Нова книга с методи за привличане на клиенти

Книга за маркетинг„Машина за клиенти – проверени успешни методики за привличане на клиенти в малкия и средния бизнес“ на Оксана Лалова и Даниил Дукат

Това е нова книга, която може да прочетете докато се излежавате на плажа за по-малко от един ден. Горещо я препоръчвам на всеки,  който се занимава с маркетинг и бизнес.

Повечето предприемачи си мислят, че имат страхотен продукт, стока или услуга и се чудят,  защо хората не  купуват. Проблемът идва от това, че ние продаваме нещо, което имаме, а не това което иска да закупи клиента.

В книгата много приятно и разбираемо е представена чудесна система за привличане на клиенти, базирана на опита при работа на българския пазар.  Описания подход в новата книга не изисква допълнителни инвестиции и дори значително намаляват разходите за привличане на клиенти при максимална бизнес печалба.

Основна тактика в тази стратегия са тъй наречените двустъпкови продажби. При тях идеята е  на първата стъпка да купите клиента,  като предлагате нещо много евтино, полезно и изгодно или на себестойността си в замяна на получаване на контакт.  В резултат получаваме база с топли клиенти, които са заинтригувани от предлаганите услуги и на които много по-лесно продаваме основния продукт на втората стъпка.

Хората обичат да купуват, но не обичат да им продават. Share

Авторите на книгата „Машина за клиенти“ Оксана Лалова  и Даниил Дукат  са експерти в маркетинг и консултациите за увеличаването на продажбите на малкия и средния бизнес. Те са разработила поредица от курсове и тренинги за обучение на малкия и средния бизнес, които се предлагат в сайта Бизнес еталон, от който може да купите и самата книга с редица безплатни помагала и бонуси.

Авторите подробно са разгледали въпросите на продажбите и рекламата на малкия и средния бизнес, като  са предоставени и нагледни примери от практиката.

Естествено опознаването на потенциалните клиенти е един от най-важните моменти за осъществяване на  успешни  продажби и в книгата  ще научите как лесно да направите аватар на клиента?

Предоставен е страхотен пример за нагледно създаване на гарантирано добра обява за привличане на вниманието на правилната аудитория. Ще научите каква трябва да е структурата на една работеща база данни с клиенти и практически пример как да изберете асортимент за дадената категория хора или  избор на рекламно послание.

В „Машина за клиенти“ е отделено достойно място и на психологията на привличането на клиенти. Разгледани са различни практически примери за успешни продажби, които използват емоциите на клиента, дори подозрителността и информираността му. В крайна сметка ще разберете какво всъщност искат вашите клиенти? Подробно са представени различните начините за привличане на клиенти офлайн и с Интернет реклами.

И накрая ще намерите нещо много практично, което рядко се среща в българските източници. Математически инструменти за изчисляване на ефективността на кампаниите, как да изчислите цената на привличането на един клиент и колко да плащате за рекламата в крайна сметка?  Дори ако откривате нов магазин ще разберете как да изчислите бъдещите печалби според  местоположението му.

Най-хубавото обаче са предоставените приложения, изчислителни таблици и темплейти на файлове, които може да се изтеглите напълно безплатно,  като бонус към книгата.

Новата книга „Машина за клиенти“  – е не само първото българско бизнес ръководство със  системен подход за привличане на клиенти, но и задължително четиво за малкия и средния бизнес, както и за всички занимаващи се маркетинг и реклама.