30 формули за бързо и лесно писане на заглавия?

pisane na zaglawiaКак да пишете привличащи вниманието заглавия, използвайки готови формули?

Защо да измисляте всеки път заглавията от нулата, когато има буквално над 100 готови формули за писане на ефективни заглавия?

В тази статия ще ви предложим няколко доказани в практиката формули за писане на привличащи вниманието заглавия. След като направите няколко опита, вие сами ще намерите, кои от тях работят в дадения случай и може да ги използвате редовно.

Има няколко вида заглавия според съдържащото се обещание в тях. Най-добрите заглавия са тези, които обещават облаги на потребителя. Вторите най-добри заглавия дават полезна информация. Хората обичат да научават нови неща. Някои от най-добрите заглавия комбинират елементи на облага, информация и любопитство. Внимавайте със забавните заглавия, те не продават така, както си мислите. Подходящи са за забавни сайтове, но не за заглавия на рекламни статии.

„Когато напишете заглавието, вие сте свършили 80 % работата!“   – Дрейтън Бърт    Клик

Ако не сте запознати с основните формули, вижте тези примери или прочетете тази статия или вижте тези по-долу:

 1. Единственият начин да се [прави нещо желано] без да [правите нещо нежелано]
  Тази формула е подходяща да се използва в началната страница на сайта или като промоция. Пример: „Единственият начин да изключите осветлението без да ставате от леглото“
 1. [Да правите нещо] за [период от време] или [ сложете обещание]

Научете пиано за 15 минути или вземете „Piano Tuner App“ безплатенно сега

 1. [Да правите нещо желано] подобно на [експерт] без [нещо нежелано]

Подобни заглавия може да се използват в бизнес сайтовете на страниците „Как работи“ или за описание на приложение. Пример: Научете се да играете шах, като Боби Фишер – без неговите лудости!

 1. Кой друг иска [нещо желано]?

Като се започне едно заглавие с „Кой друг иска …“ разбираме, че тук ще се използва класическо „социално доказателство“, което предполага вече съществуващо желание. Например „ Кой друг иска красива WordPress тема?“ „Кой друг иска скъпо платена работа?“

 1. Тайната на [твоя текст тук] Това определено работи, но не забравяйте да предоставите полза на читателя за да има пълен ефект. „Тайната на успешния копирайтинг“
 1. Това е метод, който помага на [някой] да [полза] Примери: „Ето един метод, който помага на собствениците на жилища да спестят пари от отопление.“ „Метод, който помага на децата да научат Английски език лесно“. „Това е метод, който помага на копирайтърите да пишат по-добре“.
 1. Малко известни начини за [празно] Малко известни начини да отслабнете бързо и безопасно
 1. Отърви се от [проблем] Веднъж и завинаги. Отървете се от вашите непродуктивни трудови навици. Веднъж и завинаги
 1. Ето един бърз начин да [решаване на проблем] Ето един бърз начин да архивирате вашите Хард дискове
 1. Сега може да имате [нещо желателно] [страхотно обстоятелство] Примери: Сега можете да напуснете работата си и да направи дори повече пари

