Работа с PDF документи

Работа с PDFКак да създадем, редактираме, разкодираме, преведем и конвертираме PDF документ?

PDF  е формат, който се използва в електронните документи и доста често на него се разпространяват онлайн книги, статии и Уеб материали.  Поради тази причина на всеки копирайтър му се налага често да работи с подобни документи с цел извличане на съдържание за споделяне или публикуване в Интернет. Единствения недостатък е, че няма много програми за редактиране на подобни документи.

В тази статия ще научите няколко трика свързани с най-честите операции за работа с PDF:

  1. Създаване на PDF документ. Освен възможността да създавате такива документи с Microsoft Office, ако го нямате инсталиран можете навсякъде  да влезете в Google Drive – онлайн офиса на Майкрософт. Просто създайте там какъвто и да е документ и след това го преобразувате в PDF.  В  браузърите  Google Chrome и  Mozzila има виртуален принтер и вместо да печата дадения текст изберете  запис като PDF.
  2. Редактиране на който и да е PDF документ. По принцип може да направите това и като отворите един обикновен WORD и от File – Open изберете PDF документа и така ще го редактирате във Word, a после ще го запаметите като PDF. Доста често обаче се случва те да са заключени и за това може да използвате онлайн инструменти като pdfescape.COM. Много полезен инструмент.
  3. Влизане в защитен PDF. Ако работата се закучи и искате да влезнете в защитен с парола PDF използвайте е https://smallpdf.com/unlock-pdf – просто качете вашия защитен документ и готово.
  4. Извличане на текст от сканиран PDF можете лесно да направите с програмата за графично възстановяване на символи в Google Drive. Просто поставете отметка на „ Преобразяване на качените файлове във формат на редактор” и след това знаете какво трябва да правите. Все пак ако мислите професионално да се занимавате с писане няма как да не си инсталирате ABBYY FineReader Professional – програма за сканиране и извличане на текстове от каквито и да е хартиени документи с помощта на вашия скенер, а така също става и за PDF документи. Можете да изтеглите последната версия безплатно от Замунда например. Онлайн алтернатива за извличане на текст от PDF и дори от картинки JPEG,  PNG и др. е инструмента http://www.onlineocr.net/ – с него може да извлечете текста на всяко изображение във Word, Exel и др.
  5. Конвертиране на ПДФ в друг формат става чрез Cloudconvert или PDF TO WORD convertor, също  PDF to HTML ако се занимавате с Уеб съдържание.
  6. Преобразуване на HTML в PDF. Ако се нуждаете от подобна услуга може да използвате инструмента HTMLPDF.com . Просто поставяте УРЛ адреса и готово ще имате PDF документ. Освен това може да си направите букмарклет бутон на браузера за лесно запазване на харесани страници във формат PDF за четене по-късно.
  7. Може да обедините няколко PDF в един документ с помощта на инструмента PDFmerge.com – много полезен инструмент за създаване на книги или ръководства.
  8. Лесен превод на PDF. Малко хора знаят, че може да преведете PDF документи с помощта на Google Translate – просто маркирайте „Преведи документ“, качете и вижте какво се получава.
  9. Намаляване размера на документа без загуба на качеството става, чрез SmallPDF. com
  10. PDF към Excel

P.S. Все пак PDF документите си остават чудесен източник за намиране на висококачествено уеб съдържание в работата на SEO копирайтърите и ако сме ви били полезни  подкрепете тази публикация, като споделите и други копирайтинг инструменти в коментарите.