Как да инсталирате множество сайтове на един WordPress?

Мултисайт е WordPress функция, която позволява на потребителите да създават мрежа от множество сайтове с инсталация на един WordPress. Тя ви позволява да управлявате всияките сайтове с едно и също потребителско име и парола или да позвилите на потребителите да се регистрират и създават свои собствени блогове в домейна си.

Такак всеки сайт в мрежата ще има собствени администратори, а вие ще можете с едно натискане на бутона да инсталирате един и същи плъгин, тема или актуализация на всички сайтове. Минусът на това решение е, че всички уебсайтове в многосайтовата мрежа на WordPress споделят едни и същи сървърни ресурси, което означава че се нуждаете от много добър хостинг.

В многосайтова мрежа на WordPress можете да добавяте нови сайтове, като използвате поддомейни или поддиректории, например: site1/example.com или example.com/site1/. Ако изберете поддомейни, ще трябва да промените настройките си за DNS за картографиране на домейни.

За радост тази функция е заложена в ядрото на WordPress, а за да се възполвате от нея трябва във файл wp-config.php точно преди
* That’s all, stop editing! Happy blogging. */  да добавите кода:

/* Multisite */ define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Сега, след като успешно активирахте функцията Multisite Network на вашия WordPress сайт, е време да настроите вашата мрежа. Просто посетете страницата Plugins »Installed Plugins и изберете всички плъгини. Трябва да изберете „Деактивиране“ от падащото меню „Групови действия“ и след това да кликнете върху бутона „Прилагане“.

Сега можете да се премине към страница Инструменти »Настройка на мрежата, за да конфигурирате вашата многосайтова мрежа.
Следващото нещо, което трябва да направите, е да кажете на WordPress каква структура на домейн ще използвате за сайтове във вашата мрежа, например поддомейни или поддиректории.

След това трябва да поставите заглавие на вашата мрежа и да се уверите, че имейл адресът в имейла на мрежовия администратор е правилен. След което натискате бутона Инсталиране.

На следващия екран WordPress ще ви предостави код, който трябва да добавите към файловете wp-config.php и .htaccess. 

И двата файла се намират в кореновата директория на WordPress. Свържете се с уебсайта си с FTP клиент или чрез файл менъджера на CPanel и отворете тези файлове и поставете кода, предоставен от WordPress.

Сега, след като сте настроили многосайтовата мрежа, е време да конфигурирате мрежовите настройки. За целта трябва да преминете към „Мрежово табло“ и да конфигурирате новите сайтове. Когато преминете с мишката върху менюто „Моите сайтове“ в лентата с инструменти на администратора, ще се появи изскачащ прозорец. Кликнете върху таблото за управление на мрежата .

Табло за управление на мрежата

Ще забележите, че има нови елементи в админ менюто за управление на вашата многосайтова мрежа. Ще видите също и притурка за таблото за управление, която ви позволява да създадете нов сайт или да добавите нови потребители.

Мрежово табло за управление

Първата опция на страницата с мрежови настройки е да зададете заглавието на сайта и имейл адреса на администратора. Тези полета ще се попълват автоматично с име на мрежата и администраторски имейл, които сте въвели по време на настройката.

Мрежови настройки

ОРазделът „Настройки за регистрация“ на страницата с мрежови настройки вероятно е най-важната настройка на мрежата. По подразбиране регистрациите на потребители и сайтове са деактивирани в мрежата.

WordPress настройки за многосайтово регистриране

Ако искате да позволите на отделни администратори на сайта да добавят нови потребители в сайтовете си, можете да поставите отметка в квадратчето до опцията „Добавяне на нови потребители“.

Опции за регистрация

Опцията за ограничена регистрация по имейл ви позволява да ограничите регистрацията на сайта или потребителя на имейл адреси от определени домейни. Това е особено полезно, ако искате само да позволите на хора от вашата организация да се регистрират и създават потребители или сайтове.

Разделът „Нови настройки на сайта“ ви позволява да конфигурирате опциите по подразбиране за нови сайтове, създадени на вашата многосайтова мрежа. В тези настройки можете да променяте имейлите с добре дошли и съдържанието на първата поща по подразбиране, страницата и коментарите.

Нови настройки на сайта

Като мрежов администратор можете да променяте тези настройки по всяко време.К

 В раздела „Настройки за качване“ можете да ограничите общото количество пространство, което един сайт може да използва за качвания. Стойността по подразбиране е 100 MB, което вероятно е подходящо за най-малко 100 качвания на снимки. Можете да увеличите или намалите това пространство в зависимост от това колко дисково пространство имате.

