Оптимизация за търсачки и бъдещето на SEO

Оптимизация, търсачки, бъдещето, SEOОптимизацията за търсачки става все по-важна за бизнес сайтовете. Някой от използваните похвати за оптимизация са си създали лошо име, но освен тях има и няколко много прости начина да се извлече полза от естествените резултати на търсене.

Търсенето се разделя на два типа: естествено и платено.

Платените резултати често се наричат Pay Per Click или PPC, като най-често това са тези които си плащат на Google Adwords и тя ги поставя на първо място в SERP.
Естествените резултати от търсенето зависят от техническата конструкция на сайта от една страна и съдържанието му от друга.

Проучванията показват, че потребителите в българското Интернет пространство предпочитат естествените пред платените списъци, защото ги считат за по-уместни. Това определя и основната цел на оптимизацията – подобряване на позицията в естествените резултати и от там увеличение на трафика към сайта.

Как работят търсачките?

Машините за търсене индексират уеб пространството, използвайки огромни клъстери от компютри, известни като ботове, които го обхождат, следвайки препратките от уеб страници. Обходените URL адреси се записват в индексите на машината, които в последствие се претърсват при подаване на потребителска заявка.

Търсачките използват сложни математически уравнения за подреждане на резултатите, познати като рангови алгоритми. Например алгоритъма на Google разчита над 200 фактора за класиране на сайтовете. Като цяло тези фактори могат да се разделят на два основни типа:

 1. Вътрешни фактори. Кодът и съдържанието, които стоят в основата на управлението и предоставянето на уеб страници. Увеличаване на достъпността.
 2. Външни фактори. Основната грижа тук е събиране на релевантни препратки от други сайтове към вашето съдържание.

Според едно проучване на Seomoz най-голямо влияние от тези фактори оказва:

 • доверието и авторитета на домейна – цели 23 %;
 • следва се от линк популярността на конкретни страници 22%;
 • анкор текст от външни връзки 20 %;
 • вътрешните ключови думи 15 %
 • и станалото се разпределя между другите фактори, като трафик CTR , социален метрики и т.н.

Има два начина машините да разберат за съществуването на сайта ви. Единият е да се запишете директно в индекса, а другият е да чакате да ви открият сами, чрез препратки от други сайтове.

Как да оптимизираме сайта си да бъде достъпен за паяците на машините за търсене?

 1.  Погрижете се да не блокирате индексирането, извършвано от протокола Robots Exclusion Protocol, чрез създаване на файл robots.txt за вашия сайт. Повечето потребители на WordPress си го имат и не е необходимо да се занимават с това в обикновени условия.
 2.  Направете съдържанието на сайта да е разбираемо за машините. Избягвайте Flash, видеото и изображенията като единствен начин за представянето му. Паяците не ги разбират, единствено могат да четат писмен текст.
 3.  Създайте ясна архитектура на вътрешните препратки. Изнасяйте важното съдържание на началната страница. Направете специална навигация за най-важните раздели. Групирайте съдържанието в логични категории, отразени в навигация – това помага както на потребителите, така и на машините.
 4.  Не дублирайте съдържанието. То може да стане от неправилно конфигуриране на сървъра или CMS.
 5. Подберете ключови думи, подходящи за вашата цел и тясно свързани с целевата аудитория. Намирането им е неразделна част от цялостна SEO стратегия.

При работата с ключови думи внимавайте за следните параметри:

 • Популярност на ключовата дума. Показва какъв е месечния обем търсения за дадена ключова дума. Имайте в предвид, че показаното число е за първия сайт в SERPа на търсачката. Ако се класирате на второ или по-задно място посещенията Ви ще са под 20% от показаното число.
 • Конкуренция за ключова дума. Колкото повече конкуренция има, толкова по-малък е шанса да излезете на първо място.
 • Анализирайте тенденциите. Вижте коя част от годината е най-подходяща за атака на дадена ключова дума.
 • Насоченост към дадена ключова дума. Погрижете се съдържанието на всяка страница да бъде оптимизирано за избрана ключова дума. За това първо трябва да дефинирате целите си и съответно какви думи ще използват посетителите, за да ви намерят.

Помнете: една страница- една ключова дума – една цел!

Кой метод е по-ефективен – White Hat или  Black Hat?

Има много методи за покачване на позицията в резултатите от търсене, които бранша поставя най-общо в две категории: Бяло (White Hat)и Черно SEO (Black Hat).

Първото, т.н. бяло SEO е оптимизация с разрешени методи.  Второто – черно SEO, чрез злонамерени методи, които подвеждат машината за търсене с цел изкуствено повишаване на ранга, чрез създаване на неправилно впечатление на машините, че съдържанието е свързано с даден термин.

Ето няколко примера за черно CEO.

 • Шлюзови страници. Силно оптимизирани страници, насочени към определен термин, които имат за цел единствено да пренасочат потребителя към друга страница.
 • Натъпкване с ключови думи. Прекомерната употреба на ключови думи може да се приеме за спам.
 • Скрито съдържание. Поставяне на големи количества текст извън екрана или скриване чрез еднакъв цвят на шрифта и фона.

Бъдещето на SEO

Основна насока в бъдещето на оптимизацията за търсещи машини е, че търсачките ще стават все по-умни и ще се стараят да „мислят като хората“, затова съдържанието, което се харесва на хората ще се класира все по-добре.  С развитието на социалните мрежи  и Търсене в реално време  ще става все по-важно и трябва да позволява публикациите да се индексират веднага и да се добавят в резултатите от търсенето.
Появата на нови търсещи машини за търсене в реално време, като Wolfram Alpha ще накарат търсачките да се държат все по-естествено. Ако вашия сайт е по-полезен от този на конкурентите ви и отговаря на въпросите на потребителите по-добре в интерес на търсачката е да го издигне.

Качественото съдържание ще става все по-важно за в бъдеще.