SEO Съвети: Оптимизация за търсачки. Най-добрите практики за 2016.

SEO съвети

Днес, ние вече не говорим за оптимизация на целия сайт, а само за една единствена страница. В тази статия ще намерите най-актуалните съвети за оптимизация на  страници в съвременни условия.

Ще се радваме ако споделите някои от вашите наблюдения.

Част 1. Архитектура на сайта и потребителско усещане.

сео съвети

 1. Направете сайт за едно нещо. Включете това нещо в домейна, заглавията, основните ключови думи и най-вече в съдържанието. Уверете се, че съдържанието е ясно и четимо. Контента трябва да бъде център на всяка уеб страница. Най-малкото заглавието на страницата, трябва да бъде във видимата част на екрана.
 2. Избягвайте прекалено много реклами над средата на страницата. Рекламните блокове са основен източник на приходи за много сайтове, но прекалено много реклами във видимата част на екрана водят до отрицателен ефект. Уверете се, че всяка реклама не е натрапчива и ясно се разграничава от съдържанието.реклами на сайт
 3. Създайте йерархия на съдържанието. Една добре проектирана йерархия на страниците повишава класирането на основните страници в сайта и улеснява потребителя.
 4. Използвайте SEO приятелски URL адреси. Кратките URL адреси, които включват целеви ключови думи (разделени с тирета) се считат за най-добрите от SEO гледна точка.
 5. Намалете степента на отпадане. Google включиха в алгоритъма за класиране тъй наречената степен на отпадане, която  виждате в Analytics.  За да разберете, къде точно кликат потребителите, може да използвате топлинна карта или скрол карта и да разместите активните елементи, така че да останат на сайта.
 6. Оптимизирайте сайта си за мобилни телефони. Това е нещо абсолютно задължително, защото поне 10 % от потребителите идват от там.
 7. Оптимизирайте скоростта на сайта – почетете статията „Скоростта на сайта е пари“ за повече информация по въпроса.

Част 2. Избор на ключови думи

Ключови думи

 1. Изберете вашите ключови думи мъдро! Избирането на правилните ключови думи продължава да бъде важна част от SEO. Използвайте google keyword planner за да оцените обема на търсене и изберете ключови думи с по-малка конкуренция, но с възможност за класиране.
 2. Изберете една основна ключова дума на страницата. Всяка страница на вашия сайт трябва да бъде насочена само към една дума или фраза.
 3. Проверка на заглавието на конкуренцията. Извършване на търсене в Google чрез командата allintitle: „Вашата ключова дума“ за да откриете броя на уеб страниците, които в момента съдържат тази ключова дума в заглавието си.
 4. Откраднете ключовите думи на конкурентите си.

Част 3: Заглавие

заглавие

 1. Вкарайте вашата ключова дума възможно най-близо до началото на заглавието, колкото е възможно.
 2. Избягвайте възможността за отрязване на заглавието при вкарване в социалните мрежи, за целта нека то е до 55 символа.
 3. Направете вашите заглавия да се открояват в SERP (показване в резултатите на Google) като използвате звезди, цифри и други.
 4. Намалете използването на стоп думи в заглавието, като а, но, да, и, т.н.

Част 4: Мета Описания

meta-descriptions

 1. Продавайте. Напишете уникални, завладяващи мета описания, те са вашата обява.
 2. Дръжте описанието дълго до 155 знака за да не бъде орязано в резултатите от търсенето.
 3. Използвайте ключови думи в мета описанието. В последно време не е много важно, но все пак. Може да болтвате ключовите думи, така ще повишите посещаемостта.
 4. Маркерът H1 продължава да бъде важен фактор в класирането и трябва да включва целева ключова дума.