Настройки за качване

Типовете файлове за качване по подразбиране са изображения, аудио, видео и PDF файлове.  След това можете да изберете ограничение за размера на файла, така че потребителите да не могат да качват незначително големи файлове на сървъра.

След това можете да преминете към настройките на менюто. Тя ще ви позволи да активирате административното меню за раздела за приставки на мрежовите си сайтове.

Показване или скриване на менюто за приставки на администраторите на сайта

Активирането на това ще покаже менюто за приставки на съответните администратори на сайта. Те могат да активират или деактивират плъгин на отделните си сайтове, но не могат да инсталират нови приставки.

Добавяне на нови сайтове към вашата WordPress мрежа

За да добавите нов сайт към вашата мрежа на WordPress, просто кликнете върху „Сайтове“ в менюто “ Моите сайтове“ на мрежовия администратор в лентата с инструменти.

Добавяне на нови сайтове към вашата многостранна мрежа на WordPress

Това ще ви покаже списък на сайтовете на текущата многосайтова инсталация. По подразбиране основният ви сайт е посочен като единственият сайт във вашата многосайтова мрежа на WordPress.

За да добавите нов сайт, кликнете върху бутона „Добавяне на нов“ в горната част.

Добавете нов сайт

На страницата „Добавяне на нов сайт“ трябва да посочите адреса на сайта. Не е необходимо да въвеждате пълния адрес, само частта, която искате да използвате като поддомейн или поддиректория.След това трябва да добавите заглавие на сайта и да въведете имейл адреса на администратора на сайта.

Добавяне на нови подробности за сайта

Можете да добавите администраторски имейл адрес, различен от този, който използвате в момента, за да управлявате вашата многосайтова мрежа.

Ако понастоящем имейл адресът не се използва от друг потребител, WordPress ще създаде нов потребител и ще изпрати потребителското име и паролата на въведения от вас имейл адрес.

След като приключите, кликнете върху бутона „Добавяне на сайт“.

Добавяне на теми и плъгини към вашата многосайтова мрежа

По подразбиране отделните администратори на сайтове в многосайтовата мрежа не могат сами да инсталират теми и приставки. Като администратор на мрежата, можете да инсталирате съответните приставки и теми, така че да е налице за всички сайтове в мрежата ви.

Инсталиране на теми за вашата многосайтова мрежа

За да добавите теми, отидете на страницата Моите сайтове »Мрежов администратор» Теми .

Инсталирани теми на вашата многостранна мрежа на WordPress

На тази страница ще видите списък на текущо инсталираните теми на вашия WordPress многосайтове.

Можете да направите тема достъпна за други сайтове, като кликнете върху опцията „Включване на мрежата“ в тази тема. Можете също да деактивирате тема, като кликнете върху връзката „Изключване на мрежата“ под темата. 

Инсталиране на приставки за вашата многосайтова мрежа

По същия начин, можете да посетите страницата Мои сайтове »Мрежов администратор» Plugins, за и да кликнете върху връзката „Активиране на мрежата“ под всеки плъгин, за да ги активирате на вашата многосайтова мрежа.

Мрежата активира плъгини в WordPress многосайтове

Забележка: Ако преди това сте активирали опцията „Меню на приставките“ за администратори на сайтове в „Мрежови настройки“, администраторите на сайта могат сами да активират или деактивират инсталираните приставки. Администраторите на сайтове не могат сами да изтрият или инсталират нов плъгин.

Отстраняване на проблеми с многосайтови WordPress платформи

Най-често срещаните проблеми с настройката на WordPress за многосайтови мрежи възникват поради неправилно конфигуриране на субдомейни със заместващи символи. Уверете се, че вашият уеб-домакин ги поддържа.

Друг често срещан проблем е, че когато използвате WordPress мултисайтове с под-директории, някои потребители не могат да влязат в административната област на своите сайтове, след като добавят необходимия код във файла wp-config.php. За да поправите това, опитайте този код:

1define('SUBDOMAIN_INSTALL', false);

Следващия проблем, на който може да попаднете, някои регистрирани потребители в мрежата да не са получили имейл за активиране. 

Възможни са и редица други проблеми, за които ще се радвам ако пишете в коментарите по-долу. Надяваме се тази статия да ви помогне да научите как да инсталирате и настроите многосайтова мрежа с WordPress.