Фалшиви профили в LinkedIn

На скоро в LinkedIn избухна скандал с Пол Уинфрий, бившият заместник-директор на съвета по вътрешната политика на президента Доналд Тръмп, който се разглеждаше  за ръководна длъжност  във Федералния резерв. Той беше уличен за връзка с шпионин, който се представя с фалшив профил в същата социална мрежа под псевдонима Кейти Джоунс.

Както е видно от снимката на профила това е червенокосата 30-годишна жена със синьо-зелени очи, коса с цвят на мед и загадъчна усмивка. Профила има не много социални приятели – 52 броя, но които се оказват достатъчни да се свърже с подходящата цел.

Ние си мислим, че потенциалната вреда ако се свържем с фалшив профил може да бъде незначителна, но нашите приятели могат да възприемат това за препоръка.  

Но според Асошиейтед прес , Кейти Джоунс не съществува! Снимката изглежда е създадена от компютърна програма за изкуствен интелект. Марио Клингеман, немски художник, който експериментира от години с изкуствено генерирани изображения твърди, че снимката е създадена от компютърна програма GANs.

Тест за разпознаване на фалшивите профили от истинските?

  • От тази връзка може да създавате собствени фалшиви профили  https://thispersondoesnotexist.com.
  • А от тази връзка може да тествате способността си да разпознавате истинско лице от фалшив профил: http://www.whichfaceisreal.com/

Според  директора на Националния център за контраразузнаване и сигурност на САЩ William Evanina, чуждестранните шпиони обичайно използват фалшиви профили в социалните медии, като  LinkedIn, за да се свържат със съответните целеви лица. Вместо да изпращате таен агент на живо, много по-евтино е да създадете изкуствен профил  и да изпратите мобилби за приятелство до 30000 държавни служители.  Само преди месец пенсионираният служител на ЦРУ Кевин Малори беше осъден на 20 години затвор за предаване на подробности за секретни операции в Пекин на връзка, която е започнала в Linkedin.

За разлика от Facebook, който акцентира върху семейство и приятели, в Linkedin аудиторията са хора търсещи работи, което ги предразполага за нуждите на разузнаването.  Не случайно от компанията заявиха, че през първите месеци на 2019 г. са изтрили няколко хиляди фалшиви акаунти.