на рекламната кампания. Да съставим медия план с най-подходящите медии за постигане на целта.

Kлючът към успеха на всяка рекламна кампания е креативът.
Ето няколко креативни идеи на реклами за пример, който заслужават нашето уважение.
Инициативата „Подкрепи знанието“, която се реализира от Националния природонаучен музей и Министерство на образованието и науката със следните рекламни платна:

me4ka me4ka  me4ka

Вижте идеята за реклама на магазини “ Мания“ за дрехи втора употреба в която се изпращат писма с текст „Същите марки на най-ниски цени. Очакваме те.

tapo
Вижте отличен пример за лансираща кампания на мебели Зона.

mebel
Моят любим пример за тийзър – загатваща онлайн рекламна кампания е крокодилчето на Бела. Всичко започва с билборд на който има буркан с конфитюр и нечии следи. Това възбужда любопитството и намирате специално създаден промо сайта за да разберете „КОЙ КРОКОДИЛ СИ ХАПВА КОНФИТЮРЧЕ?

И накрая вижте един страхотен сайт в който може ДА ПОХАПНЕТЕ ШОКОЛАДОВИ БОНБОНКИ ИЗПОЛЗВАЙКИ СТРЕЛКИТЕ НА КЛАВИАТУРАТА СИ.

С това не свършва всичко, необходимо е и проследяване на хода на кампанията, което изисква ежедневен мониторинг и измерване на дадената рекламна кампания за да може бързо да се реагира при нужда.