10 грешки на начинаещия копирайтър

Грешки на начинаещия копирайтър

Вече има много информация за копирайтинг.  Много хора в Българското Уеб пространство се обявиха за копирайтъри на свободна практика и започнаха да наводняват пазара с различни предложения.  Някой от тях дори не знаят как се влиза в определен сайт?!  Други мислят, че ако могат да преведат нещо от Английски език с Google translate значи стават за копирайтъри. Вижте, къде на шега, къде на сериозно, някои от основните грешки на начинаещите копирайтъри:

  1. Да започнете работа без да сте си изяснили правилата на играта. С други думи да пишете без да сте се запознали в детайли с техническото задание и не сте проучили добре дейността на рекламодателя.
  2. Да не познавате езика и психиката на целевата аудитория за която ще пишете.  Те очакват да пишете по определен начин. Обикновено не говорите на  възрастен така, сякаш е малко дете и обратно.
  3. Да говорите прекалено много или да сте твърде описателни и метафорични.  Тези, който са женени знаят какво значи това. В текста не трябва да обясняваме всичко за продукта, а просто целим да накараме читателя да предприеме съответните действия.
  4. Да пишете прекалено малко и да не предоставите достатъчно информация за рекламирания  продукт, която е необходима за взимане на решение от четящия.
  5. Да вземете поръчка не съобразена с цената или възможностите Ви. Имайте в предвид, че при 10 заявки ще имате и 10 отзива.  А ако повечето от тях са лоши?
  6. Да публикувате без да сте наясно с особеностите на правилата в даден сайт или да реагирате прекалено остро на забележки. Хора, които искат да Ви оплюят,  винаги ще намерят начин да го направят. Просто не им обръщайте внимание, а продължавайте напред.
  7. Да използвате неподходящи изображения. Професионалистите  знаят, че изображенията са важна част от контекста на рекламното послание. Картинките  подкрепят общата стойност на действието, което желаете да се предприеме от читателите.
  8. Да публикувате статията си в неподходящото време. Кой иска да отказва пушенето или да започне диета по време на Коледните или Великденски празници?
  9. Да не тествате предварително своята страница.  Най-голямата грешка, която може да направите е да не проверите как се възприема статията Ви чрез познати.
  10.  Да решите, че можете всичко, да спрете да четете, да търсите и да се усъвършенствате.

Не ме разбирайте погрешно, сред начинаещите копирайтъри има някои наистина големи таланти. Дори и сред новите лица, които тепърва мислят да навлязат в тази сфера може да излязат страхотни експерти. Според мен за да успееш, трябва да имаш креативно и  творческо мислене, останалото идва с опита.