Социалните мрежи в България

Социалните мрежи в България

Социални мрежи и реклами

Социалните мрежи в целия свят имат силно влияние върху поведението и нагласите на обществото. В България обаче все още не е изградено гражданско общество, камо ли да му влияеш 😉
Изследванията на повечето маркетингови агенции показват, че безспорната социална мрежа в България е Facebook. 74 % от българските потребители имат профил в тази социална мрежа. Следва се от Vbox7 където са 1/3 от потребителите. 10 % пък имат профил в bg-mamma, която има повече от Twitter и svejo.net.

Колкото и да е малко нашето общество, социалните мрежи все пак имат някакво влияние и бизнеса използва това. При по-тясно таргетиране може да се получи невероятно ефективна реклама. Преди време пророкувахме, че в бъдеще ще спечелят тези социални мрежи, който предлагат по-тясно таргетиране и групират потребителите в клъстери по възраст, пол и т.н. И наистина познахме от списъка с над 70  Българските социални мрежи почти всички загинаха и към кмомента няма повече от 25 . Годините 2011-2012 бяха изпълнени с динамика за социалните мрежи и всеки ден се раждаше някоя нова или умираше друга в Българското Интернет пространство.

Днес социалните мрежи трябва да могат да изпращат поръчаните реклами на подбрани хора, който сами ги желаят. Не е ли страхотно! То и facebook е такъв.
Вашето рекламно послание трябва да се формулира по различен начин в различните социални мрежи. Всяка си има собствен език и специфични особености. За това е по-добре да използвате услугите на хора, който се занимават с това и ги познават.
В социалните мрежи няма място за класически реклами, няма ясни правила, а има непринудена комуникация. В социалните мрежи трябва да се следи степента на доверие на споделения постинг и коментарите.

Българите са по-склонни да оставят негативни коментари, отколкото позитивни. Близо 2/3 от тях биха се отказали от покупка на даден продукт ако видят негативно мнение за него от форум.
Силата на социалните мрежи в България ще нарасне значително, само ако станем по-малко негативни. Няма как да сформираме гражданско общество, ако се гледаме подозрително един друг.
Нека направим Българския Интернет едно по-приятно и позитивно място и всички заедно ще успеем.

Вижте списък на реално действащите социални мрежи в България.