Оптимизация на Уеб съдържание за социалните мрежи

Оптимизация за социални мрежиНай-голямото предизвикателство при създаване на съдържание за социалните мрежи е текстът на статията да звучи едновременно официално и забавно. В социалните мрежи хората искат да четат по-малко и да визуализират повече и в крайна сметка да се забавляват.

Веднага мога да кажа, че успехът на уеб съдържанието  в социалните мрежи се измерва с броя на харесванията,  активността на коментарите и генерирания трафик.  Естествено,  освен това е важна и стойността, която носи на читателите, защото хората четат постовете за да научат нещо, а след това да го приложат в практиката. Ако наученото им помогне, то тогава и автора на поста има стойност.

Оптимизацията за социалните медии се състои в следното:

  1. Всичко започва със създаването на общност с определена тематика.
  2.  Създайте съдържание по тази тематика, което да се споделя;
  3. Направете споделянето лесно и активно споделяйте;
  4. Награждавайте ангажираността   на вашите посетители и поощрявайте споделянето;
  5. Прочетете и следвайте ръководствата за оптимизиране на Google + страница, вижте трикове за  Facebook pages или настройте Pinterest акаунта си;

Както виждате навсякъде споменаваме сумата „споделяне“ на уеб съдържание, но трябва да имаме в предвид, че то не е само текст, а също така картинки и видео.

Уеб текста е много важен за роботите на търсачките.

Както казват специалистите   Google не гледа, той чете!

Всички казват „Създавайте атрактивно съдържание“, а кое съдържание е атрактивно? Според теорията на копирайтинга това е съдържанието, което предизвиква положителни емоции и поражда необходимост от действие (купуване на продукт, натискане на бутона харесва ми и т.н.).

Естествено за да привлечем  вниманието ние го съпровождаме със снимки и видео.

Вижте няколко основни опорни точки за качествено Уеб съдържание:

  •         уеб съдържанието в социалните мрежи трябва да бъде кратко;
  •         да бъде добре форматирано на пaраграфи и да бъде свързано, постовете с дължина до 80 знака постигат 23 % повече интеракции;
  •         да има илюстрации;
  •         и не последно да няма правописни грешки.

Една хубава  снимка в социалните мрежи има много голямо въздействие. Изображенията постигат 39 % повече интеракции. Ако искате повече коментари задавайте въпроси в края. Например ако имате красива картина попитайте какво да е описанието. Емотиканите увеличават с около 50 процента интеракациите. Най-ефективни са изплезеното човече 😀 или широката усмивка.

Изображенията  дават възможност да представим нашия бранд по уникален начин. Трябва да внимаваме в какъв профил на социалните мрежи ги качваме, дали е лична  или корпоративна страница.

От потребителска гледна точка е добре ако създавате галерии да нямат повече от 7-8 снимки. При всички случай снимките трябва да са направени професионално.  Ако сте характерни с нещо изразете го, покажете някоя отличителна страна на вашата организация. Добре е да публикувате снимките с кратък текст, който се запомня или галерия от няколко снимки свързани по тема.

Видеото в Интернет все повече се доближава до телевизията. Качеството за видеото обаче не е това,  което е необходимо за телевизията поради което може да снимате с каквото си поискате. Кратки интервюта, лекции, семинари, събития или да направите монтаж със снимки. Най-често се качва във Youtube  след което го вграждате във вашия блог или сайт.

Добре е видеоклипа да е не по-дълъг  от  1-3 минути.  Имайте в предвид, че говорещите глави вече не са на мода, защото хората не обичат да гледат един и същ кадър през цялото време.

През последните години социалната мрежа Facebook се промени тотално. Процента на уникалните постове е спаднал почти наполовина,  но за сметка на това се е увеличила ангажираността със споделяните постове. Иначе към момента българските Интернет потребители най-много споделят линкове, след това картинки и накрая видео.

Какво е социален обект и как се оптимизира социалното търсене?

В една стратегия за социалните медии има две посоки – вход и изход. От една страна слушате потребителите, а от друга е вашето съдържание.
Брайън Солис казва, че днес сме във времето за създаването и разпространяването на социални обекти: това са картинки, видео в Youtube, обновявания във Facebook, статии в блог, публикации в Google + и т.н. буквално всичко, което представлява интерес. Това е така, защото по някаква причина хора не пишат, но обичат да споделят и коментират, затова по-често реагират на съдържание създадено от други. Това е смисъла на всички социални мрежи – споделяне на съдържание създадено от други.
Понятието Социален граф е използвано за първи път от Марк Зукерберг и го описва като „глобална карта на всички и как те са свързани“. Цифрова картина на вашия профил, вашите приятели и всичко, което сте споделили. Вашата личност, вашите взаимоотношения, интереси и връзки.
Днес това понятие се използва във всички социални мрежи. Open Graph на Facebook е най-големия, но не включва други платформи. Google излезе с частично решение атрибута rel. За да може вашия сайт да се възползва от тях трябва в него да вградите Open Graph протокол от тук https://developers.facebook.com/docs/plugins/ или инсталирайте Google +1 бутон http://www.google.com/+1/button/
Ако можеше някой да ги събере щеше да контролира човешкото поведение.
Навремето Бил Гейтс каза ‚Съдържанието е цар“ и той е бил прав, но днес социалните мрежи промениха правилата на играта и трябва да се казва Контекстът е царя.

Контекстът това е вашия социален кръг. Когато създавате карта на вашите социални връзки, то вие всъщност свързвате различните точки на социалния граф и така по-лесно може да ви намерят – това е същността на оптимизацията на социалното търсене.