Анализ на Руската пропаганда в България и ЕС

България e страна много по-близка до Русия в историческо и културно отношение,  отколкото до страните от Западна Европа, но тя е избрала да членува в ЕС и НАТО, което я прави част от блока на геополитическите съперници на Русия!  Въпреки че нашата страна е далеч по-маловажна в сравнение с държави като Германия, Франция, Великобритания или Полша, то ние сме специфичен случай, тъй като граничим със страни, които не членуват в ЕС и които  попадат в сферата на геополитически и икономически интерес на Кремъл.

Естествено, тези страни са обект на информационна пропаганда и от двете посоки. В основата на руската пропаганда стоят международните медии RТ (преди това Russia Today) и Sputnik News/Sputnik International, които представят България, като приятелски настроена към Русия, но ограничавана и възпрепятствана от ЕС и възприела ролята на „лакей” на САЩ. Политическият елит се обрисува като верен на «господарите» си, т.е. на Брюксел, Берлин и Вашингтон, макар и понякога да е непостоянен в реакциите си. С други думи нейният образ попада в общия пропаганден наратив и дискурс срещу ЕС и НАТО, макар и с някои по-специфични основни акценти.

Най-често срещаните български теми в руската пропаганда са свързани с:

  • НАТО (въздушното пространство на Балканите и морската активност на Алианса в Черно море),
  • кризата в Украйна и санкциите срещу Русия,
  • бежанската криза,
  • Турция и (гражданската) война в Сирия,
  • енергийната политика (проектите Южен поток/Турски поток, добивът на шистов газ и проектът за атомна централа в Белене).

Струва си да се подчертае, че руските медии са насочени към своята вътрешна публика, а основен източник на пропаганда в нашата страна си остават базираните в България новинарски агенции, като Новините, София Глоуб, Аспекто, Дума, Русия Днес, Руски Дневник, Бултаймс и др. ), и още около 200 ретранслиращи уебсайтове и социални медии.

В специализирано проучване на Евробарометър е направена оценка на руското влияние в Европейските страни, което може да видите на картата по-горе, като са оценени следните три признака:

  1. Политическо признаване на заплахата от руска пропаганда в изследваната страна;
  2. Противодействия на правителството с официални мерки;
  3. Известни контраразузнавателни дейности.

Какво е положението в България?

След като направим анализ на официалните данни по горните три признака ще се съгласите, че в България съществува вътрешнополитическо разделение по отношение на Русия. В предвид сложните исторически отношения, културната връзка и енергийната зависимост от Русия сегашното правителство заема доста нерешителна позиция в отношенията с Русия.  Макар да сме зависими от руските изкопаеми горива, България се стреми да спазва твърда про-европейска и пронатовска позиция.  В същото време през последните няколко години България става все по-наясно с заплахата, която Русия представлява за останалата част от Европа.

Според същото проучване цели  72% от българите имат позитивна представа за Русия, макар че предпочитат членството в ЕС и НАТО. Все пак към момента не съществува политическо признание за наличие на руска пропаганда в България. Най-близко беше изготвеният стратегически документ от екипът на Велизар Шаламанов, който определи Русия като заплаха по отношение на информационната война и енергийната зависимост. Макар, че след това бившият премиер Георги Близнашки преразгледа доклада, като премахна изричното споменаване на информационната война на Русия срещу България. Същата година бившият президент Росен Плевнелиев заяви, че „90% от медиите в България работят за руски господари.“  Две години по-късно в Докладът за състоянието на националната сигурност през 2016 г. се казва, че „действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват основната ни цел: обединена, свободна и мирна Европа.“

Дотук ясно се вижда, че имаме партии и от едната и от другата страна. Нямаме приети документи и предприети от правителството официални мерки за справяне с подобни проблеми.  Относно контраразузнавателните мерки няма спор, че България е ключова цел за руските разузнавателни операции. Също така в България няма съответните неправителствени инициативи изрично посветени на справяне с проблемите на руската дезинформация и други операции за подривно влияние. Налични са няколко случайни про западни форума, като Центърът за изследване на демокрацията, Институт за публична политика; Bulgaria Analytica;  Софийският форум за сигурност. Няма очевидни инициативи, посветени на медийната грамотност.