Колективно пазаруване и възможна ли е отстъпка 90 % ?

Колективно пазаруване
В последните години бяхме свидетели на едно модерно явление – сайтове за групово (колективно) пазаруване или както им викат още сделка на деня.

Те често предлагат отстъпка 90 % и са най-бързо развиващия се продукт в БГ Интернета. За една година подобните уеб сайтове станаха около 170 !!!

Зад тези стряскащата отстъпка, често се крият рекламни цели. В отделни случай самите уеб сайтове дотират разликата в цената за дадена сделка, с цел ударно превличане на потребители.

Отстъпка. Тази така примамлива дума има странно място в сърцето на Българите.

На запад наистина е така, но ние си знаем, че цена не се намаля току така. При нас Бай Ганьо, ако види нещо евтино мисли, че е менте, защото той това би продал.

Макар и със закъснение обаче и в България дойде време за нова пазарна логика. Отстъпките ще станат истински, а търговецът не е измамник! Това може да стане благодарение на групово пазаруване. Защо не направим още една крачка по напред и да започнем да оценяваме и качеството на продуктите. Това трябва да направи всеки сайт за колективно пазаруване в България ако иска да оцелее.

Първият такъв сайт се появи в САЩ през 2008 година и се нарича Groupon, безспорният световен лидер.  Tой оперира в почти цял свят и се очаква да влезе и в България тази година.

Идеята е проста, но много ефективна. Даден продукт се предлага с изключително голяма отстъпка за определен период от време (най-често 1-2 дена), като намалението важи само ако ваучерът бъде закупен от определен сайт. Отстъпката става активна, само ако определен брой потребители се възползват от офертата. Така търговецът печели от оборот. Често е с маркетингова цел – популяризиране на нов бизнес или привличане на нови клиенти. Печалбата за самия сайт най-често е процент от всяка продадена оферта. В случай, че не се продаде доставчикът печели безплатна реклама и нищо не губи.

Първият такъв сайт в БГ е zadrujno.bg и веднага след него се появиха Deals, Grabo и Kolektiva и много други. Някой от тях вече фалираха,  други са се ограничили по типове отстъпки, например само за туристически оферти. Този тип услуги са напълно безрискови и гарантират сигурна печалба на потребителя и на търговеца.

Съвсем по нашенски в България обаче съществуват и фирми, които после не могат да издържат на оборота. Понякога има хитреци, който искат просто безплатна реклама в сайта за колективно пазаруване и не искат да се продава тяхната сделка, а просто да си стоят там.

Появиха се и такива сайтове , който предлагат всички оферти на едно място. Други като http://www.grupovsait.com/ , който продават скриптове за групово пазаруване за около 500 лева и можете без никакви усилия и познания да си отворите такъв за минути.

Интересно е, че 90 % от рекламното пространство във Facebook за България се заема от подобни сайтове.

Това обаче нас не ни притеснява и докато можем ще се възползваме от отстъпки. Ние като потребители можем само да спечелим от този силно конкурентен бизнес.