22 алтернативи на SharePoint

shAREPOINT

Въпреки бързото развитие на CMS системите в Интернет пространството, то във вътрешните мрежи на организациите положението не е така. SharePoint е най-използваната система за Интранет (вътрешна мрежа) на организациите, но не е единствената възможност за това. основният проблем е, че софтуера на Microsoft е много труден за разбиране и бързо създаване на нови системи, като изисква значителни усилилия за научаване от страна на организационния колектив. Поради тази причина ако не ви се чака и търсите подходяща алтернатива ви препоръчваме да разгледате резултатите от изследване в LInkedin. На 379 анкетирани е бил зададен следния въпрос  „На каква технология се базира вътрешната мрежа на вашата организация?

52 %  от тях са отговорили на базата на SharePoint в различните му варианти, като най-много са потребителите със SharePoint 2013 и облачната версия на SharePoint Online достъпна с Office 365 .

Останалите 48 % са както следва:

 1. OpenText (Vignette)  9 бр.
 2. Bitrix24  – 8 бр. Системата е пълноценно облачно решение, което има и вариант на български език;
 3. Lotus Notes – 8 бр.
 4. Interact Intranet   – 7  бр.
 5. Autonomy Teamsite – 7
 6. SAP Portal – 7
 7. Drupal – 7
 8. Stellent (Oracle) -5
 9. Intranet Connections – 4. Предлага прости интранет платформи предвидени за лесно внедряване, включва електронно обучение и мобилно приложение, но предлага ценова оферта след запитване.
 10. Plone 4 – доста използван CMS продукт в близкото минало;
 11. Stellent (Oracle) – 5
 12. Confluence – 4. Корпоративно решение за екипно сътрудничество, собственост на Atlassian с цена от 5 долара на човек. Позволява създаване на уникални пространства за сътрудничество на екипите.
 13. Joomla – 4
 14. Jive – 4 – все по-бързо нарастваща популярност;
 15. IBM Websphere – 4
 16. Intranet Dashboard – 4
 17. Sitecore – 3
 18. Thoughtfarmer – 2
 19. Tridion – 3
 20. Liferay Social Office 2 Това е алтернатива на SharePoint с отворен код. Настолно приложение, което обединява интеграцията на  Microsoft Office с екипната комуникация,  инструментите за сътрудничество и др.
 21. SORCE – 2
 22. eXo Platform – 2 бр.

Не споменати в анкетата са няколко основни алтернативи на SherePoint, като употребяваната от над 5 милиона фирми Google for Work. По същество това е комплекс от приложения като Gmail, Hangouts, Календар, Диск, Документи, Групи, Сайтове и други напълно безплатни функционалности.

Също така не е спомената и основната облачна услуга за съхранение, споделяне и работа с файлове е Box for businesses, която предлага и няколко решения за управление на проекти и синхронизация.

Други високобюджетни алтернативи на Sharepoint са Alfresco , Huddle и Samepage.

Вижте също Nuxeo –  CMS с отворен код за управление на съдържанието. Samepage е чудесен вариант за малкия бизнес, тъй като е безплатен за неограничено количество потребители.

Указва се, че малко хора разбират, че SharePoint не е CMS или Document Management System (DMS), които са просто функции на SharePoint. Докато например познатият на всички WordPress е много добра CMS система за блогинг или   Alfresco е много добър DMS, то SharePoint е цялостно корпоративно решение.

SharePoint е цялостна рамка, изградена върху .NET, SQL Server, Active Directory Services и Windows Platform.  Характеристиките, които тази рамка трябва да включва минимум, трябва да бъдат често срещаните причини според които компаниите са инвестирали в SharePoint. На първо място това са: системата за управление на съдържанието CMS, възможност за управление на документи DMS и групова работа с тях едновременно от няколко човека,  работни потоци Workflow, възможност за екипна комуникация и насърчаване на сътрудничеството, в крайна сметка SharePoint събира  всичко това в една платформа.

Заключение: Въпреки наличието на различни решения проблемът е, че все още не може да се намери работеща сериозна алтернатива на SharePoint.