Изграждане на SEO стратегия за Уеб сайт

SEO стратегияЗа да бъде успешен един сайт, той трябва да има стратегия за развитие и оптимизация. От своя страна една SEO стратегия трябва да предвижда:  как ще се посрещат посетителите на сайта с оглед, какво целим да направят те.  С други думи стратегията за развитие на даден сайт  чертае пътя за успешно изпълнение на определени бизнес цели.

Добрата SEO стратегия има за цел голям брои преобразувания, а не голям брои посещения. Преобразуването е активното действие на посетителя. То зависи от целта на сайта и може да бъде успешно пазаруване от онлайн магазин или изпращане на имейл адрес в нечия база данни. За целта се използва следната формула:

Б = Т х П х Л

Където:

  • Б е нашия бизнес;
  • Т – трафикът ( броя посетители за определен период от време);
  • П – преобразувания ( колко човека са си купили нещо или са направили това, което целим);
  • Л- лоялност на посетителите (тези, които се повтарят и посещават сайта Ви отново).

Модела изразен в това уравнение в практиката често се нарича оптимизация на лендинг страница или AIDA. Това са първите букви от етапите през които преминават хората за да направят една покупка. Те са описани още през 1989 г. от Елиас Сейнт Елмо Люис и означават AIDA: Съзнаване – Интерес -Желание -Действие. Повече за различните теоретични маркетинг модели може да почетете тук. 

С оглед на българската народопсихология сме разработили български вариант на тази формула наречен – ВИЖДА:

  • Внимание – за да влезне някой в нашия сайт първо трябва да привлечем неговото внимание, иначе колкото и добро съдържание да имаме, то няма да бъде видяно от никой.
  • Интерес – след като привлечем вниманието на аудиторията следва да предизвикаме техния интерес към предлагания продукт.
  • Желание – интересът трябва да се използва за да предизвикаме неустоимо желание за притежание на съответния продукт.
  • Доказателства – българинът обикновено не вярва на написаното и винаги търси доказателства за това, а ние трябва да му ги предоставим.
  • Активност – да натисне бутона „купи”

За това, когато оптимизирате даден сайт, не е достатъчно да го регистрирате във всевъзможни директории. Трябва постоянно да го наблюдавате, анализирате и да реагирате според получените данни. Да променяте ако трябва ключовите думи и да установите най- популярните точки в които потребителите попадат на сайта. Постарайте се да намалите бройката на хората, които излизат от тези точки.

Най-ценните потребители са повторните клиенти и трафика от машината за търсене. Следете постигането на целите и процента на преобразуване. Постоянно анализирайте посетителите и адаптирайте сайта към тях с цел подобряване на потребителското преживяване.

Помнете, че истинските експерти относно стратегията за сайта Ви са посетителите.