10 съвета за избор на платка за полеви лагер!

Палатка за полеви лагерАко планирате излизане на полеви лагер или просто да си купите палатка за излет в планината, независимо дали става дума за първи път или за инвестиция в по-модерна палатка, тези 10 съвета ще ви помогнат да разходвате парите си разумно.

Помнете: Погрешната палатка може да превърне вашето пътешествие и къмпинг в не толкова щастливо приключение.

1. Брой места в палатката
Не приемайте за недостатък повечето места в палатката. Дори да сте редовно дама, които ще я ползват, винаги е добре да разполага с поне 4 места. Наред с това, ако времето е лошо, това допълнително пространство ще послужи за съхранение на всичко, което не може да оставите на открито.

2. Условия, при които ще ползвате палатката
Лятната палатка трябва да бъде от лек материал, да има много вентилация и не е предназначена за сурови условия. Ако планирате да ползвате палатката си в три сезона, предвидете по-тежки атмосферни условия като дъжд и ветрове.

3. Лекота на използване
Ако искате да може палатката ви да се носи в раница на гърба и да е практична за дълги походи, то предвидете такава с по-леки материали.
Едва ли ще искате да прекарвате часове след пристигането си в лагера, опитвайки се да монтирате всички джаджи, особено ако къмпингуването ви е за ограничен брой дни, например уикенда.

4. Материали на палатка
Проверете внимателно от какво е изработена палатката, защото това може да повлияе на вашия избор.
Палатките, които са с платно памук са водоустойчиви, но стават много тежки, когато водата се абсорбира. Те са дълготрайни и не се съсипват бързо, както найлонът например.
Найлон / полиестер е водоустойчив, но слънчевата светлина може да доведе до по-краткия срок на експлоатация. При тези палатки трябва да проверите дали шевовете са запечатани стабилно, за да сте сигурни, че са водоустойчиви.
Проверете дали ципът е качествен, лесно се движи, не улавя тъканта и не корозира.

В идеалния случай материалът на изработка – найлон хидроизолиран с полиуретанови или силиконови покрития трябва да е по цялата палатка, включително прозорци и врати. Това ще осигури максимална защита от дъжд.

5. Тегло
Ако ще използвате палатката само в къмпинг зони, то не е от значение тежестта й. Може да монтирате върху багажника на автомобила и да нямате повече грижа.
Ако се разхождате с палатката си ще ви трябват леки палатки и тогава е добре да се информирате от моделите туристически палатки.

6. Вентилация
Ако не сте се настанили на подходящо място може да бъде ужасно събуждането сутрин до всичко, което е влажно.
Ето защо вентилацията е от първостепенно значение.
Потърсете палатки, които имат вентилация срещу дъжд.
Потърсете дизайн с разположени отвори, които да сведат до минимум проблема с кондензацията.

7. Допълнителни функции
Брой врати (2 врати са идеални ако планирате да бъдете две групи приятели или родители с деца);
Брой прозорци (важни са за вентилацията);
Джобове за съхранение (палатката ще е по-малко задръстена и ще е лесно за намиране на всички ключови елементи);
Размер на тента (допълнителна защита за някои елементи).

8. Подови настилки
Семейната палатка, която се използва много се нуждаете от стабилен и силен под. Уверете се, че подът е направен от нещо трайно.
Подовите настилки трябва да предпазват вас и вашите вещи от лошо време.

9. Цена
Колко да похарчите на палатка – всички разполагаме с различни бюджети, но качеството за всеки е от значение.
Друг фактор, който трябва да обмислите са условията, на които очаквате да оцелеете в палатката – ако искате да прекарате времето в най-екстремни условия с лед, сняг и силни ветрове, ще се нуждаете от надеждно оборудване, което да ви спаси от мизерията.

10. Сервиз след покупката
Преди да купите, прочетете производителя на палатката, за какво дава гаранция. Много от качествените производители на съоръжения са толкова уверени в своите продукти, че осигуряват доживотни гаранции за тяхното оборудване. Потърсете производител на палатки, който обещава да помогне дори, когато гаранцията е с изтекъл срок. Предоставяйки услуги за ремонт и поддръжка.