Големи данни

Случвало ли ви се е да отидете в някой магазин да си купите нещо и след това да започнете да виждате реклами в социалните мрежи за същото нещо? Още по-шокиращо е да говорите с някой за даден продукт и веднага след това да започнете да получавате реклами за този продукт!!? Как става това?

Количеството информация, което се генерира под формата на мобилни съобщения, обаждания, имейли, снимки, видеоклипове, онлайн търсения и използваме мобилните телефони е средно 40 ексабайта на месец за потребител, а по света има милиарда мобилни устройства!!! А към тях може да добавите всички университетски архиви, библиотеки отворени данни на правителства и потребители.

Информация с подобен обем се нарича Big Data и изисква специален софтуер и умения за управление и анализа на големите данни. Big Data революционизира цели индустрии, променяйки човешката култура и поведение.

Значението на големите данни не е в тяхната големина или многобройност, а в това за какво ги използвате. Комбинирайки Big Data с мощен анализ, могат да се определят основни причини за повреди, проблеми и дефекти в почти реално време, да се открие измамно поведение, преди да се отрази на вашата организация, и по този начин да се предотвратят финансови загуби.
Оптимизациите и промените, които се постигат, намаляват разходите и времето за извършване на дадени процеси и цели проекти. Разработват се нови продукти, оптимизират се приложения и се задават цели, гарантиращи по-нататъшен успех независимо от сферата и начинанието.

Структурираните данни, състоящи се от числови стойности, могат лесно да се съхраняват и сортират, но неструктурираните като имейли, видеоклипове и текстови документи изискват прилагането на по-сложни техники, преди да станат полезни.

Дигиталната трансформация върви ръка за ръка с Интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект (AI), машинното обучение и големите данни. IoT устройствата се очаква да достигнат изумителните 75 милиарда през 2025 г.

Машинното обучение и инструментите на AI ще се опитат да се възползват от големите данни, извличащи се от масивните центрове за данни, осмисляйки скритите връзки и търсещи само най-доброто, най-бързото или най-доходоносното.

Големите данни, AI, IoT и машинното обучение преформатират представата за човешкото и технологичното взаимодействие. Тези технологии придобиват човешко лице, чрез обработка на естествен език (NLP), който ще позволи дори на най-обикновените потребители да взаимодействат с интелигентни системи.