Избор на надежден уеб хост за вашия сайт: важни подробности, на които да обърнете внимание!

Днес всички са в Интернет, включително бизнеса. Ако искате да имате успешна марка, която е разпознаваема за аудиторията и която постоянно отбелязва ръст в продажбите или преследвате каквато и да било друга рекламна цел, то без съмнение трябва да имате уеб сайт. А този уеб сайт се нуждае от изключително добра поддръжка, която започва с хостинга. В тази статия ще ви въведем в изкуството на избора на надежден уеб хост. Но нека започнем от начало.

Защо ни трябва уеб хост?

Уеб хостинг компаниите имат една основна задача и тя е да ви помага при изработката и поддръжката на който и да е уеб сайт. Срещу малък месечен абонамент, вие получавате сигурна и бърза връзка в интернет пространството, обяснение от NXT Web Studio.

Какво е важно при избора на хостинг доставчик?

Избора на хостинг се свежда най-вече до параметрите: скорост, поддръжка и сигурност. Нуждаете се от способността за бързо мащабиране на уеб сайта си с увеличаване на целевата ви аудитория и устойчивостта да се справя с внезапни периоди на засилен трафик. Хостинг услугите се предлагат в широк диапазон от цени, вариращи от няколко лева на месец до стотици левове. А ето и поглед върху това, което експертите препоръчват да имате предвид при избора на хостинг доставчици.

Преценете мащабите

Освен другото много важно е и обслужването на клиентите, което трябва да осигурява достъп до поддръжка по имейл, социални мрежи и телефон. Времето на изпълнение на заявките обаче ще варира. Някои доставчици на услуги дори предлагат 24-часова поддръжка по телефона.

Ако искате да делегирате изцяло управлението на вашия сайт, тогава трябва да помислите за управлявана от уеб хост услуга. Доставчиците на управлявана услуга ще се уверят, че системата ви е конфигурирана правилно за вашето натоварване, ще следят проблемите със сигурността, ще свържат софтуера ви според нуждите и ще управляват архивирането измежду извършването на други задачи.

Преценете количеството трафик, което очаквате (и бъдете честни със себе си). Хостинг доставчиците обикновено таксуват въз основа на съхранение и използване на честотна лента. Широчината на честотната лента е мярка за това колко байта обслужвате за даден период. Ако очаквате само няколко души да посетят вашия сайт, честотната лента ще бъде ниска. Но ако изведнъж се покажете в челната част на търсачката Google или продуктът ви се превърне в голям хит, можете да очаквате изискванията за честотна лента да нараснат.

Стига да сте честни със себе си, няма голям риск да сбъркате в това отношение. Например, ако планирате да обслужвате само няколко страници на няколко местни клиенти, никога няма да достигнете до никакви ограничения. Но ако знаете, че наистина изграждате сайт, който ще наблегне на споделени сървъри от нисък клас, не забравяйте да изберете специализиран или облачен сървър. Това и следващавата стъпка в нашето ръководство.

Проучете различните типове сървъри

Най-евтиният хостинг е наличен на споделени сървъри, където в едно поле може да работят стотици уебсайтове. Ефективността на вашия сайт зависи от натоварването, което всички други сайтове слагат на хоста. Споделеният хостинг също ограничава достъпа ви до възможностите на сървъра, като цяло ви ограничава да качвате файлове чрез FTP или SFTP, ограничава какви програми можете да стартирате в услугата и също така лимитира обема на достъп до базата данни до вашия сайт.

Следващият вид е VPS (виртуален частен сървър). Това без съмнение е по-добър вариант от споделените базови услуги. Ако използвате VPS, трябва да сте запознати с основната поддръжка и управление на сървъра.

Ако не искате да споделяте ефективността си с други сайтове, помислете за специален сървър, физическа кутия, която е наета специално за вас. Това е същото като да имате сървър, който седи зад бюрото ви, освен че е разположен в центъра за данни на доставчик на услуги.

Внимавайте обаче с неограничените оферти! Някои хостинг доставчици предлагат така наречените неограничени места за съхранение и честотна лента за няколко лева на месец. Тази сделка често не е това, което изглежда. 

Ако плащате три лева месечно за хостинг, най-вероятно ще има нещо гнило в условията на услугата, което ще позволи на вашия доставчик на хостинг или да намали вашата производителност, или да ви изключи след определено ниво на използване. За да не попадете в капани – вижте преглед на услугите, които намираме за надеждни. Облачните сървъри може да са по-добър избор през 2021 година. Те обикновено работят на гигантските публични облачни услуги, като Amazon Web Services или Microsoft Azure. 

Доставчиците на услуги могат да построят конфигурация според нуждите на своите клиенти. Голямото предимство на облачните сървъри е, че можете да мащабирате безпроблемно. Ако трябва да се справите с този голям скок на трафика, просто платете на вашия доставчик малко повече пари. Нищо не трябва да бъде премествано или преустройвано. Още за облачните технологии можете да прочетете тук. Изберете също така портативна система за управление на съдържанието, за да избегнете блокиране. Повечето хост услуги са доста добри, но времената се променят. 

Промените в управлението, придобиванията и технологичните промени могат да променят вашите планове за уеб хостинг. Уверете се, че сайтът ви не е заключен за нито един хост – и че имате резервна опция. Винаги!

За вашия бизнес е също така много препоръчително да се уверите, че използвам система за управление на съдържанието с отворен код. Много хора използват WordPress заедно с PHP, както вероятно знаете, който ще работи почти на всичко.

И не забравяйте! Правете редовни актуализации и архивиране на сайтовете, така че винаги да имате достъп до данните, медиите и структурата на вашия уеб сайт. Този подход означава, че всичко, което трябва да направите, е да заредите резервното копие на услугата на друг доставчик и да насочите името на вашия домейн към този доставчик.

И така! Сега, когато знаете как да влезете в сайта си в интернет, вие вече сте готови да започнете. Знаете и каква услуга да изберете, какво е най-подходящо за вашата фирма и марка. Направете крачка напред и изградете нещо велико. Успехът е само на една ръка разстояние от вас и, като се замислите, не се иска много – просто решете какво искате за себе си, а някой друг ще се заеме с неговото създаване и поддръжка!

Силно се надяваме, че сме ви били полезни с нашите наистина безценни съвети. За повече информация по темата можете да посетите и този уебсайт.