Как хората търсят в Google?

През 2022 г. Semrush направиха изследване на анонимна извадка от 20 000 уникални потребители, което показва начина на търсене на съвременния човек в Интернет.

Изводите показват, че 45,1 процента от потребителите кликат върху външни сайтове в органичното търсене и само 1,8 % върху платените резултати. Интересен феномен е нулевото кликване с което 25,6 % показват, че не са намерили върху какво да кликнат, затова 17,9 % преминават към промяна на ключовата дума, а 9,7 % предприемат други действия в SERP като преминаване в Изображения или използват въртележката без да променят ключовата дума.

Също така се констатира, че повечето хора търсят със словосъчетания от 3-4 или 1-2 думи. Времето за вземане на решение от потребителя върху какво да кликне е средно 15 секунди, като почти половината потребители кликат много бързо още до 5 секунда.

Подобни са резултатите от едно по-старо проучване на Backlinko от 2020 г. в което се записва екрана на 454 потребители за да се изучи тяхното поведението при търсене в Google и взаимодействието им с резултатите от търсене:

  • 23% от хората използват едно от предложенията за автоматично довършване;
  • 15% от потребителите променят първоначалната дума за търсене, което показва, че резултатите на Google са уместни и 85 % от тях намират отговора още с първото търсене;
  • 65 % от потребителите отварят сайт в органичните резултати чрез традиционната синя връзка;
  • 19% от търсещите лица кликват върху реклама в Google по време на търсенето си,
  • 42% от търсещите кликат върху резултатите в Google Maps;
  • Средната сесия на търсене отнема 76 секунди, като средното време да кликне върху нещо е 14,6 секунди, а половината потребители кликат още на 9-тата секунда;
  • Само 9% от търсещите в Google превъртат до края на първата страница на резултатите от търсенето и само 0,44% отиват на втора страница от резултатите.
  • По-голямата част (59%) от потребителите на Google посещават една страница по време на сесията си за търсене. Само 6% отварят четири или повече страници, за да получат отговор на запитването си.

Източници: