Как да направим А/Б експеримент за да подобрим ефективността на сайта си?

Как да направим А/Б експеримент за да подобрим ефективността на сайта си?Този експеримент се използва когато искаме да променим някой елемент (цвят, картинка, бутон, шрифт на текстове) в дадена страница с цел подобряване  ефективността и ползваемостта на сайта.

По същество  тестът представлява създаване на два примерни варианта на оптимизираната страница (А и Б), чрез специален инструмент с който се създават и сравняват страниците.
Инструментът отчита всяко отделно влизане на потребителите, като се зарежда ту едната, ту другата страница за да се гарантира влизането на еднакъв брой потребители.

Двете страници А и Б  се различават по изследваните елементи, цветове, бутони, надписи, картинки  и по начина по който презентират продукта. Залагаме експеримента  да тече пред  определен брой посетители,  например 10 000. След като и 10 000-ният потребител е посетил сайта, можем да сме сигурни, че и двете страници са видени от по точно 5 000 потребителя. Страницата която е направила повече продажби е по-ефективна от другата и би трябвало да предпочетем нея в бъдещето развитие на сайта.

В Интернет пространството съществуват много инструменти, които могат да Ви помогнат да създадете такъв А/Б тест:

  • Google Website Optimizer – в стария интерфейс на Google Analytics в лявото меню отивате на “съдържание и от там на “експеримент най-долу в лявата колона. Ако сте с новия интерфейс от „Придобиване“ и след това „Експерименти“.
  • – ABTests.com е много полезен инструмент точно за тази работа.
  • – Unbounce и още две готини тулчета по въпроса с тестовете;
  • – Adobe Omniture;
  • – ABTest.ru

Ако всеки път правите по един А/Б експеримент на един елемент от сайта и оставяте да оцелее по-добрия, не след дълго сайтът Ви ще бъде изключително ефективен и това задължително ще даде плодове.

Препоръчани SEO инструменти