Купуване на линкове за SEO цели – лошо ли е това?

link building

Еднозначен отговор на този въпрос, няма. Или е зависи. Зависи кого питате, както и от проекта по който работите, бюджета и времето които имате, и целите които искате да постигнете. Платените връзки (линк билдинг) не са лоши, но трябва да знаете кога, от кого и защо ще купувате. Трябва да начертаете план който да следвате и да сте наясно какво ще пазарите и при кои търговци на линкове ще почукате вратата.

Трябва ли да купувате линкове през 2020?

Купуването на връзки е практика, за която може би сте чували, но не сте наясно дали има смисъл да задълбаете. По-принцип, според Google, закупуването на линкове е Black Hat SEO техника, начин за измама или заблуда на търсачките, като целта е сайта по който работите да се класира на по-добро място отколкото заслужава.

В Интернет съществуват безброй сайтове които имат различна стойност за търсачките. Примерно сайта на една световна медия като New York Times се подразбира че е по-стойностен, авторитетен и силен от обикновен сайт с 5 страници за домашни сладки. Ако по някакъв начин успеете да вземете линк или цитиране на бранд от медията този линк има голяма сила и помага при подобряване на позициите на вашия сайт в органичните резултати. Един от начините е да го купите, колкото и да не ви се вярва и големите сайтове продават линкове.

Защо собствениците на уеб сайтове купуват SEO връзки?

За да можете да отговорите на този въпрос, трябва да имате поне 5 години солиден опит в закупуването на връзки за SEO цели (линк билдинг) и да сте тествали на собствени проекти всякакви стратегии, за да знаете какво работи и какво ще доведе до проблеми. Бързият отговор е за да „изстрелят“ бизнес сайта си бързо нагоре и да привлекат трафик. Но не винаги „чувалът“ със линкове сработва и да ва желаните резултати. В много случаи бързото „помпане“ води до обратен ефект. Затова целият процес трябва да се прави от SEO специалист който е наясно какво и защо го прави.

Видове добри линкове:


      1.   Спонсорирани статии (Editorial backlinks)

  • Гостуващ автор (Guest post)
  • Бизнес профили
  • Безплатни теми, плъгини, инструменти
  • Коментари, форуми

За да може да определим качеството на всеки линк трябва да го анализираме внимателно но като правило важи следното:

„Линк който се взема трудно е авторитетен.“ Лесните линкове от коментари и форумни профили примерно всеки може да ги вземе, но стойността им е малка.

Искам първа страница в Google

Ако някой клиент още в началото на разговора по SEO оптимизация на сайт Ви каже следното, в повечето случаи не е наясно какво точно означава термина. Първата страница в търсачката трябва да се заслужи. Там има място само за 10 резултата и те трябва да са най-добрият и най-релевантен отговор по зададена ключова дума. Ако това не е така самата търсачка почва да губи доверие в очите на потребителите, а това е и началото на края и.

За да подобрите органичните резултати на вашия сайт в най-добрите резултати от търсенето, се нуждаете от цялостна SEO стратегия. Започва се с одит и анализ на моментното състояние на сайта и определяне на стъпките, които са необходими, за да постигнете резултати. Преминава се през технически анализ на структурата на сайта (on site SEO), купуване на връзки (link building) и се приключва с мониторинг на движението на ключовите думи в седмици. Това са сложни процеси които изискват време и знания и е добре да се прилагат от квалифицирани професионалисти които се занимават на експертно ниво със оптимизация на сайтове.