Как да изберем подходящи тенис ракети?

tenis

Играта на тенис е много интересна и увлекателна. От нея се интересуват както децата, така и възрастни хора, без значение дали е професионално или само като хоби. В случай че искате да проверите дали този спорт е вашият, първото нещо, което трябва да направите е да изберете подходящите тенис ракети. Изборът им зависи от възрастта, както и уменията.

Основната характеристика, по която се различават тенис ракетите е тяхната тежест. В зависимост от нея:

 • •Леки ракети (250-270 г) се препоръчват за младежи между 12-16 години, които преминават от детските тенис ракети към моделите за възрастни; жени, които не искат или не могат да натоварват ръцете си; мъже с травми и предпочитания да ползват по-лека ракета.
 • Средно тежки ракети (270-300 г) са едни от най-популярните и харесвани и от начинаещите, и от средно напредналите. Те са балансирани – нито много леки, нито много тежки. Представят се чудесно при нужда от контрол и сила при ударите.
 • Тежки ракети (всички над 300 г) или професионални ракети са подходящи за напредналите играчи.

Хората, които се занимават професионално с тенис предпочитат именно такива модели. Те осигуряват висок контрол върху удара, а топката развива голяма скорост. За работа с тежките ракети е нужна съответната физическа подготовка, за да се избегнат травми и преумора.

Освен тегло, тенис ракети притежават се избират и по друга важна характеристика. Това е размерът на грипа – обиколката на дръжката на ракетата. Подходящият грип се определя от размера на дланите, а по-долу ще ви представим накратко кой номер за кого е подходящ.

 1. – деца (обиколка на дръжката 10.5 см);
 2. 2 – деца, юноши, жени (10.8 см);
 3. 3 – жени и мъже (11.1 см);
 4. 4 – мъже (11.4 см);
 5. 5 – мъже с големи длани (11.7 см).

След като вече сте избрали теглото и размера на грипа, следва да решите с какъв размер ще е главата на ракетата.

 • Mid – размерът на главата е 90-97 инча, силата на удара е малка, както и площта за нанасяне на удар, но за сметка на това предлага много добър контрол върху удара.
 • Mid-Plus – размерът е 98-106 инча, предлага средна сила на удара и съответно площ за нанасяне на удар, контролът върху удара е добър.
 • Oversize – размер 107-115 инча, голяма сила на удара и голяма площ, контролът върху топката е по-малък.
 • Super Oversize – размерът е 116-120 инча, предлага най-голямата сила и площ за удар, но за сметка на това – най-малък контрол върху посоката.

Това са три от най-важните характеристики, които ще ви помогнат да изберете точните тенис ракети, за правилна игра на тенис масата и да извлечете максимума от своето хоби или професионални занимания.