Тайната на магнетичните заглавия и подзаглавия в Уеб текста

Магнетично заглавие 

„Твоите първи 15 думи са по-важни от следващите 15 000 думи.” – Боб Стоун

От направени проучвания в Българското Интернет пространство се вижда, че 80 % от хората ще прочетат заглавието, но само 20 % ще обърнат внимание на съдържанието. Тази статия е извадка от книгата „Копирайтинг за Уеб“, която може да получите безплатно, като се регистрирате в нашия нюзлетър.

Уеб заглавие

От гледна точка на съдържанието,  заглавията в Интернет  може да се разделят на:

  •       съобщение за нещо ново, например: „Нова дума в сета на информационните технологии“;
  •       заявление – „ Посудата на XX-ти Век“ ;
  •       съвет – „Опитайте новия крем против бръчки“ ;
  •       предизвикване на любопитство  –  „Предупреждение за буря! Пролетта ще бъде палава, вижте новата модна колекция на Aggata.

Няма формула за написване на добро рекламно заглавие, но може да се отбележат няколко основни момента:

  •          Заглавието трябва да е не по-дълго от  65-75 знака, заради изискванията на търсачките.
  •          Да съдържа ключова дума с информация за стоката и да предоставя първоначално впечатление.
  •          Да съдържа обръщение, призив към конкретна аудитория или да създава желание потребителя да се запознае с продукта.
  •    Добре е да има глагол, който приканва към действие или взимане на конкретно решение.
  •    Може да се възползвате от любопитството на хората, когато вашето заглавие обещава да разкрие тайна.

Често използван прийом за създаване на магнетично заглавие са въпросите „Защо?“ и „Как?“ Магнетичното заглавие трябва да предоставя полза на читателя и да му спестява време.

В Уеб сайтовете и блог публикациите всяко заглавие трябва да взаимодейства с изображението, без да го обяснява, но да се допълват взаимно  с цел да грабнат вниманието на посетителя.

Главното в заглавието на един Уеб текст  е комуникативността и живото слово, обърнато към потребителя. Реклама без илюстрация може, но без заглавие не може!

Подзаглавия

Подзаглавието е свързващото звено между привличащото заглавие и основния текст, поради което е много важен елемент от рекламната ни Уеб публикация.

В Интернет дължината на заглавията е ограничена от техническите параметри и  изискването за дължина на получените линкове. Подзаглавията за разлика от тях нямат подобно ограничение и поради това в Уеб статиите ги използваме, за да напишем всичко, което не сме успели да вмъкнем в заглавието или h1 тага.

Например, в  реклама със заглавие „Ролс Ройс“  се използва следното подзаглавие:  „При скорост 190 км/ч единственият звук, който чувате е тиктакането на Вашия Швейцарски часовник“.  Вижда се, че първото е кратко и включва ключова дума, а подзаглавието е по-дълго, но дава информация и привлича интереса.

Мястото на подзаглавието обикновено не е фиксирано, може да бъде и над заглавие, а може да имаме статия от няколко подзаглавия, които разделят текста на части. Те се използват  предимно за свързващ елемент в текста.

Най-често срещания начин за съставяне на подзаглавия е  като се използват въпроси от рода на „Кои мъже четат Плейбой?“ и в текста се дава отговор – тези, които взимат най-доброто от живота,  така нашия рекламиран продукт е един вид най-доброто.

Никога не жалете време за заглавието и подзаглавието на вашата Интернет статия. Само истинският майстор създава привлекателни, магнетични заглавия.