Измерване на SEO успеха, чрез Google Analytics

В тази статия ще ви предоставим кратко ръководство за работа с новия Google Analytics – стъпка по стъпка и начин за измерване на вашия SEO успех. Наскоро от Google смениха малко навигацията в Analytics поради добавяне на нови функционалности, като например възможността за проследяване на социалните мрежи.  Това е добре, но предизвика объркване в потребителите си и много от тях изпитаха затруднения за работа с Google Analitics.

В тази статия ще ви покажем един лесен начин за тълкуване на новия Google Analitics в частта за измерването на SEO. За измерване на успеха на една SEO кампания може да се съди по органичното търсене от търсачките и посетените целеви страници на изследвания сайт. Най-добрия инструмент за измерване и анализ на посочените параметри е точно Google Analytics.

1. За да измерите първия параметър трябва да видите ключовите думи по които хората намират сайта ви при търсене без препращащите линкове.

Това може да стане като кликнете в лявото меню в раздел Придобиване (1) , което замени старото „Източници на трафик“ и след това Общ преглед (2) ще видите новия прозорец с различните канали за органично търсене, реферали, социалното търсене, директни връзки, имейл – натиснете  Organic Search (3). Същото нещо може да направите и ако натиснете вместо Общ преглед – бутона Канали,  затова на двете виждате отбелязка „ново“ . И в двата случая не забравяйте да отбележите Основна величина: Ключова дума (4)

Google Analytics

Освен това може да анализирате получения списък, като го свързвате с Вторична величина (5), като посетители, целеви страници, източник на трафик и съдържание. И накрая ще се появи пълен преглед на ключовите думи от органично търсене в търсачките (6).

Google Analitics

2. За да видите втория параметър – целевите страници, които се посещават директно при органично търсене в търсачките може да натиснете бутона „Целева страница(7) като основна величина.

След това ако желаете може да добавите получените списъци към SEO таблото за да прегледате информацията по-късно. Просто щракнете върху връзката Добави към таблото (8), която е в горното меню под заглавието. Ще се отвори една кутия в която има падащо меню. Изберете „Ново табло за управление(9) и го кръстете SEO табло, например. Под него отбелязваме двете отметки (10); (11) да са включени и натискаме Добавяне към таблото за управление (12).

Има и втори, по-бърз начин, когато желаете да запаметите дадена таблица. Просто натиснете горе Пряк Път (13). Това е Бета услуга в Google Analytics за момента.

Google Analitics

Когато искате да видите запаметените преки пътища или таблата за управление, просто влезте от най-гормото меню с жълтата лента в Начална страница (14) и ще видите вашите табла в лявата лента на платформата (15) . Така ще имате доклад от времето, когато сте го запаметили в Google Анализ.

Google Analitics

3. Искате ли да изпрати този доклад на вашия клиент или шеф кликнете върху бутона имейл (16) в началното меню.

Google Analytics

Попълнете имейла на който искате да го изпратите и изберете формат (17) (може да се различни формати за електронни таблици или PDF). Можете да ги изпращате и автоматично на регулярна основа (18) (всяка седмица или всеки месец) или можете просто да ги изпратите конкретно един път. Не забравяйте да оставите, кратко съобщение до получателя. Накрая щракнете върху Изпрати (19), и когото изпратите доклада ще имате копие, предоставено като прикачен файл.

Google Analitics

Когато извадите подобни доклади преди започване на SEO кампанията и след това се надявам, че лесно ще може да измерите SEO успеха на вашия сайт или да шашнете някой клиент с изчерпателен доклад.

Литература

Най-добрите източници със съвети за маркетинг анаизи може да намерите на селдните два сайта:

  1. Сайтът на Avinash Kaushik – автор на Web Analytics 2.0
  2. https://www.optimizesmart.com/blog/