Видовете текст в Уеб съдържанието

Видове текст и Уеб съдържаниеКопирайтърите според медийната среда в която работят,  различават няколко вида текст. Едни пишат рекламни текстове за телевизията, радиото, вестниците, киното и всевъзможни медии, а други създават Уеб съдържание в Интернет.

Интернет съдържанието (web content)   не е само текстa,  но текстът е царя на съдържанието!

Текстовете за Уеб могат да бъдат няколко вида, според това в какъв сайт се публикуват:   текстове за Уеб сайт, блог статия, ревю, съобщение до медиите, постинг в социалните мрежи или форум и рекламна оферта изпратена по имейл. Тази статия е извадка от книгата „Копирайтинг за Уеб“, която може да получите безплатно, като се регистрирате в нашия нюзлетър.

Текстове за сайт

Всеки Уеб сайт се състои от различни страници, чрез които запознава посетителите си с мисията, целите и своите продукти или услуги.  Всички тези секции в уеб сайта трябва да бъдат разположени така, че да улесняват посетителите.  Всичко трябва да е кратко, ясно, точно,  удобно и разбираемо за хората. Поради тази причина може да използвате стандартните за такива сайтове уеб страници  „за нас“,  „услуги“ и „контакти“ .

Тези страници са основен инструмент с който читателите да установят,  кой стои зад сайта и какво да очакват от него. Вашето име и информация за контакт не е достатъчна, читателите искат да проверят дали сте експерт по темата и дали могат да ви се доверят.    Старайте се да казвате най-важните неща в началото на текста. Така има най-голяма вероятност хората да ги прочетат.

Уеб статия

Уеб статиите се използват в блогове, портали и различните онлайн издания. Това е литературна форма за обсъждане на проблеми. Рекламната статия предоставя полезна и подробна информация за продуктите или услугите на дадена фирма.

Лично аз предпочитам ягоди със сметана, но рибата предпочита червей” –  Д. Карнеги

За да напише една качествена статия, копирайтърът трябва да събере първоначална информация за темата, целевата аудитория и чак след това да насочи рекламното обръщение точно към тази публика. Преди да пишете каквото и да било опознайте аудиторията, разберете средната възраст, пол, образование,  доходи и най-вече техните стереотипи за да откриете съдържанието, което продава и да го сложите на най-видното място.

За да се подготвите използвайте различни източници на информация, но не се ограничавайте само с намереното в Интернет, за да имате качество, трябва да прочетете някоя и друга книжка. Когато сте готови, направете списък с предимствата на продукта. Започнете с най-полезните му страни за потребителите.  Задължително добавете факти, статистики, цитати и проверявайте добре източниците си без да забравяте да качите името на автора.

Открийте кои са най-силните думи? Те са вашето заглавие. То трябва да е атрактивно за да привлича посетители и  в същото време  кратко и  информативно. В създаването на уеб съдържанието проличават вашите копирайтинг умения. Съчетавайте полезното с емоцията и направете съдържанието интерактивно. Да кара читателя да прескача от връзка на връзка и то пак никога да не свършва. Това задържане на читателите в един Уеб сайт и разглеждане на повече страници се забелязва от търсачките и класира сайта ви на по-челните места.

Интернет потребителите не четат целия текст, а  скролват през него. Затова подчертавайте и болтвайте ключовите изречения в уеб текста си. Използвайте списъци – номерирани с булети и тиренца, различни цветове и едър шрифт без да прекалявате, но имайте в предвид, че Българските Интернет потребители не обичат дългите текстове.

Колко трябва да е дълга една статия?  – А колко трябва да са дълги краката на човек?  Толкова колкото да стигат до земята! Ако имате някой сложен продукт и статията ще е дълга. Толкова дълга, че да предостави достатъчно информация на читателя и да му даде възможност да вземе решение. Иначе за да се индексира по лесно от търсачките е добре да бъде поне 400 думи. Повечето Интернет специалисти препоръчват дължина от половин до една страница.

Темите на вашите публикации е хубаво да са свързани не само с рекламирания продукт а и с начините по които клиентите го използват – ще видите колко много теми ще изникнат. Много от специалистите препоръчват формулата 3:2:1.  Три статии за рекламираното, две по някоя свързана (актуална) тема а да сме винаги на гребена на вълната и един видеоклип. Препоръчителната честота на публикуване според много от блогърите в Българското Интернет пространство е  през 2-3 дена. Подберете подходящо изображение, което да привлича вниманието и да кара читателя да се чувства уютно. Използвайте ключови думи и тагове в картинките и заглавията.

