Какво е SEO копирайтинг и с какво може да ми бъде полезен?

SEO copywritingМного хора определят копирайтинга като техника от директния маркетинг за писане на рекламни текстове.  Думата копирайтинг е английска чуждица, комбинация от copy – ръкопис и writing – писане.  Интернет се оказа един от основните инструменти за продажби в маркетинговия микс. За Уеб сайтовете е все по-важно да имат от една страна добър продаващ текст, а от друга уникално, авторско съдържание, което се класира по-добре в търсачките.

Така се появява понятието SEO копирайтинг – писане на текстове за уеб сайтове. Когато правите копирайтинг за Уеб не трябва да забравяте, че пишете за три вида аудитория:  клиенти,  читатели и търсачки.

С други думи написания текст е предназначен освен за хората и за ботовете на търсачките, а те си имат свои изисквания, наречени тагове. Днес повечето хора използват готови CMS платформи, които са регулирали техните мета тагове, но все пак остават някой изисквания.

   Заглавията  във вашия Уеб текст освен да са с meta tag H1 и играят много важна роля за класирането, затова трябва да съдържат ключова дума. Освен това те трябва да са между 20 и 65 символа (около 3-5 думи) с цел да не се отрежат посред дума при публикуване в социални мрежи. Представете си да ви отрежат на третата буква в думата курабийка.

   Подзаглавието  се нарича snippet и е добре да бъде също с ключови думи,  уникално,  но да е описателно с цел свързване към основния текст.

   Описанието на самия сайт се слага в Tag Description трябва да бъде до 156 символа. Освен това трябва да имате описание на всяка една страница.

Всяко изображение задължително  трябва да има  alt tag, това е много важно за улесняване на търсачките.  Още повече, че дава допълнителна възможност за добавяне на ключова дума в него. Въпреки това помнете, че търсачките не гледат картинки, те четат и текста е по-важен. Вашите изображения трябва да са заградени с текст.

   Url адресите на вашия сайт е добре да са като заглавието, но задължително да включват основна ключова дума.

Постоянно говорим за някакви ключовите думи, какво пък е това?

Според най-често срещаните думи във вашия текст търсачката разбира за какво става въпрос и индексира вашия сайт. Слага го в определено чекмедже за да може лесно да го намери и предостави, когато някой търси дадената  дума. Тези думи се наричат ключови думи.

Много е важно ключовите думи да бъдат правилно избрани с оглед темата на сайта.  За по-лесното им избиране, може да си направите списък на всички думи  свързани с вашия  бизнес за които се сетите.  Помислете с кои от тях е най-вероятно да накарате хората да правят това,  което желаете. От направения списък изберете десетте най-подходящи според вас и заложете на тях.

След това оптимизирайте по-важните страници на сайта си за всяка една от тези думи, като на страница слагате по една ключова дума от избраните десет. Напишете по една статия за всяка една ключова дума. Тази дума трябва да се среща най-често в текста на тази страница:

 • поставете ключови думи в заглавията;
 • поставете ключовите думи в URL на страниците;
 • поставете ключовите думи в мета таговете;
 • поставете ключовите думи в H1- текста;
 • използвайте синоними,  вариации на ключовите думи и фрази в съдържанието на страницата;
 • използвайте Bold ( tag strong) или Italic текст,  особено поставени в първия абзац на текста.

Различните специалисти препоръчват различна честота и наситеност на ключовата дума в дадена статия  – варират от 4-6 до 10-12 повторения, като особено често трябва да се повторя в първия абзац на публикацията.  Опитайте  се да запазите наситеност на ключови думи около 3% от целия текст на статията.  Така,  че да не предизвикате санкции от търсачките заради спам.

Задачата на SEO копирайтъра е да оптимизира  текст на сайта за алгоритмите на търсачките,  като същевременно го запазите  подходящ за възприемане от хора.  Освен, че за тази цел се използват  мета таговете  и  наситеността на ключовите думи, налага се да го проверите за уникалност, защото авторските текстове се класират по-лесно.

Целта на SEO копирайтинга е  да  продава или развива Вашия сайт, като го  изкачва все по-нагоре към първите страници на търсачките, а от там да увеличава трафика към него и продажбите на рекламирания продукт.  Вашата работа е да се убедите, че съдържанието ще се индексира.  Помнете, че пишете освен за хора и за няколко вида търсачки.

Все пак писането на продаващ текст за хората е доста по-важно и затова това Google въведоха някои промени в алгоритъма си за класиране наречени Панда, Колибри и т.н.  Търсачките стават все-по умни и започват да мислят като хората, поради което за да се класирате по-напред, трябва да пишете наистина добри текстове.

За да стане един човек добър копирайтър е необходимо широко хуманитарно образование, да бъде открит, любопитен и да разбира,  че различните хора  харесват различни неща. Доброто писане е свързано с натрупване на знания в нашия ум. Това става с четене! Необходимо е да се чете много и да се интересуваме от всичко. В научните среди има една поговорка – „За да напишете една страница, трябва да прочете една книга”.

Ако продавате нещо във вашия текст трябва да имате цялостна рекламна концепция, която обикновено започва с определяне на най-отличителната черта на продукта. Но не тази, която е определена от поръчителя, а която е според потребителя.

Много важен момент е да се определи аудиторията за която ще се пише,  като се цели не продажба,  а да се предизвика интерес и промени поведението на потребителите.

Поради горните причини задължително трябва да се направи предварително изследване и събиране на информация от Уеб пространството. Първоначалната част от информацията се придобива с кратък документ наречен Brief – нещо като въпросник, попълнен от рекламодателя. С други думи той трябва да отговори на петте въпроса:

 1. На кой говорим?
 2. Какво целим?
 3. Кога е най-подходящия момент да предоставим статията?
 4. Къде да открием потенциални клиенти и читатели?
 5. Защо да направят това,  което искаме?

Необходимо е да се разбере  дали вашия рекламен текст е с цел лансиране на нов бранд, който се пуска на пазара или поддържане на имидж,  при вече съществуващ продукт. Според поставените цели може да имаме следните възможни:

 • информативна с цел запомняме на марката;
 • разяснителна,  описва предимствата на продукта;
 • напомняща или подкрепяща за уверяване на потребителя в правилността на избора;
 • престижна реклама.

Въз основа на проведеното изследване и брифа се съставя творческа платформа с Интернет маркетинг план. Вашият Уеб текст не е самоцел, той се пише съобразно контекста, затова е необходим план и стратегия.

Тази статия е извадка от книгата „Копирайтинг за Уеб“, която може да получите безплатно, като се регистрирате в нашия нюзлетър.

Автор: Петко Димов

Библиография:
1. Димов, П. (2011). Копирайтинг за Уеб ISBN 978-954-2952-17-6.
2. Димов, П. (2016) Оптимизация за български сайтове.