Военни съвети за избор на надуваеми лодки


naduwaema lodka
Много хора обичат водата – плуване, сърф, лодки и по-екстремни занимания. Тя успокоява, дава свобода и предлага чудесни условия за физическо натоварване. Ако сте запалени по гребането или пък искате да ловите риба далеч от брега, нужна ви е качествена надуваема лодка с всички аксесоари към нея.

Интересно е, че за някои хора това не е забавление, а ежедневие. Например, военните! Те използват надуваемите лодки за различни военни нужди, специални операции, инженерно разузнаване, форсиране на водни прегради и др.

В интерес на истината надуваемите лодки имат един основен недостатък – остаряват и гумата губи своите еластични свойства, напуква се и лодката става ненадеждна. Подобно на всички останали материални средства в армията и гумените лодки, които са инженерно имущество са тотални остарели. Поради тази причина се бракуват и намалят значително като бройка. В следствие на това се губят някои способности на войската. Поради тази причина се разчита предимно на дарения.

Например наскоро, ВМС се сдобиха с три нови бързоходни лодки и един противотерористичен катер. Те са дарени от САЩ, на стойност  2 милиона долара. Характеристиките на новите плавателни средства позволяват с тях с да се изпълняват различни задачи като патрулиране в пристанище и крайбрежно патрулиране; ескортиране на товари при влизане/излизане от пристанище; участие в операции по търсене и спасяване и др.

Друга възможност за закупуване на надуваеми лодки от местните магазини, като Спортен склад. Те разполагат с различни надуваеми басейни, резервоари, надуваеми лодки с различни размери, форми и допълнителни екстри. Ако често практикувате гребане, ви е нужен надуваем каяк, който предлага всичко за спорта.

Съвети за избор на надуваеми лодки

Ако ви предстои да изберете първата си лодка, може би имате нужда от някои насоки за вземане на информирано решение.
Първият съвет, който бихме ви дали, е да не се изхвърляте с голяма лодка. В случай че сте начинаещи и в риболова, и в карането на лодка, заложете на по-малките размери. След като свикнете, може да помислите да я замените с по-голяма. Силно препоръчително е дъното на лодката да бъде твърдо или поне подсилено/армирано. При практикуване на риболов се насочете към модели със специални държачи за въдици. Това дали ходите с компания за риба е от решаващо значение за размерите на лодката. Може да заложите на модели с две или повече места.

Най-масовите модели, които биха ви свършили чудесна работа, особено при любителски риболов или каране, са тези, произведени от PVC материал. Освен тях, друг много разпространен материал е хипалонът. Типичен е за по-високия клас лодки и съответно в по-високия ценови сегмент.

Освен по размер и материал, лодките се различават и по екстри. Такива са възглавниците, място за закрепване на мотор, весла и т.н. Държачът за закрепване на мотор (транец) е чудесно предимство, особено ако в бъдеще решите да експериментирате с лодката и да надградите уменията си.

Сериозно предимство на надуваемите лодки пред останалите, е възможността им да бъдат прибрани по компактен начин, когато не се използват. Все пак, риболовът не е целогодишен, а карането на спортна лодка също си има своите сезони. Затова, изпускането на въздуха от балоните на надуваемите лодки ги превръща в изключително компактни и дава възможност за лесно прибиране до следващия сезон.

Без значение към кой модел сте се насочили, винаги бъдете внимателни при излизане във водата. Не пренебрегвайте спасителните жилетки, независимо дали сте опитни плувци.