Ревю

Според изследванията 52% от Българските Интернет потребители биха си купили даден продукт, ако разберат за него от ревю в блог. Блогърите са хора, които винаги изразяват активна гражданска позиция, затова не забравяйте да изразите личното си мнение и впечатление за продукта. Бъдете кратки и предизвикателни, задължително проверете за грамотността и оформлението на уеб текста. Не използвайте дълги изречения.

Оферта

Офертата е обръщение към потенциалния клиент, целящо да го насърчи да закупи определена стока или услуга.  Още от първия ред тя трябва да привлича вниманието на потребителя и да го кара да продължи четенето до край.

Ако я изпращате по електронната поща, задължително я адресирайте към определен получател, като вмъкнете нещо специално за тях,  чрез нещо от рода на:

 •        „спомням си вашата идея за … ”;
 •       новини по темата или цитати на авторитети в областта;
 •       интересна статистика или изследвания.

Кажете, че най-важното за вас е да бъдете полезни точно на този клиент без да изтъквате предимствата на продукта. Клиента трябва да види само ползите за себе си и даже да се пристави с този нов продукт. Всяка оферта не трябва да е анонимна, кажете кой сте вие,  какви предишни проекти и постижения сте имали. Накрая заявете готовност за общуване и оставете информация за контакт.

Съобщение за пресата

Съобщенията за пресата имат за цел да информират журналистите, а чрез тях и широката общественост за това, което се случва във вашата фирма. Това се прави при нови проекти, конкурси, изложения, промени в цените или гамата продукти, благотворителни прояви и други, предизвикващи интерес събития.

Основният принцип в писането на съобщение за пресата е да не пишете просто какво става с вашата фирма, а как ще се отрази това на живота на хората. Текста трябва да отговаря на въпросите: Кой?  Какво? Къде? Кога? Как? Не споменавайте името на компанията в заглавието, а вътре в текста плюс добавка на интересни цифри и факти.

Постинг

Рекламния постинг е един модерен процес на писане на кратки съобщения наречени постове с цел скрита реклама.  Това е особен вид копирайтинг в социалните мрежи с, който може да:

 •       привличате посетители и генерирате трафик;
 •       рекламирате своя сайт или продукт;
 •       карате  хората да говорят за вашия бранд.

Трябва да знаете, че постингът е най-ефективната реклама  ако обсъждате в правилната социална мрежа или форум. В България има повече от 60 социални мрежи и всяка със собствен характер. За да стане вашия пост популярен в някоя от тях, трябва да познавате специфичните особености в нея.

Когато пишете в социалните мрежи гледайте да публикувате положителни коментари, които увеличават възбудата. Не обръщайте внимание на нападките и не нарушавайте добрия тон. Избягвайте да добавяте директни линкове в постинга.  Отговаряйте на всеки въпрос, а хората сами ще намерят това, което трябва.

Е-mail

Имейл маркетинга е един от най-ефективните методи за реклама, заради наличието на строго таргетираната аудитория.  Писмата  се изпращат до подбрани, потенциални клиенти, които биха купили продукта.  Този подход се нарича още „маркетинг на позволението”, защото се търси нарочното разрешение на получателя.

Когато пишете подобно писмо имайте в включените филтри за SPAM на повечето пощи. За да не останат непрочетени писмата ви не използвайте думи като:  безплатни, евтини,  отстъпка, купон, специална оферта,  ограничен период от време,  кликни тук и др.

Поднесете информацията така, че да привлече интереса още от заглавието. Не казвайте всичко, а оставете линк към уеб съдържанието.

Първоначалният списък  с хора на които ще изпратите имейли  се нарича „посявка“ и е от изключително значение за успеха на рекламната кампания. При писането на самото писмо използвайте формулата ВИЖДА на Postvai.COM:

 1. привличате Вниманието на получателя;
 2. предизвиквате Интерес към рекламирания продукт;
 3. появява се Желание за притежание на предлаганото;
 4. предоставяте Доказателства и допълнителна информация за удовлетворяване търсенето на потенциалните купувачи;
 5. предприемат  Активни действия или закупуват продукта.

Най-важно е да знаете,  че  писма се пишат винаги лично и е от изключителна важност,   кой изпраща имейла?