3 примера за (Не)ефективен копирайтинг

ефективен копирайтинг

В тази Уеб статия ще предоставя на вниманието Ви  няколко много интересни практически примера от едно изследване на различни варианти заглавия и текстове.  Статистическите данни са събрани с помощта на инструмента  Google Website Optimizer,  чрез  провеждане на A/B тест показващ резултатите от действията на потребителите след 300 импресии на изследваните страници.

Пример 1:  Заглавие без стойност!

В посочения пример са използвани две едни и същи статии с един и същ текст, но с две различни заглавия.

Първото е дълго, описателно и съобщава следното „Книга за копирайтинг се предоставя безплатно на редовните членове на Postvai.com.  Второто заглавие просто пита „Защо да взема тази книга?“, но за сметка на това  има с 17  % по-висок резултат.

Не случайно Дейвид Огилви казва: „Когато напишете заглавието сте спечелили 80 цента от Вашия долар”!  Щом става въпрос за печелене на вниманието на читателя, нищо не работи по-добре от стойностно заглавие, което предлага на читателя причина да  прочете останалия текст.

Пример 2: Фрази призоваващи към действие.

Копирайтърите използват често глаголи и цели фрази,  които призоват читателите към определено действие или покупка на даден продукт. В сайтовете тези глаголи се изразяват предимно чрез различни активни  бутони.

Бутонът „създай нов акаунт“ е с 11 % по-успешен от бутона „регистрирай се сега“.

„Получи незабавно“  е с 30 % по-резултатно от „Вземи безплатно“.

Много е интересен примера с бутоните за споделяне в социалните мрежи, поставени под текста на статията: „Подкрепете ни в социалните мрежи“ е с 15 % повече натискания от „Споделете статията“ .

Естествено резултатите зависят от психологическия профил на преобладаващата аудитория в сайта и специфичните особености на народопсихологията.

Пример  3: Неподреден и объркващ текст.

Познаването на човешката психология и механизма за разшифроване на символите от нашия мозък е важен елемент на копирайтинга.

Когато читателя погледне една дълга статия без каквито и да е разстояния между абзаците, без удебеляване на важните моменти или тирета,  той автоматично се отказва да я чете. Подобно е положението, когато страницата е разхвърляна, това предизвиква визуално объркване, особено когато  картинките са на неправилните места и не може да се проследи мисълта на автора. Припомнете си как сте се учили да четете като деца. Показват Ви картинка и от долу под нея буква. Така е и с читателите в Интернет.

Според едно изследване, хората не четат цялата дума, а само първата и последната буква. Мозъкът ни върши останалата работа – пробвайте сами, прочетете картинката в примера.