Най-добрите безплатни алтернативи на Microsoft Word

Изминаха повече от 30 години, откакто Microsoft ни запозна с Word, който всеки продължава да използва и до днес. От самото начало до сега той непрекъснато се подобряваше, като работният процес става все по-цифров, по-свързан и по-облачен.

Защо имаме нужда от алтернативи на Microsoft Word?

През последните 20 години, като цяло нямаше големи промени във функциите на Wоrd, като изключим появата на облачния Office 365. Точно тук е основната причина за нуждата от алтернатива, а именно факта, че Microsoft Word са скъпо решение, което трябва да се плаща през цялата година. Факт е, че в страни като България, отделните потребители използват кракнати версии на продукта именно затова се въвежда облачната версия, която няма как да бъде излъгана.

Microsoft Word dashboard

Безплатни алтернативи на Microsoft Word, които можете да намерите в момента!

 • Bit.ai
 • Офисът на Libre
 • Zoho
 • Openoffice
 • OnlyOffice
 • Google Документи

Нека да разгледаме всеки един от тях в детайли и да решим, кое е най-доброто за нас?

1. Bit.ai

Bit е нова ера, облачно базиран инструмент за сътрудничество, който помага на екипите да създават, управляват и проследяват документи.

Bit позволява на екипите да си сътрудничат по документи на работното място, като – проектни предложения, продажби, ръководства, медийни комплекти, казуси, електронни книги и др.

Редакторът на Бит ви позволява да добавяте различни типове цифрово съдържание, което може да живее във вашите документи като:

 • Електронни таблици с Google
 • Тип на формуляр
 • Споделяне на социални мрежи
 • Бази данни
 • Кодови блокове
 • Математически уравнения и много повече!

Ако искате да изпратите тези документи на външни партньори или клиенти можете дори да проследите взаимодействието с тях, за да получите интелигентна информация за ангажираността.

Освен документи, Bit също така предоставя невероятни възможности за управление на съдържанието.

Библиотеката за съдържание е с библиотека със съдържание, която автоматично записва изображенията, файловете и цифровото съдържание, които добавяте към вашите документи (или работни области), за да можете да ги използвате и използвате отново лесно.

Представете си, цялото си цифрово съдържание и файлове на едно място за лесен достъп и съхранение!

Платформата за сътрудничество в реално време улеснява работата на вашия екип под един виртуален покрив, предоставя обратна връзка, добавя коментари и обсъжда съвместна работа в различни географски местоположения и часови зони!

Това наистина е офисът на бъдещето и перфектната алтернатива на Microsoft Word за всички видове бизнес.

2. LibreOffice

Libre office as a microsoft word alternative

LibreOffice е безплатна алтернатива на Microsoft Word с отворен код, изградена и поддържана от милиони членове на общността по целия свят.

Ако сте един от тези хора, които са обичали Word, преди да е известен интерфейс на лентата, LibreOffice може да е инструмент за вас.

LibreOffice предоставя изчистен и опростен потребителски интерфейс. Какво прави LibreOffice многофункционален и си струва алтернативата на Microsoft Word е офис пакет от приложения за производителност като Writer (текстообработка), Calc (електронни таблици), Impress (презентации), Draw (векторни графики и блоксхеми), Base (бази данни) и Math (редактиране на формули).

LibreOffice е съвместим с широк набор от формати на документи, като Например Microsoft® Word (.doc, .docx), Excel (.xls, .xlsx), PowerPoint (.ppt, .pptx) и Издател.

Потребителите дори могат да експортират своите документи в много различни формати, включително PDF файлове. Ако търсите алтернатива на Microsoft Word за чист, отворен код, LibreOffice е начинът да отидете.

3. Zoho

Zoho as a microsoft word alternative

Точно както Word, Zoho Docs също така предоставят инструменти за създаване на документи, електронни таблици и презентации, точно в облака.

Zoho Docs правят създаването на документи, съхранението, редактирането, споделянето и сътрудничеството лесно.

Освен вашите документи, електронни таблици и презентации, можете дори да качите музика, филми и други файлове на Zoho облака и основно да вземете офиса си където и да отидете.

Zoho облак предлага 5Gb свободно пространство за съхранение. Тази алтернатива на Microsoft Word може да създаде папки, за да организира те по-ефективно всичките ви документи.

Можете дори да създавате групи от екипи и да споделяте файлове в частно пространство.

Потребителите могат да задават разрешения, да защитят файловете ви или дори да зададат таймер за изтичане, след което всеки губи достъп до файла или документа.