Част 5: Съдържанието

content-1

 1. Когато оптимизирате текста в страниците си помнете, че ключовата дума или фраза трябва да се вкара още в първия абзац, колкото се може по-напред и да се повтори два – три пъти.
 2. Доказано е, че търсачките обичат дългите статии, които имат над 2500 – 4000 символа.
 3. Забравете за параметъра плътност на ключови думи. Няма смисъл да го следите изобщо, достатъчно да е повторите два – три пъти вашата ключова фраза. По-добре да напишете нещо естествено отколкото да начупите текста напразно.
 4. Използвайте LSI ключови думи – Това са думи, които са семантично свързани или синоними.
 5. Добавяйте мултимедия във вашето съдържание – снимки, видео, слайдшоу и т.н. – това го прави много по-привлекателно за споделяне.
 6. Добавянето на вътрешни връзки от други страници насърчава четящите и намалява степента на отпадане. Това е един от често наказваните параметри.
 7. Ако имате външни връзки гледайте те да са към авторитетни сайтове и най-добре да се отварят в нов прозорец.
 8. Дръжте съдържанието актуално – редовното актуализиране се поощрява от Google.
 9. Давайте приоритет на качеството пред честота. С изключение на големите издания и новинарските сайтове ще получите повече полза ако публикувате по една голяма и качествена статия на седмица, отколкото няколко по-малки всеки ден.
 10. Намерете популярно съдържание във вашата ниша, като използвате онлайн инструменти показващи класирането в социалните мрежи.
 11. Email нюзлетъра продължава да бъде най-мощният метод за насърчаване на съдържанието.
 12. Включете висококачествени активи, като инфо графики в съдържанието си за увеличаване на социалните акции и връзки.
 13. Споделяйте съдържанието на други, те ще ви отвърнат със същото.

Част 6: Google Webmaster Tools

 1. Използвайте доклада за анализа на търсенето, подредени по впечатления, за да търсят ключови думи с висока брой импресии. Ако добавите по някоя и друга вътрешна препратка към първите 11 страници показани там, ще видите веднага тласък в движението им.
 2. Проверка за грешки – Редовно проверявайте (и фиксирайте) грешки в доклада „Грешки при обхождането.
 3. Направете карта на сайта за да гарантирате обхождане на всички страници на вашия сайт, както и да определи обхождане с приоритет.

Част 7: Google Analytics

 1. Знак за Google Analytics – Поставянето на знак за Analytics дава предимство, а точните статистики за трафика са от съществено значение за наблюдение на ефективността на маркетинговите кампании.
 2. Редовно проверявайте и реагирайте на всички промени в движението.

Част 8: Оптимизация за изображения

 1. Използвайте ги! – Включвайте изображения в съдържанието си, за да го направи по-визуално интересен и споделяно. Високо качествените, персонализирани изображения също допринасят за отличното класиране.
 2. Добавяне на съответния Алт таг е абсолютно задължително, най-често се поставя същото, като заглавието на статията.
 3. Използвайте описателни имена за изображенията разделени с тире между думите.
 4. Оптимизиране на размера на файла – компресиране на изображенията, за да се намали времето за зареждане.

link building

 1. Изграждайте мрежа от връзки! – Входящите връзки продължават да бъдат един от основните фактори за класиране в Google.
 2. Връзки от авторитетни домейни дават повече мощност. Колкото повече доверието и авторитета на домейна е по-голямо, толкова по-добре се отразяват и на вашия сайт. ЗА целта може да ги оценявате с инструменти като Mjestic и Ahrefs Site Explorer.
 3. Връзки от локално свързани сайтове подпомагат ранглиста. Връзки от качествени сайтове във вашата ниша, или страници, които са локално свързани с вашето съдържание са полезни за класирането.
 4. Връзки, които се намират в текста на съдържанието са най-ценни и най-силни.
 5. Откраднете линковете на конкурентите си. Анализирайте обратния профил на конкурентите с инструменти като Ahrefs Site Explorer за да намерите техните връзки, вземете ги и давайте напред.
 6. Ниско качествените връзки може да предизвикат санкции. Не слагайте такива връзки или ги изчистете.
 1. Разнообразете профила си на връзки, силния профил включва няколко различни вида връзки.
 2. Правете редовен одит на профила ви от връзки. Докато малък брой некачествени връзки може да не ви навреди, то в големи количества ниско качествени линкове могат да бъдат показател за отрицателна SEO кампания от конкурент. Ако това е случаят, тогава трябва да се помисли за премахване на тези връзки .

Част 9: Социални медии

social-media

 1. Да не се игнорират социалните медии! Официално те не оказват пряко влияние върху класирането, но допринасят за качването му топа, чрез свързани връзки. Освен повече трафик от социалните мрежи може и самите те да се класират високо и от там пак потребителите разбират за вашия продукт.
 2. Използвайте социалните медии, за да споделяте съдържание от активни социални профили.
 3. Показвайте социално доказателство. Показани реални профили в социалните мрежи действа като социално доказателство и може да доведе до по-нататъшни акции.
 4. Насърчавайте споделянето на вашето съдържание. Поставете бутоните на социални мрежи на видни позиции в своите уеб страници, за да направи споделянето толкова лесно, колкото е възможно.

P.S. И накрая най-важното: четете постоянно за новостите в SEO, не използвайте черно SEO и бъдете търпеливи.

Автор: Петко Димов

Библиография:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.
2. Димов, П. (2016) Оптимизация за български сайтове.