Сега можете да срещнете страхотна секси мацка онлайн без да харчите и стотинка

 1. [Направи нещо] като [нещо световно известно] Пример: Играй шах, като Гари Каспаров.
 1. Направете [нещо, което искаме] с което да се гордеем. Тук се обръщаме към суетата, недоволство, или чувството на срам у хората. Например: Изградете тяло с което може да се гордеете. Направете блог с който може да се гордеете.
 1. Какво всеки трябва да знае за [някакъв текст] Предоставяте полезна информация
 1. X уроци, които научих от [някой] Скритата истина за Уеб текстове е, че никой не иска да бъде пръв. При наличие на проблем всеки търси информация, какво са направили другите по въпроса преди него.
 1. Кратко ръководство за [SEO копирайтинг, например] Това е класика, която винаги работи.
 1. Как да направим първата си [рекламна статия]
 2. Зад кулисите на един [известен сайт] Хората винаги са очаровани от това, което се случва зад кулисите на някои от техните любими ниши, хобита и уебсайтове. Ако можеш да покаже какво е „един ден в живота“.
 1. 9 от 10 [група потребители ], не могат / не са ли[да си преинсталират компютъра]. Вие сте един от тях? Номерата са мощни магнити на вниманието, но само ако са записани като цифри, вместо с думи. Има нещо мистично в цифрите. Мозъците ни отнемат повече време за визуално прочитане на думите „седем“ и „десет“ вместо 7 и 10.
 1. Направете първата си [$, продажба] само за [X] часа. Гледайте, за да видите как! Това заглавие е привлекателно за почти всички пазари, особено ако можете да го подкрепите с видео на живо доказателство, което показва как се прави.
 1. Вие все още губите пари от [уеб текст] Това е гъвкаво заглавие, което става за различни сектори на икономиката, особено ако е често срещан проблем, като например скъп ток, парно и отопление и т.н.
 1. Хората плащат редовно по [Х] лева за това, но вие можете да го имате безплатно. Подходящо заглавие за имейл маркетинг или лендинг страница. Всеки обича безплатно – особено когато клиентите чувстват, че получавате по-добра сделка, отколкото някой, който плаща за това.
 1. Как да спечелим [$] с вашия [уеб текст], стъпка по стъпка. Вие ще видите това заглавие докато сърфирате в Интернет като „Как да направите милиони от вашата Идея“ или „Как да направим доходи от компютъра си у дома“. Подобно е на заглавието за ръководството.
 1. Как да спрете вашият [здравословен проблем], дори и ако сте опитали всичко! Това заглавие е идеално за аудитория разочарована от здравната сфера, защото всеки иска да се освободи от някакви проблеми. Например „ Как да се излекувате от брадавици, дори и ако сте опитали всичко!
 1. [Интернет престъпници,] които ви ограбват и как да се предпазим от това. Това заглавие предоставя разследващ материал по някоя нашумяла тема. И дава информация на читателя как да не допуска такива грешки.
 1. Съкратен / Уволнен (професия) разкрива мръсни малки тайни [живота на фирмата].

Всеки обича историите за отмъщение – особено ако дават някои вътрешни ползи.

 1. X малко известни факти, които могат да повлияят на Вашия [мозък, например].
 2. Ново: [темата за която ще пишете] Думата „ново“ ili „Ексклузивно!“ винаги привличат внимание.
 1. Заглавия, които използват думите „незабавно и завинаги“ – те обикновено вдигат четящите посетители с 20 %. Например: ако продавате очила за нощно каране, може да напишете „Отървете се от заслепяващия ефект на фаровете, незабавно.“ Или „ Незабавно се отървете от заслепяващия ефект на фаровете – завинаги.“
 1. Топ – 7 [някакъв списък]

Заглавията списъци винаги работят добре, защото спестяват време. Например: ТОП-10 компании в които всеки желае да работи. Или Топ-5 на най-красивите теми с отзивчив дизайн за WordPress””.

 1. Заглавия с цифри.

[dropcap]Където[/dropcap] е възможно, нека цифрите говорят. Използвайте много конкретни данни в пряк, запомнящ се начин, например „Спести 2500 лева за 16 седмици“.
Можете да използвате всеки ден тези формули, като заглавия за публикациите във вашия сайт. Въпреки това само най-наблюдателния посетител ще забележи, че те звучат подобно и то вероятно не ги е грижа за това. Експериментирайте и бъдете креативни. Помнете, че заглавието винаги трябва да предоставя полза за читателя или да има социални доказателства за това.

Пробвайте едно или повече от тези заглавия за следващия си блог пост, писмо или целева страница и вижте сами как една проста промяна на вашия сайт може да донесе драматични резултати.

Автор: Петко Димов

Библиография:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.
2. Димов, П. (2016) Оптимизация за български сайтове.