Майка ми е копирайтър – какво е това?

Copywriting freelanceСред копирайтърите, работещи днес на пазара, в мрежата на Интернет, има много жени, които се стараят някак да попълнят семейния бюджет. Как ще им помогне Интернет-бизнеса и с какви проблеми се сблъскват майките-копирайтъри ще ви разкаже Мими Атанасова в написаното по-долу от нея?

     Работа в свободен полет

Главното преимущество на мрежата тове е свободният график. Всяка майка може самостоятелно да избира работното си време. При младите майки остава възможност да работят в периода на дневния сън на детето или нощем. А ако децата са ученици – то времето е още повече.

Копирайтингът дава добър шанс да регулирате работното си време, според нуждите на семейството. Трябва да отидете до болницата с детето – затваряте компютъра и тръгвате. Няма нужда да питате за разрешение началника си. Майката може да посети всички детски празници, спортни състезания, без да и се налага да се оправдава пред детето, че „не са я пуснали от работа”.

В завсимост от количеството свободно време може да си изберете и вида на работа: изпълнение на поръчки по копирайтинг или да напишете статия за продажба. Работата с поръчките изисква строго спазване на сроковете, изпълнение на техническите условия. Статиите за продажба може да пишете по всяка позната ви тема – и е приятно и по-малко време ще ви отнеме.

Но свободният график крие в себе си и някои „опасности”. На жените ще им бъде трудно да „се посадят” пред компютъра, без да отвличат вниманието си от домашните грижи. Подсъзнателно ние възприемаме дома си като място за почивка. Това „отпускане” застрашава вашите заявки: да не успеете навреме да изпълните поръчките, да загубите клиент. Поради тази причина, решавайки сериозно да се занимавате с копирайтинг, жените трябва да обърнат внимание на тайм-менеджмънта. Някои принципи и практически съвети могат да ви помогнат да организирате себе си и работния процес.

    Ти нали си в къщи…

На първо време възможността майката допълнително да заработи пари от Интернет въодушевява и членовете на семейството. Но много скоро майката-копирайтър може да се сблъска с неразбиране за това, че стоейки у дома зад компютъра, тя работи.

Постоянните клиенти понякога изискват бързо изпълнение на поръчката, налага се да се отложат домашните задачи и да закипи работа. Написването на дадена статия изисква внимание, съсредоточеност, понякога дълбоко проучване и запознаване с допълнителен материал. Но за всичко това е необходимо време и условия – тишина, отделно работно място. Но пробвайте да докажете на децата си, че майка им не трябва да се разсейва и отвлича вниманието си, да не се занимава с глупави въпроси (един въпрос – мислите са отлетели). На жената са необходими сили и търпение, за да обясни на малките деца и те да разберат, как да се държат, когато мама работи в къщи.

С мъжа работата изглежда още по-сложно. Домашните задължения винаги са смятани от мъжете като нещо несериозно. А в този случай – жената на работа не ходи, а ядене не е успяла да сготви, ризите навреме да изглади, а също и по нощите стои – бързи заявки изпълнява. На кого ще му хареса това? Изводът е прост: преди да се захванете с тази дейност – подгответе семейството си.

Стоп, машина!

Случва се в процеса на работа понякога да засечете, особено тези натури, които са по-впечатлителни. Хазартът в търсенето на постоянни клиенти и получаването на работа се изпитва от почти всички копирайтъри, но с това чувство трябва понякога да се борите. В порив на хазарт може да се «затрупате» от поръчки, без да предвидите времето и възможностите си, а проблема с децата, той е известен и без да го подсказвам. Получава се претоварване, да загубиш работата е жалко, но и децата не можеш да оставиш на произвола.

Има и други съблазни. Разхождайки се из световната паяжина в търсене на нужната информация, неволно попадаш на интересни сайтове, които съвсем не се отнасят към темата на статията ти. Времето лети, а ти си седиш и четеш, четеш, и когато се огледаш – минимум час е отлетял. За толкова време в къщи колко неща би могло да се свършат!

   Струва си да се замислите и над здравето си…

Работата зад компютъра – това е сериозно натоварване върху гръбначния стълб и зрението. Освен това, избирайки копирайтинга като основна дейност, жените трябва да помислят и за това дали са готови да натрупат излишни килограми – слабото движение неизбежно води към ненужни килограми. Ако разпределите натоварването си правилно и домашните грижи, майките-копирайтъри имат възможност да посещават спортни зали, тогава този въпрос ще бъде решен. Но остава ли време за жената, ако в семейството има финансова криза и спешно изниква нужда от пари? Тогава ти ще се радваш на всяка минутка, отделена за работа, а не за фитнес.

     Пробвай, може и да се получи!

Копирайтингът – това е бизнес. В него има и риск, и необходимост от развитие, повишаване на квалификацията, разширяване на клиентската база, усвояване на нови текстове и т.н. При тези обстоятелства не трябва да гарантираме, че с такава дейност ще се справи всяка майка – и децата са различни, и семейните обстоятелства, и способността на всеки са индивидуални. Риск съществува, но има и допълнителни възможности: гъвкав график, попълване на бюджета, личностно развитие. Дано да не пропаднете в нишата на безкрайността…Късмет!

Автор на статията е Мими Атанасова. Ако желаете да я наемете пишете на maris13a@gmail.com