Ресурси за разработване на алгоритми и блок-схеми

В живота, ние често се сблъскваме с различни ситуации, в които повтаряме едни и същи действия. Всяка сутрин ставаме по едно и също време, в работата си твърде често повтаряме едни и същи действия и т.н.  За да се събудим навреме, ние трябва да си включим алармата си, за да сме ефективни в действията си, ние трябва да автоматизираме процесите.

Това автоматизиране може да бъде описано по различни начини,  според контекста в който го разглеждаме.  Ако погледнем от гледна точка на ефективността, тези действия могат да бъдат наречени навици и умения. Ако погледнем от гледна точка на процесите, описващи последователни действия, стриктното прилагане на които води до решаване на задачи с определен брой стъпки, наречени алгоритъм за действие.

Всеки от нас има различен начин на повторение на действията в живота. Например, за да копирате тази картинка може да щракнете с десния бутон върху нея и след това на „Запазване на изображението като…“, натискаме бутона „Запиши“ и постигаме желания резултат. И това го правим отново и отново в различно време и по различен повод.

Всичко това е определена последователност от действия, които са довели до решаване на различни задачи. Ние можем да видим ясно алгоритъма на действията и за да го опишем можем да си послужим с думи и текст, но това не винаги е достатъчно. Често се налага и да го нарисуваме.блок-схеми

Един такъв алгоритъм в графична форма се нарича блок-схема. За целта се използват геометрични фигури и линии показващи последователността на стъпките. Това е най-ясния и точен начин да научите някой на определено знание. Устното предаване на знания дава възможност за импровизация, но най-добрия начин да обясните последователността от възможности и действия е да ги представите в блок –схема.

Използването на блок-схеми увеличава ефективността на труда. Например в бизнеса тяхното използване увеличава продажбите. Една предварително начертана дори на лист блок-схема с точен алгоритъм, предоставя възможност на работника лесно да осъществява предварително начертан сценарии с допускане на по-малко грешки  и дори да му остава време за свободно общуване. Често се използват в обслужването и кол-центровете. Ефективните хора не обичат прекъсвания в бизнеса. Блок-схемата значително опростява живота и ви позволява да разберете или решавате сложни проблеми.

В държавната администрация при описание на информационните системи се препоръчва изполването на този инструмент BPMN editor | demo.bpmn.io за чертане на блок схеми в официалните документи.

Онлайн инструменти за разработка на блок-схеми и диаграми

В Интернет има много услуги, които могат да ви помогнат да създадете професионални блок-схеми и диаграми.  Един от тях е Sacoo – с него можете лесно да превърнете вашите алгоритми в диаграми от различен тип, блок-схеми и графики. Това  е едно много приятно занимание, което ще ви създаде добро настроение. В началото акаунта ви е безплатен, но за в бъдеще ще трябва да се плати.

Pictochart – страхотна библиотека с предварително направени шаблони на красиви инфографики и диаграми на всякаква тема. Много лесен за употреба.
Easel.ly – лесно създаване на инфографики и красиви визуализации.
Creately.com инструмент с много красиви организационни диаграми, но за съжаление безплатно предоставя до 5 броя.
Google Charts – Интерактивни графики и таблици при това безплатни и за HTML.
Cartico – създава лесно диаграми за споделяне във Facebok
RGraph 3D – създава с HTML5 графики 3D

Страхотен онлайн фото едитор  http://ipiccy.com/

Промоция още няколко полезни онлайн инструмента.

Фотошоп във вашия браузър –  Няма уважаващ се  уеб дизайнер, който да не използва Photoshop, но ако все пак нямате на компютъра си или ви се наложи да влезнете от друго място може да използвайте неговата безплатна онлайн аналогия.

Друг полезен инструмент помагащ за корпоративния имидж е Desygner от който може да вземете готови изображения за всички видове социалните медии, рекламни банери, хедъри, маркетинг материали, шаблони за документи, визитни картички и др. Всички тези продукти са с професионална визия и могат да лесно да се персонализират за вашия случай. Не губете време, а се възползвайте.

http://photo-document.ru/download.php Ако ви трябва бърза снимка за документи, вместо да ходите до фотото, може да този инструмент като му качите някоя ваша снимка от  файл и той ще я превърне в професионална паспортна снимка с какъвто фон и размер си желаете.

Фото арт генератор http://www.loonapix.com/photo-art/  , който може да превръща вашите изображения в рисувани и да им прилага редица други ефекти.

Колекция с уеб подписи  https://www.mylivesignature.com/ – стават и за лого или заглавен шрифт. Може да си направите страхотен личен подпис.

Logaster.ru е уникален иинструмент за логотип и създаване на фирмена идентичност, като само с две –три кликвания ще ви създаде комплект фирмени документи с общ дизайн. Бланки за писма, пликове, визитни картички, дискове и обложки на папки или книги и други с лого на фирмата в съобразен общ дизайн.

Още http://graphicburger.com/ безплатни изображения.