Zoho Docs също така предоставя възможност за чат с сътрудници в реално време, за да направи редактирането на документи по-лесно.

Интеграции с други услуги в облака като Google Диск и Dropbox добавя малко повече изящни, което прави Zoho невероятна алтернатива на Microsoft Word.

4: Open Office

Open office as microsoft word alternative

Apache OpenOffice е друг отворен офис пакет за текстообработка, електронни таблици, презентации, графики, бази данни и др.

Истински софтуер с отворен код , OpenOffice позволява на всеки да докладва за грешки, да поиска нови функции и да подобри софтуера.

В резултат на това Apache OpenOffice прави всичко, което искате вашия офис софтуер да направи, както искате!

Тази алтернатива на Microsoft Word е напълно безплатна за използване, просто я изтеглете на вашия компютър или лаптоп и сте добре да отидете. Той е достъпен на много езици и работи на всички общи компютри.

Той съхранява всичките ви данни в отворен международен стандартен формат и може да чете и записва файлове от други общи офис софтуерни пакети.

OpenOffice поддържа много популярни файлови формати като DOC, XML, DOCX, XLS и много други.

5. OnlyOffice

Onlyoffice as microsoft word alternative

OnlyOffice е инструмент за сътрудничество, базиран на облачни функции за Microsoft Office и онлайн редактори на документи като Google Документи.

Подобно на останалите съвременни офиси, OnlyOffice предлага споделяне на документи, електронни таблици и презентации в реално време и редактиране.

Благодарение на съвместната си същност, OnlyOffice позволява на потребителите да качват Word Doc от компютъра си директно в уеб приложението си и да редактират съвместно с колегите си.

Потребителите могат също да чатят един с друг в платформата и да следят направените промени. Освен редактирането на документи, OnlyOffice предлага множество функции, които го отличават от Microsoft.

OnlyOffice предлага мощни CRM възможности за управление на проекти, календари и много други.

OnlyOffice поддържа различни формати на документи, включително:

 • doc
 • Pdf
 • Html
 • Csv
 • TXT и др.

Потребителите могат да свържат своя акаунт OnlyOffice с различни услуги за съхранение в облака, като Box, Google Диск, Dropbox и Microsoft Onedrive, така че да можете да работите на едно място.

OnlyOffice също така поддържа приложения за Android и iOS, за да преглеждате и редактирате документи и да останете свързани.

В крайна сметка това отлична алтернатива на Microsoft Word, богата на функции.

6. Google Документи

Google docs as a microsoft word alternative

Не можем да приключим този списък без да споменем името Гугъл, нали? Друга алтернатива на Microsoft Word е Google Документи, пакетът на Google за продуктивност на екипи, както и за отделни лица.

Google Docs е безплатен пакет за съвместна работа, който предлага и трите office приложения за създаване на документи, електронни таблици и презентации.

Безплатна алтернатива на Microsoft Word, Google Docs предлага безплатно 15GB място за съхранение в облака, за да съхранявате всичките си документи, електронни таблици и мултимедийни файлове, но винаги можете да надстроите, ако имате нужда от повече.

Освен приложенията, базирани на облак, Google предлага доста надеждни и удобни приложения за смартфони, така че да можете да работите от всяко място и по всяко време.

Интуитивният, опростен и лесен за употреба дизайн на Google Doc улеснява достъпа, редактирането и споделянето на вашите документи, електронни таблици или презентации в път.

Google се стреми да се грижи не само за физическите лица, но и за екипите. Затова Google позволява на потребителите си да работят върху документ, презентация или електронна таблица с техните съотборници едновременно в облака.

Потребителите могат да предоставят на членовете на екипа достъп до редактиране или да направят документ само за преглед, да виждат промените, направени от колегите ви и да оставят коментари и предложения в реално време.

Въпреки че Google Документи не е много мощна алтернатива, все още е страхотен инструмент за средния потребител и изключително лесен за работа.

Ето Инфографика!

Microsoft word alternatives infographic

Заключение

Microsoft Word е ветеран в пространството от доста време. За съжаление За съжаление не се е променял значително, с изключение на появата на Office 365. Ясно е, че бъдещето принадлежи на облачните инструменти за колаборация. В което са много добри и останалите горепосочени алтернативи.

Още един плюс за тяхното ползване е „Сигурността“. Тъй като Word е най-използваното приложение, много хакери се опитват да го пробият и са насочели своите усилия в тази посока. Затова ако използвате някой друг офис, вашата система ще бъде по-малко уязвима.

Въпреки всичко, това е само въпрос на личен избор и предпочитания.