Рекламния текст не хапе, но продава!

рекламния текст продаваВсяка мечта се превръща в реалност, ако в нея повярват най-малко двама души. Този закон важи с пълна сила и за бизнеса. Продажбата на стоки и услуги е възможна при едно единствено условие: купувач и продавач да „говорят“ на един и същи език. Език, на който да успеят да договорят едно взаимноизгодно сътрудничество и да превърнат мечтата във взаимноизгодно споразумение.

Безупречният акт на покупко-продажба е реален при условие, че купувачът вече е успял да:

  •              направи своя избор в полза на конкретна организация;
  •              чуе и адекватно да възприеме именно тази информация, която му е нужна.
  • А информацията, от своя страна, има за цел да представи в благоприятна светлина:
  •             стоки и услуги;
  •             условия за тяхната реализация;
  •             фирмата, която осъществява продажбата на продукта.

Грамотно създаденият имидж направлява икономическото поведение на клиента.

Рекламният текст не е своеволно конвертиране на информация, а щателно подбрана и поднесена такава. Не трябва да се мисли, че текстовата реклама е слаба и неактивна, поради наложените й ограничения. Текстът е огромна сила, която се проявява различно, но винаги с висока ефективност.

Да се създаде ефективен рекламен текст не е трудно, ако знаем какво трябва да се съдържа в него.

Работещият рекламен текст трябва да съдържа:

Доказана информация, а не празни думи.

Бъдете конкретни в своите твърдения. Не обобщавайте. Не казвайте „Много хора използват …”, а „62,24% от потребителите използват …”. Подкрепете вашия текст с факти и цифри. Всеки иска да чуе само реална доказана информация за възможностите и предимствата на конкретен продукт. Всеки продукт сам по себе си е уникален. Открийте тази уникалност без аналог и наблегнете на нея.

Актуална информация.

Потвърдете това, което казвате с рекламна статия или текст, който да потвърди това, което казвате. Може да са изявления на известен специалист в областта, ваши изследвания и експерименти, статистически данни от различни източници. Запомнете (!) – информацията, която предшества рекламния текст, повишава ефективността на рекламата. След като сте формирали интерес у читателя, направете плавен маркетингов преход към продукта и той по инерция ще продължи да се запознава с необходимостта да се сдобие с конкретния продукт.

Рекламният текст „знае“ как да разреши даден проблем:

Проблем? Предложете решение!

Не забравяйте (!) – всеки човек има проблем.Текстът трябва да съдържа решение на проблема за вашия потенциален клиент. Вашата задача – да го убедите, а след това да предложите конкретно решение. Дори и да не съществува явен проблем, намекнете за възможна поява на такъв. Очертайте отлични перспективи, материално и духовно благосъстояние, като следствие от придобитото. Запомнете – хората не се интересуват от това, какво притежавате вие, а какво могат да постигнат, възползвайки се от Вашето предложение.

Рекламният текст се…

…„обръща“ към конкретен човек, а не към тълпа

След като сте поднесли всички аргументи, факти и цифри, върнете се към най-главното – вашият читател. Обърнете се към него, уверете го, че ще изпълните обещанието, което сте дали в самото начало на текста. Убедете го, че вашият текст продължава да решава именно неговите проблеми. Не пишете „Ние помагаме на хората”, а „Ние можем да ви помогнем”. Именно тогава става ясно, кой всъщност ви интересува. Обръщайки се към тълпата, разсейвате всички ваши усилия. В някои случаи може да пишете от първо лице, като използвате разговорен стил. Това повишава доверието и интереса към това, за което говорите.

 Добрият рекламен текст…

 …е написан на прост и разбираем език

Поднасяйте информацията разбираемо и на достъпен език. Рекламният текст трябва да бъде изключително лесен за четене. Би било чудесно, ако всяко следващо изречение е в унисон с края на предходното. Същото важи и за всеки следващ абзац. Краят на всеки абзац трябва да подтиква към прочит на следващия. Тогава читателят непременно ще прочете вашия текст от край до край, което ще повиши степента на въздействие на статията. Но как да направим статията още по-ефективна? Вижте следващото важно правило!

…ориентира в потока от информация

 

Структурирайте много добре информацията, която подавате. Използвайте заглавия, които характеризират всяка важна част. Позволете на читателя да усети паузата между изреченията. Дори да сте структурирали прекрасно своята мисъл, тя не струва нищо, когато е написана с правописни и граматически грешки.

Когато пишете рекламен текст…

…използвайте убедителните коментари на клиенти

 

Добрите клиентски отзиви могат да повишат ефективността на рекламният текст няколкократно. Всеки иска да чуе за благотворния ефект от това, което му се предлага. Докажете, че вашият продукт или услуга ще допринесат полза за бъдещият ползвател.

Когато сметнете, че сте готови…

…прочетете и отново пренапишете

 

Пишете и пренаписвайте. Прочетете и отново пренапишете. Правете корекции по време на оперирането с текста. Опитайте се да перефразирате и вижте как ще се промени отговора. Поискайте да се оцени качеството на написаното от друго лице – така стават видни недостатъците на текста. Авторът възприема окончателния текст като последна чернова, а читателят я възприема като приключен/готов текст. Читателят е склонен да сведе до минимум ролята на случайността в структурата на текста. Но не само това. Читателят привнася в текста своята личност, своята културна памет, собствените си асоциации. Помогнете му да се открие!

Поучете се от опита на професионалисти. Използвайте най-добрите техники. С течение на времето ще разберете, че основата на всяка реклама е шаблон с принципи, с които току що се запознахте.